Gojibær

Gojibær er blevet stadigt mere populære i de senere år, og folk ser det ofte som en "superfood". De skal hjælpe med at forhindre for tidlig aldring og øge immunforsvaret. Det har fordele for diabetes og beskytter mod hjertesygdomme og kræft. Men lever det virkelig op til hypen? Denne artikel giver dig mere viden omkring dette.

Hånden på hjertet, hvem havde hørt om gojibær for bare nogle år siden? Denne lille slægtning af kartoflen og galnebæret har i løbet af få år taget den vestlige verden med storm, og i dag kan man købe bærene i mange forskellige former: frisk, tørret, som juice og som kosttilskud. På sundhedsmesser og i fitnessaviser tales der vidt og bredt om gojibær og mange sværger på, at dette er et mirakelbær, da det kan forebygge og helbrede mange vidt forskellige sygdomme og sundhedsproblemer, ligesom det giver energi, modvirker infektioner og øger styrken.

Dette er en bær med rødder langt væk i Asien, og der har det været kendt i flere tusinde år som en stor sundhedsbringer. Der er mange myter og legender om det, men den mest berømte og mest fortalte handler om en bestemt læge, der havde stødt på et underligt samfund blandt de himalayanske bjerge. I denne lille landsby var der almindelige mænd og kvinder, som levede deres liv på en helt normal måde, men da lægen begyndte at studere dem, indså han, at mange af dem var meget gamle uden at vise tegn på alder, som tabte tænder eller gråt hår.

Da han spurgte dem hvorfor dette var således, kunne ingen med sikkerhed svare. Lægen begyndte derefter at undersøge deres vaner og opdagede hurtigt, at de alle hentede vand fra nogle kilder ikke langt væk derfra. Her bemærkede lægen, at buske voksede med gojibær, der faldt i vandkilderne som de modnede, og derefter konkluderede, at det var derfor landsbyboerne var så sunde og levede så længe.

Så hvad er det omkring gojibær, der gør dem så sunde? Hvad indeholder disse små røde bær, der giver sundhed og styrke, og hvordan skal de bedst tages? Er der noget du bør overveje, hvis du vil begynde at spise gojibær eller er det ligefrem for alle? Dette og mange flere ting vil blive analyseret i de følgende afsnit.

my goji berry tea2

Te med goji bær er et godt alternativ til at konsumere de gode bær

Hvad er et gojibær?

Gojibær er klassificeret som bær, nogle gange også som frugt og består af to nært beslægtede sorter, der både vokser i Kina og Tibet. De vokser på lange buske med aflange grønne blade, og når de er modne, har de udseendet af små hybenbær eller chilifrugter med deres røde farve. I sommermånederne blomstrer frugten med lilla blomster og afhængig af klimaet, er den normalt moden fra omkring august og fremefter.

På kinesisk hedder frugten gouqui, som i mange vestlige sprog er blevet til goji. De to forskellige typer kaldes lycium barbarum og lycium chinense på latin, og i fortiden blev der normalt kaldt bukketorne på dansk.

Som blomst og plante tilhører gojibær den store familie af kartoffelplanter, som i århundreder gav mennesket god mad, og her finder vi ikke kun de sædvanlige kartofler, men også peberfrugter, aubergine, tobak, chili og tomat. I Kina og Tibet har bæret længe været brugt i traditionel medicin, og den mest almindelige måde at opbevare og sælge dem er i tørret form, hvor bærene ligner små, røde rosiner.

Smagen opfattes ofte som en smule bitter, men efterfølgende kommer en sød eftersmag, hvilket betyder, at mange mennesker kan lide at spise gojibær som de er, men det er også meget almindeligt at spise dem i musli, mad, juice og som pulver.

Bærets mange fordele

Tidligere troede mange i den vestlige verden, at goji bær var giftige, men virkelig hvorfor ingen ved det. En teori er, at man simpelthen var bange for ukendte bær og en anden, at der måske en giftig sort var en gang imellem. I dag taler man i stedet for sine mange sundhedsfremmende kvaliteter, og der er dybest set en ubegrænset liste over mere eller mindre dokumenterede effekter.

