Chiafrø - Fordele, ulemper og opskrift-tips

I de senere år er chiafrø blevet en del af den mad, der kaldes superfood. Disse er forskellige fødevarer, der historisk set er blevet brugt rundt om i verden som basisfødevarer, ofte af oprindelige folk, og som nu er "opdaget" i Europa og bliver trendy. Fødevarer anses for at have forskellige fordele, når det gælder for eksempel sundhed, og det bruges ofte under træning.

Fra aztekerne til nutidens moderne stresssamfund

Chiafrø har en lang og solid historie, der strækker sig tilbage til mindst 3.500 år før vores tidsregning. Alligevel var chiafrø en basismad til forskellige oprindelige folk i Mesoamerica, som aztekere, maya-indianere og tarahumaraer. Planterne trivedes godt i den geografiske placering, da det var perfekt varme og de kunne vokse vildt. Tarahuma-folkene brugte blandt andet chiafrø, da de ville løbe, hvilket har betydet, at det i dag ses som en mad, der er god til løbning generelt. Den kulturelle dimension ignoreres fuldstændigt.

Da de spanske kolonister kom til Mexico, tvang de koloniserede til at stoppe med at dyrke og bruge planten. Det blev simpelthen forbudt, og planterne faldt drastisk i antal og blev til sidst kun fundet på bestemte områder, hvor de fortsatte med at vokse vildt.

Det var sandsynligvis først, da Mesoamerica blev erklæret uafhængigt i midten af 1800'erne, at de kunne fortsætte med at organisere deres land og område på den måde, de ønskede. Chiaplanten findes stadig kun få steder rundt om i verden, hvilket tidligere ikke var et problem, når det blev brugt lokalt. Problemer består dog, da postkolonialisme er noget reelt, der stadig kendetegner vores verden og de magtforhold, der findes i dem, hvilke måder anses for at være "overlegen" og "ringere" måder at leve på osv.

Da europæerne fik øje på frøene og deres "sundhedseffekter", begyndte de også at gøre industri af det, hvilket er præget af et kapitalistisk udgangspunkt: det er vesterlændinge, der skaber "tendenser" på bekostning af andre mennesker - uden hensyntagen til hvordan dette påvirker lokalt liv på disse steder.

Hvad er chiafrø?

Chiafrø kommer fra en plante, vi kalder Mexicansk Salviachia, og frøene findes i tre forskellige farver: rød, hvid og brun. Som de fleste planter indeholder chiafrø også proteiner, fibre, kulhydrater, vitaminer, mineraler, olier og antioxidanter. De anses som rige på bestanddele som magnesium, calcium, jern, zink, A- og B-vitaminer og omega-3.

Hvis du studerer forskellige typer fødevarer, har de fleste samtlige af disse ingredienser, eller andre, i sig selv. Forskellen ligger i, hvordan frøene markedsføres, og hvordan de produceres. Fordi mængden der anbefales til daglig indtagelse - 15 gram, eller en spiseskefuld, pr. dag - er den samlede mængde næringsstoffer, som du selv får relativt lav.

Når planten produceres som superfood, kontrollerer man kun det totale næringsindhold pr. 100 gram og tager ikke højde for, at hvis du spiser den anbefalede mængde, får du pludselig ikke længere 60-114% af det daglige indtag af calcium, jern og zink uden mellem 9-16% af det anbefalede daglige indtag.

"Superfood"

Det var omkring 2010'erne, at chiafrø begyndte at blive populære, hvilket skete, mens andre fødevarer begyndte at blive kaldt "superbær", "superfrugter" og lignende. I løbet af denne tid blev det mere og mere trendy at have en "sund" livsstil, at træne meget og nye kostvaner blev ved med at blive skabt - med den forskel, at nu kunne spiseforstyrrede tilgange blive udhulet med, at det handlede om sundhed og ikke om udseende.

