TEST: Bedste Håndledsstøtte 2021

Gør det ondt i håndleddet, når du forsøger at lave enkle aktiviteter såsom at skrive eller vaske? Får du ondt når du træner, laver armbøjninger eller løfter vægte? Vågner du op om natten på grund af smerter i dit håndled, eller oplever du følelsesløshed? Så kan det være fordi du har en skade eller betændelse, og så er det vigtigt at handle, så problemerne ikke bliver værre!

En håndledsstøtte er en af de letteste og bedste måder at undgå ømme led og blive i stand til at lave de bevægelser, du ønsker, på trods af eventuelle problemer. Der findes mange forskellige modeller på markedet, men med det tilfælles, at formålet med dem er at aflaste og modvirke hævelse og smerter.

Hvad forårsager smerter i håndleddet?

Håndledsmerter kan påvirke alle mennesker, og i Skandinavien er antallet af tilfælde steget i de seneste årtier. Problemet skyldes almindeligvis tre hovedårsager:

  • Skade – man har skåret sig i håndleddet eller slået sig.
  • Overbelastning – man har udført for anstrengende eller gentagende øvelser.
  • Sygdom – man lider af slidgigt eller anden ledsygdom.

Uanset årsagen bag din smerte, er det vigtigt at løse problemet straks, og man bør gå til en læge eller fysioterapeut for at få en diagnose og behandlingsplan. I nogle tilfælde kan behandlingen bestå af fysioterapi og specifikke øvelser, mens andre kræver hvile og varme. I de fleste tilfælde vil det være begge dele, og håndledsstøtte hjælper her næsten altid!

Håndleddets anatomi

Håndledet er et meget fleksibelt led, der sidder hvor armen og hånden mødes; det kan bevæges op og ned, sidelæns og roteres, og takket være det kan vi mennesker udføre massevis af bevægelser og aktiviteter med vores hænder. Et sundt håndled er også stærkt og hjælper med at løfte og rykke objekter, og nogle atleter, såsom indenfor badminton og håndbold, er meget omhyggelige med at træne og styrke disse dele af kroppen.

Når det kommer til håndleddets anatomi, er det ved den smalle del, de to knogler på underarmen, albuebenet og spolebenet møder håndleddet, og gennem et antal ligamenter holdes alt sammen på en temmelig kompliceret måde. Da håndledet ofte udsættes for gentagende bevægelser og løft, er det ikke ualmindeligt, at nogle dele bliver betændt og slides, og det er også relativt almindeligt med vridninger og forstuvninger, da folk, der falder, strækker hænderne ud i de fleste tilfælde.

Nogle mennesker har generelt svage håndled, og det kan skyldes, at man enten ikke har tilstrækkelig stærke muskler i denne del af kroppen, eller at man har et underliggende problem, såsom en skulderskade eller anden sygdom. Her er det vigtigt at undersøge, hvad svagheden skyldes, da det i stedet for at bruge en håndledsstøtte kan være bedre at begynde at træne leddene med særlige øvelser.

Hvem får problemer med håndleddene?

Næsten alle mennesker i alle aldre kan få problemer med deres håndled, fx på grund af sport og fald, for eksempel, men når det kommer til problemer forårsaget af gentagne bevægelser eller overbelastning, er det hovedsageligt kvinder og ældre, der rammes. Mennesker, der har særligt aktive eller gentagne jobs, såsom fabriksarbejdere, kassemedarbejdere, frisører og dem, der bruger tastaturer, har en større risiko end andre. Nogle hobbyer kan også lede til smerter i håndleddene, for eksempel hvis man strikker, hækler eller spiller computerspil for meget.

Der kan også være en række sundhedsmæssige årsager til, at man får problemer med sit håndled, såsom overvægt, diabetes, slidgigt og i nogle tilfælde endda graviditet. En anden gruppe, hvis led kan begynde at gøre ondt, er styrketrænere, hvilket hovedsageligt skyldes, at de udsætter deres kroppe, herunder knæ og håndled, for tunge vægte og hårde øvelser.