  • Immunforstærker: Goji bær har i lang tid været anset for at forhøje det menneskelige immunsystem radikalt, og i Kina bruger de store mængder til lettere at klare virus og infektioner. Hvis du har et stærkt immunforsvar, har du en naturlig beskyttelse mod forkølelse, og selvom du bliver smittet, har du en kortere periode med sygdom. Jo stærkere immunsystemet er, desto bedre kan man klare alvorlige sygdomme og behandlinger. Hovedårsagen til, at gojibær er så gode for immunsystemet, er, at de er rige på C-vitamin, som vi traditionelt forbinder med citrusfrugter som appelsiner, citroner og grapefrugt. Ved at få meget C-vitamin hjælper vi også kroppen med at optage jern, hvilket er et ekstremt vigtigt mineral, som danner røde blodlegemer. Man bør ikke se gojibær som en erstatning for influenzavaccination, hvis man normalt tager en, men de hjælper modvirke fremtidig smitte og infektion.
  • Sunde blodværdier og indre organer: Ud over C-vitamin indeholder gojibær også meget jern, hvilket er en meget god kombination. Hvis du har sunde jernværdier, bliver indre organer som nyrer, lever og hjerte sundere og stærkere, og du får lavere blodtryk. Mennesker med lave jernværdier føler sig trætte, har hovedpine, får let næseblødninger og kan i alvorlige tilfælde udvikle kronisk anæmi eller blodmangel på hverdagsdansk. Gennem et dagligt indtag af gojibær kan man dermed modvirke dette såvel som at forbedre sine værdier, hvis de begynder at blive lave.
  • Forbedret syn: Bærerne er rige på caroten, stoffet vi skal bruge for at se ordentligt. I Kina har disse bær længe været indtaget for at undgå briller så længe som muligt. Hvis du lider af øjenlidelse, anses bær også for at helbrede eller i det mindste forbedre tilstanden samt at bekæmpe forringelse.
  • Bekæmper kræft: Gojibær har meget høje niveauer af antioxidanter, en af de vigtigste faktorer, hvis du vil modvirke og forebygge kræft samt hjælpe kroppen med at reparere sig selv. Alle antioxidanter har den unikke funktion at afgifte kroppen fra de forskellige toksiner, som vi konstant udsætter os for, tilsætningsstoffer i mad og drikke som vi spiser, rygning, alkohol, udstødningsgasser og andre luftforurenende stoffer samt sukkerindtaget. Ved at spise gojibær modvirker vi disse toksiner, og kroppen er renset fra de mange toksiner, som vi hele tiden er omgivet af i vores dagligdag. I Kina hævdes det, at det endda kan modvirke tumorer med disse bær, da de også indeholder et stof kaldet beta-sitosterol, der får cancerceller til at dø.
  • Vægttab: Undersøgelser har vist, at folk, der inkluderer gojibær i deres daglige kost, taber såvel som opretholder deres lave værdi på vægtskalaen. Årsagen er, at bærene er rige på fiber, hvilket er ret usædvanligt, og også har meget lave sukkerværdier. Dette gør dem meget mættede og endda appetitundertrykkende og passer derfor perfekt sammen som en nyttig snack, enten som de er eller i en yoghurt, for eksempel.
  • Øget potens og frugtbarhed: Gojibær anvendes i Kina og Tibet som en slags naturlig Viagra, da bærene hæver testosteronhormonet. Hvis man tager gojibær regelmæssigt, stiger spermtallet, og man vil også finde bedre styrke og udholdenhed. For mænd kan dette være det lille ekstra skud, der er nødvendigt, hvis der er problemer på dette område. En anden velkommen effekt af dette i både mænd og kvinder er, at man kan gøre mere generelt, hvilket giver en øget hverdagsstyrke og en større udholdenhed, hvis man dyrker sport.
  • Insulinproduktion og lavere blodsukker: Fordi gojibær kun indeholder lidt sukker, er de gode alternativer til personer med høje blodsukkerværdier. Ved at inkludere dem i mad og drikke kan man hjælpe kroppen med at producere insulin og holde blodsukkerniveauet lavt.
  • Forynget hud: De høje niveauer af antioxidanter, mineraler og vitaminer i gojibæret påvirker også kroppens ydre. Ved at hjælpe kroppen med at opbygge nye celler og slippe af med toksiner og andet affald, får man en klarere og stærkere hud, kroppens største organ, hvilket giver indtryk af, at man er yngre end sin alder. Hvem ønsker ikke at se yngre ud?