Forskningen er begrænset, når det kommer til chiafrø, hvilket også betyder, at der ikke er så omfattende information tilgængelig om det. Da frøene begyndte at blive importeret til Europa, var det kun tilladt at sælge det som brødingrediens, og så udgjorde frøene de fleste 5% af det samlede brød. Dette skyldes, at EU-modparten til Fødevarestyrelsen kun må sælge fødevarer, der anses for at være "sikre", og skal definere anvendelserne for at mindske risikoen for mulige skader, der måtte opstå. Men siden 2013 kan det også sælges som tilbehør til morgenmad. Det anbefalede indtag er stadig omkring en spiseskefuld pr. dag.

Næringsværdier af chiafrø per 100 gram

  • Energiværdi: 1830 kJ / 445 kcal
  • Fedt: 31 gram - heraf mættet fedt: 4 gram
  • Kulhydrater: 5 gram - heraf sukkerarter: 1 gram
  • Fiber: 31 gram
  • Protein: 21 gram
  • Salt: 0,03 gram
  • Calcium: 440 mg (69% RDIJ-jern: 16 mg (114% af RDI))
  • Zink: 6 mg (60% af RDI *)

Den anbefalede daglige indtagelse af chiafrø er 15 gram.

Anvendelsesområder

Fordi chiafrø er relativt smagløse, kan de tilsættes i en række forskellige opskrifter. Det er almindeligt at have det som tilbehør til, eller tilføje på, grød eller yoghurt, for at hælde det i smoothies eller at lave forskellige chi drikkevarer. Det er også populært med chiabudding, som er en budding lavet ved at tilføje chiafrø til f.eks. kokosmælk eller mandelmælk og så lade den stå natten eller dagen over. Derefter kan du iblande forskellige smagsgivere som kakao, bær, frugt, syltetøj, vaniljepulver, kanel eller lignende.

Det er også muligt at lægge frøene i blød i vand og lade dem ligge der i et par minutter, og derefter sive frøene og beholde "væsken". Væsken bliver en form for gelé, som f.eks. Kan bruges i bagning som bindemiddel i stedet for æg, det kan også bruges til madlavning - saucer, moser, pureer osv. - til samme formål.

Opskrifter som indeholder chiafrø

Chiabudding:

To portioner.

  • 2 spsk chiafrø
  • 1,5 dl plantemælk (f.eks. Kokosnød, mandel, oksekød, havre, quinoamælk osv.)
  • 1 knivspids vaniljepulver

Bland alle ingredienser i et glas eller i en skål. Sørg for, at ingen frø forbliver øverst. Forlad et par timer, og berør derefter og da.
Serveres med topping af forskellige slags: blåbær, hindbær, rosiner, tørrede abrikoser, skiveskåret æble, kokosmælk, daddelsirup, tahin eller jordnøddesmør.

Chiasmoothie:

To portioner.

  • 2 spsk chiafrø
  • 3 bananer
  • 2,5 dl lupinyoghurt
  • 2 dl havregryn
  • 1 spsk vaniljepulver
  • cv. 1 spisesirup

Bland chiafrøene med yoghurt og lad dem gå i fem minutter. Bland derefter alle ingredienserne til glat.
Det er også muligt at variere med forskellige bær og frugter, såsom ananas, kokosnød, appelsin, æble, jordbær, havtorn, björnbær, kiwi, spinat osv.

Chiagrød:

To portioner.

  • 2 spsk chiafrø
  • 3 dl plantemælk (kokosmælk, mandelmælk)
  • 2 spsk jordnøddesmør
  • 0,5 hakkede mandler og pekannødder
  • 2 tsk sirup
  • 2 tsk kardemomme og kanel

Bland chiafrø, plantemelk, jordnøddesmør, sirupper og krydderier, indtil blandingen er tyk og glat. Hold på en kasserolle og varm et stykke tid. Hæld de hakkede nødder i og server med f.eks. Ristede æbler. Det er også muligt at lave en rå variant af grøden ved at sørge for, at den ikke opvarmes over 40 grader.

Chiabrød:

  • 25 gram gær
  • 6 dl lunkent vand
  • 0,5 dl chiafrø
  • 2 spsk sirup
  • 2 dl havregryn
  • 1 knivspids salt
  • 1 del olie
  • 10 kopper grahamsmel
  • 7 dl hvedemel

To brød.