Hvad gør en håndledsstøtte?

hand med handledsskydd

En håndledsstøtte virker stabiliserende og forebygger skader

En håndledsstøtte hovedopgave er at stabilisere håndleddet og mindske den belastning, det udsættes for, når man løfter, vender og bevæger sig generelt. Den sidder som en stram sok og er lavet af et elastisk materiale, der tillader bevægelse af fingrene, mens det virker lidt begrænsende på selve håndleddet. Ud over den stabiliserende effekt, kan en håndledsstøtte også modvirke væskeretention og hævelse, og den fungerer også på et psykologisk plan, da den minder brugeren om ikke at udføre visse bevægelser eller løfte for kraftigt. Hvis du er ramt af et beskadiget håndled, kan det tage lang tid at genoptræne det, men ved hjælp af øvelser og håndledsstøtter, kan du komme godt igang.

Hvis man ønsker at forhindre skader og forstuvelse, kan det være en god ide at tage håndledsstøtter på, når man træner eller arbejder som en hjælpeassistent. Hvis du ikke har direkte problemer, eller hvis du kun har en anelse om et begyndelsesproblem, skal du ikke bære det for ofte, da håndledet derefter vænner sig til altid at have ekstern hjælp og med det kan blive svækket. I langt de fleste tilfælde er den bedste løsning at træne dit håndled regelmæssigt, men at hjælpe det lidt på vej.

Forskellige typer af håndledsstøtter

Lider du af slidgigt, har du lidt en skade, eller har du haft problemer efter at have flyttet dit håndled på en bestemt måde for længe? Træner du stærkt og meget? Så kan en håndledsstøtte måske hjælpe dig, men det er vigtigt, at du får den rette type. I samråd med en læge eller fysioterapeut kan du få nøjagtigt den type støtte, du har brug for, i kombination med et godt træningsprogram. Forneden er der beskrivelser af nogle af de mest almindelige typer håndledsstøtte.

Simpel håndledsstøtte

Den mest almindelige form for håndledsstøtte ser ud som en lille strømpe i elastisk materiale, som man enten bare trækker over håndleddet eller vikler rundt om sin forbinding og fastgører med velcro. Disse støtter fås i forskellige farver og størrelser, og det er altid vigtigt, at de ikke er for løse eller for stramme. Tanken er, at de altid skal give en følelse af støtte og stabilitet og fungere godt i mange sammenhænge, ​​f.eks. når man træner eller skriver meget på computeren.

Denne form for støtte fungerer også som en kompressionsstrømpe, det vil sige at den holder om håndleddet og forhindrer således hævelse og giver leddet varme; alle vigtige faktorer for, at håndleddet er så sundt som muligt.

Enkle håndledsstøtter er ofte kun et par millimeter tynde, og fungerer også som en påmindelse om at man skal være forsigtig med sine håndled. Ved fx hårde løft eller nogle former for armbøjninger, kan denne type beskyttelse give støtte og fungere som en lille advarsel om, at bæreren skal passe på håndleddene.

Gustaf Ollas gennemgår på svensk håndledsstøtter

Håndledsbind

Boxere og andre atleter har længe viklet hænder og håndled ind i bandager for at give dem styrke og stabilitet, og der findes endda tegninger af atleter fra antikken, der gjorde netop dette. I dag behøver man ikke længere at stå og vikle sig selv ind ved hver træning, man kan i stedet tage håndledsbind på, der sidder efter samme princip.

Denne håndledsstøtte sidder primært på to områder: Håndleddet og diagonalt på tværs af selve hånden, mens tommelfingeren og fingrene er frie. Der er mulighed for at justere størrelsen efter sine egne dimensioner, og som altid er det vigtigt, at støtten ikke er for løs eller for stram.

Denne type håndledsstøtte er især velegnet til når ulykken er sket, og man nu er i rehabiliteringsfasen. Da beskyttelsen giver mulighed for bevægelse, kan man lave de øvelser, man har brug for, samtidig med at man forhindrer bevægelse, så man ikke får ondt igen. Komprimeringen modvirker den hævelse, som betændelse ofte medfører, stimulerer blodforsyningen og giver bæreren en behagelig og tryg fornemmelse.

Håndledsstøtte med skinne

En meget stabil og god støtte for dem, der har mere alvorlige problemer med håndleddet og virkelig har brug for at holde alt på plads. Støtten ser ud som en lang handske, der starter et stykke op ad armen og slutter i midten af hånden, lige inden fingrene. Man tager den på ved at den vikle den om hånden.