Yderligere fordele

Som nævnt er gojubær meget virksomme bær, der har forskellige væsentlige sundhedsvirkninger; Det er ikke for ingenting, at de er blevet brugt i traditionel kinesisk medicin i mange årtusinder, og at nogle kalder dem for "lykkebær". Udover de fysiologiske virkninger er der også observeret psykologiske forbedringer hos mennesker, som indtager frugten. For eksempel synes de at påvirke centralnervesystemet og hjernen på en sådan måde, at stressede mennesker føler sig roligere og kan sove bedre om natten. Studerende finder det lettere at koncentrere sig, hvis de regelmæssigt forbruger gojibær og folk synes at føle sig mere afslappede generelt. Med andre ord får man energi, ikke af den stressende og nervøse type, men en positiv energi, der opmuntrer kreativitet frem for neglebideri.

Casper fra HelseSmart tester gojibær

Hvem bør undgå dem?

Da gojibær har så mange stærke virkninger på den menneskelige organisme, er der nogle aspekter, der ikke altid er gode for alle. Et eksempel på dette er deres evne til at sænke en persons blodsukkerniveau; noget der er yderst godt, hvis man lider af højt blodsukker, men ikke hvis man allerede har lavt blodsukker. Hvis man ved, at man har lavt blodsukker, bør man enten undgå bærene eller i det mindste spise dem moderat. Desuden bør folk, der spiser visse lægemidler, især dem, der fortynder blodet, undgå bærene, da de giver den modsatte virkning. Af samme grund bør gravide absolut undgå disse bær, da deres styrke kan have negative virkninger på fostret og endda forårsage abort. Konsulter derfor altid en læge, før du begynder at indtage goji bær!

Hvordan skal man indtage gojibær?

I dagens Danmark er det let at komme støde på mange forskellige typer produkter, der indeholder goj bær. Som kosttilskud kan man købe dem i en pakke eller i en pose, hvor de kommer i forskellige sorter: frisk, halvtørret eller tørret, dækket af mørk chokolade eller i kombination med andre sunde frugter, bær og nødder. Hvor meget man skal spise om dagen afhænger en smule af hvordan man er bygget, hvilken alder du har, og om du har specifikke sundhedsmæssige problemer, men for en normalbygget, sund person, er en lille håndfuld per dag mere end nok. Man bør ikke overdosere, da der er så høje niveauer af mineraler og vitaminer, at man kan få uønskede bivirkninger.

Man kan også inkludere gojibær i Sin daglige mysli, som proteinbars eller i råkost, og det er godt sammen med yoghurt og te samt at drikke juice fremstillet på bærene. Salater er også ekstra gode og sunde, hvis man kommer en lille håndfuld i, og de giver også smuk farve til maden. Selvom man kan købe færdige produkter, der indeholder gojibær, er det meget bedre og bedre at lave sine egne, så længe man køber dem hjem som kosttilskud. Hvis man blødner dem i vand, kan man for eksempel brygge sin te på dem og nyde den både energibesparende og stress-lindrende effekt over en stor kop. Lav en lækker smoothie før eller efter træningen med frugt og gojibær - eller hvorfor ikke som en sund snack. Bærene hjælper en med at føle dig mæt længere, hvilket er godt for taljemålet.

Interessante fakta

  • Selvom de er så små, har gojibær et ekstremt højt indhold af protein. Dette har gjort dem til favoritter af atleter og bodybuildere.
  • Mange berømtheder sværger, at gojibærrerne gjorde dem både stærkere og bedre udseende. En af sine fremste tilhængere er Madonna.
  • I Kina drikker man gojibær. Her i den vestlige verden er det meget populært at spise gojibær, som de er eller i tørret form, mens kineserne normalt drikker dem. Man laver både te og supper på dem med stort udbytte.
  • På engelsk kaldte man bærrene for wolfberries i fortiden. Årsagen er nok, at de på latin har navnet lyceum, som kommer fra græskens lyus, hvilket betyder ulv.
  • Man kan også spise gojibærenes blade og stilke. I Kina er det mest almindeligt at tørre dem og derefter brygge te på dem.
  • I Kina planter folk gojibuske i områder, der er truet af erosion. Rødderne er stærke og holder jorden på plads, og da buske kan vokse op til tre meter, fungerer de som god beskyttelse mod nedbør.
  • Gojibær er blevet så rige på vitaminer og mineraler, da de vokser hovedsagelig langs den gule flod, som kineserne anser det som den sundeste flod.
  • I området i Kina, hvor gojibærene er vokset naturligt i lang tid, er der seksten gange flere hundredeårige end i resten af landet.
Sidst redigeret: 2019-10-28 15:51:47