  1. Bland chiafrø med 1 kop vand og lad det bløde i et stykke tid.
  2. Bland gæren med resten af vandet og bland derefter vandet med chiafrø.
  3. Hæld sirup, salt og olie. Bland i havregryn.
  4. Tilsæt grahamsmel og hvedemel, gem noget af melet, som du kan bruge ved bagning. Dejen kan være lidt rodet. Hvis det ikke er muligt at ælte, tilsæt mere mel, hvis det er for tørt, tilsæt mere olie og vand.
  5. Hæld dejen i en halvanden time, eller indtil den fordobler i størrelse.
  6. Tænd ovnen ved 200 grader.
  7. Ælt dejen ud på et melet bord.
  8. Form to brød og læg derefter på en plade. Hvis det ønskes, skæres hak på toppen og der børstes med lidt olie eller vand.
  9. Sæt brødet i ovnen og lad det stå i 30 minutter.

Chia-is:

To portioner.

  • 2 spsk chiafrø
  • 1,25 dl kokosmælk
  • 1,25 ml mandelmælk
  • 1,5 dl hindbær
  • 1 spiseskefulde revet kokosnød
  • 1 tsk sirup

Bland alle ingredienser sammen. Sæt derefter dejen i fryseren, helst i isforme, og lad den stå i fire timer.

Chiadrik:

To portioner.

  • 6 kopper vand
  • 2 spsk chiafrø
  • 3 teskefulde limejuice
  • 1 tsk ahornsirup

Bland chiafrøene i vandet og lad dem gå i ca. fem minutter. Rør og lad det stå et stykke tid. Hvis du vil have en geléagtig drink, skal du lade den stå længere, hvis du ikke vil have den så geléagtig, skal du lade den stå kortere. Derefter tilsættes limejuice og ahornsirup og der omrøres, så alting blandes.

Positive og negative virkninger og aspekter af chiafrø

Som med alle fødevarer er der fordele og ulemper ved anvendelse, ofte er det relateret til fødeindtaget selv og ikke til bestemte fødevarer. For eksempel er det faktum, at du får øget energiniveau af mad noget universelt og intet unikt for visse fødevarer.

De positive virkninger, der anses for at være forbundet med chiafrø, er for eksempel at blodsukkerniveauet stabiliseres, at de forhindrer tarmproblemer, og at energiniveauet stiger. Nogle hævder også, at et positivt aspekt med chiafrø er, at de er smagløse, hvilket gør det nemt at tilføje dem til forskellige retter, desserter og lignende. I nogle tilfælde kræves der ikke madlavning for at kunne spise frøene, men det er godt at strø dem over yoghurt, hælde dem i smoothies eller andre drikke.

De negative aspekter, der siges at være knyttet til chiafrø, er ting som at sænke blodtrykket, få tyndt blod, problemer med gas og oppustethed. Der er også blevet vist en forbindelse mellem prostatacancer og indtagelse af chiafrø.

Chiafrø kan både forårsage og modvirke forstoppelse afhængigt af hvordan dine øvrige kostvaner ser ud. For eksempel, hvis du spiser fiberrig kost, er det mere sandsynligt, at indtag af chiafrø bidrager til forstoppelse, mens det i stedet kan modvirke den, hvis du spiser en fiberfattig kost.

Pas på allergier

Det er også muligt at være allergisk over for chiafrø og derefter få en allergisk reaktion, når de indtages. Hvis du er allergisk over for sennep eller sennepsfrø, skal du være ekstra forsigtig med chiafrø, da der i nogle tilfælde er en sammenhæng mellem disse allergier. Det er dog ikke meget almindeligt at være allergisk over for det, og hvis man er, er der forskellige grader af den allergiske reaktion, der opstår.

De mest almindelige allergiske reaktioner ses ved symptomer som kvalme, mavesmerter, kløe, løbende øjne og diarré. Hvis du får disse symptomer, anbefales det at stoppe med at spise chiafrø og vente på symptomerne bortfalder.

Hvis allergien er ekstrem, kan man få symptomer i form af hævelse i halsen, smerter i lungerne og et højt blodtryksfald. Hvis man reagerer på en af disse måder efter at have indtaget chiafrø, skal man søge hjælp.

Publicerad: 2019-04-17
Senast uppdaterad: 2019-04-24 22:17:17