De, der primært har gavn af denne type støtte, er dem, der er ved at komme sig efter en svær forstuvning eller har karpaltunnelsyndrom, men samtidig har brug for bevægelige fingre. Skinnen, som er aftagelig, holder håndleddet helt lige, og derfor passer det også til mennesker, der får problemer, når de holder hænderne i en bestemt vinkel i en længere periode, når de for eksempel skriver på computeren. Når håndleddet bliver stærkere gennem en kombination af hvile og øvelser, kan man fjerne skinnen og dermed få større bevægelsesfrihed uden at man overhovedet savner støtten.

handledsvarmare

Håndledsvarmere anvendes mere for deres komfort end til rehabiliteringsformål

Handledsvarmere

Hvis du ikke har noget alvorligt problem med dine håndled, men snarere føler dig lidt træt, kold eller øm i håndleddene, kan håndledsvarmere være løsningen for dig! De ligner lange, bløde vanter med huller til tommelfinger og fingre og er lavet af materialer, der tillader fuld bevægelsesfrihed, mens de giver en vis kompression.

Stor støtte, der kan bruges hjemme eller på arbejdspladsen, og som gør alt lidt lettere. Disse støtter bør ikke bruges til medicinske formål, men snarere til lindring ved mindre gener, og da de er meget pæne.

Nogle typiske problemer med håndleddene

Alle mennesker kan få problemer med deres håndled, men der er nogle specifikke problemer, der er mere almindelige end andre. Hvis du for eksempel har brækket noget eller fået lidt alvorlige kvæstelser i håndleddet efter et fald, kan du forvente en ret lang rehabiliteringsperiode, hvor du gradvist opbygger dit håndled igen ved hjælp af øvelser, håndledsstøtte og muligvis medicin. Der er også nogle typiske problemer, som tusinder af mennesker bliver ramt af hvert år.

Karpaltunnelsyndrom

Et af de mest almindelige hånd- og håndledsproblemer i dag, som desværre er blevet mere og mere almindeligt på grund af det bevægelsesmønster, som den moderne livsstil i dag indebærer. Syndromet påvirker hovedsageligt personer, der konstant sidder med hænderne i en bestemt vinkel, for eksempel ved computeren, eller dem, der gentager bevægelser, såsom at scanne varer i en butikskasse, arbejde med snor eller løfte børn mange gange om dagen. Personer med overvægt og personer med diabetes eller slidgigt er også under risiko for dette almindelige håndledsproblem.

Symptomerne på karpaltunnelsyndrom er ofte smerter eller følelsesløshed i tommelfingeren og andre fingre, og mange patienter har svært ved at gribe fat om ting. Syndromet er ikke rigtig muskelrelateret, men skyldes en klemt nerve i den såkaldte karpaltunnel, der sidder i bunden af ​​hånden, men musklerne kan lide efter en tid, hvor de langsomt svækkes. De mest almindelige behandlingsmetoder er at bære håndledstøtter, ændre sine bevægelsesmønster og udføre særlige øvelser.

Slidgigt

Utroligt mange mennesker lider af slidgigt, en ledsygdom, der forårsager at det beskyttende brusk omkring skelettet, hvor knoglerne mødes i leddene, rives ned og forårsager smerter. Et typisk symptom på denne sygdom er, at man bliver øm midt om natten, eller når man har siddet stille længe. Smerten mindskes eller ophører normalt, når man bevæger sig et stykke tid. En håndledsstøtte kan ikke kurere slidgigt, men på den anden side giver den stimulerende kompression og varme en dejlig følelse, hvilket igen kan gøre de øvelser, der forbedrer denne tilstand, lettere at udføre.

Inflammation

Hvis du føler, at det gør ondt eller at det varmer i håndleddet, kan det skyldes, at du har betændelse i sener eller omgivende muskler. Årsagen kan være alt fra en gammel skade, som ikke er helet ordentligt, til at du for ofte, og i for lang tid, laver visse bevægelser, for eksempel hvis du hækler eller gentagne gange trykker på en museknap. Her kan en simpel håndledsstøtte være til stor hjælp.

Sidst redigeret: 2021-01-17 20:44:25

Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
0 Stemmer, Gennemsnit: 0 / 5

Testvindere - Bedste Håndledsstøtte

  • Better Bodies Gear Elastic Wrist Wraps
  • Vulkan Elastic Håndledsstøtte
  • Back on Track Physio Håndledsbeskyttelse
  • Mabs Håndledsstøtte
  • Mueller Wraparound Wrist Support