Betacaroten

Vil du også blive lettere brun, eller er det et ekstra tilskud af antioxidanter, du er på jagt efter? Da bør du læse videre her. Betacaroten er en carotenoidforbindelse, som er skyld i, at frugt og grøntsager har deres orange pigment. Det er også en kraftfuld antioxidant, som har vist sig at beskytte med kræft og aldring. Eftersom at det er et fedtopløseligt vitamin, bør man helst spise tilskuddet eller maden med betacaroten sammen med god fedt, som olivenolie eller nødder, da det kan hjælpe med at absorbere emnet. Man kan man tage for meget betacarotentilskud, og hvilke tabletter skal man købe? Læs videre nedenfor for en øget forståelse om betacaroten.

Indholdsfortegnelse

Kosttilskuddet som hjælper solbrændthed

Kosttilskuddet betacaroten er blevet meget mere almindeligt de seneste år. Det anvendes blandt andet for at forbedre solbrændthed, give huden ekstra glans og lindre soleksem. Betacaroten erstatter intet i din sædvanlige kost, men er et tilskud som skal indtages dagligt, gerne hele året rundt. Det giver mest effekt i foråret og sommeren, når solen er stærkest. Mange går på internettet for at finde betacaroten til en lav pris, men det kan også købes i helsekostbutikker og andre butikker, hvor man kan købe kosttilskud.

Et forstadie til vitamin A

Betacaroten er et pigment og et forstadie til vitamin A. Det indebærer, at det egentlig ikke indeholder vitamin A, men kan omdannes til det i kroppen efter behov. Når kroppen ikke har noget behov for vitamin A, lagres betacaroten i stedet i fedtvævet. Betacaroten er altså på ingen måde farligt, og det kan ikke overdoseres. At spise betacaroten er en sikker måde at få vitamin A på uden risiko for overdosis. Betacarotenets positive effekter har været kendte meget længe, men det er først det seneste årti, at det er blevet almindeligt at anvende som kosttilskud.

Vitamin A er et af de vigtigste vitaminer, som findes i kroppen. Det er nødvendigt for at bibeholde en frisk hud og slimhinder, samt spiller en vigtig rolle for immunforsvaret. Vitaminet findes naturligt i mange fødevarer, såsom spinat, æg, gulerødder, mælk og broccoli. Men for at få tilstrækkeligt meget i sig er det godt at spise ekstra tilskud, som for eksempel betacarotentabletter. Da A-vitamin er vigtigt for huden, gør et tilskud også, at man får friskere hud, og mindsker risikoen for tidlige aldringstegn. Det er også godt for at modvirke akne, psoriasis og andre skader på huden.  

Fordele ved betacaroten

Der findes mange fordele ved at spise betacaroten, både for kroppens indre og ydre. Her listes nogle af de mest almindelige grunde til, at folk spiser betacarotenkapsler- og tabletter.

  • Bedre hud. Betacaroten og vitamin A er rigtigt godt for huden, og mange anvender betacaroten som tilskud for at få en spændstigere og yngre hud. Betacaroten hjælper med at fjerne soleksem, akne, brandskader og andre hudproblemer. Desuden har kombinationen af betacaroten og en god fugtighedscreme vist sig at være meget bedre end de rigtigt dyre antirynkecremer, som findes ude på markedet i dag.
  • Styrker immunforsvaret. Ifølge flere uafhængige studier har det vist sig, at betacaroten styrker immunforsvaret, og forhindrer infektioner i kroppen. Betacaroten har også antioxiderende egenskaber, som mindsker risikoen for mange alvorlige sygdomme, blandt andet kræft og hjerteproblemer. De antioxiderende egenskaber hjælper også huden med at blive mere tolerant over for UV-stråler, og fungerer som en slags solbeskyttelse inde fra kroppen.
  • Lindrer åndedrætsbesvær. Børn og voksne med vedvarende åndedrætsbesvær, for eksempel astma, kan blive hjulpet af betacaroten. Det fremmer slimhinderne, og er også godt for både knogler og tænder.
  • Godt for synet. Mange har sikkert hørt tale om, at gulerødder er gode for synet, og der er faktisk meget sandhed i det. Gulerødder indeholder betacaroten, som er godt for øjnene. Det kan forhindre udviklingen af aldersrelaterede sygdomme, som går stær og forværring af makulaen (aldersrelateret makuladegeneration).  

Bliv brun med maxosol

brun utan sol

Betakaroten giver huden en varm naturlig brunfarve

Pigmentet betacaroten er det, som giver farve til orange og gule frugter og grøntsager, som for eksempel gulerødder. Også mennesker kan drage nytte af dets egenskaber, og betacaroten er derfor blevet et almindeligt ”soltilskud”. Når der skrives og snakkes om brun-uden-soltabletter eller solbruntabletter, er det altså betacaroten, det plejer at handle om. Betacaroten giver huden en varm solbrun nuance på en helt naturlig måde. I stedet for at udsætte huden for farlig stråling i et solarium eller udtværing af selvbruner, som alligevel aldrig bliver jævnt, kan man altså tage et kosttilskud hver dag for at få en herlig brun nuance. Dette er revolutionerende for mange, særligt da risikoen ved solarium er blevet mere kendt. Betacaroten modvirker snarere kræft end at fremkalde det, til forskel fra solarium, som mange kalder for ”en sikker vej til hudkræft”.

Det bedste kosttilskud for en solkysset hud er Maxasol, som indeholder høje mængder af betacaroten. Det indeholder også mange andre nyttige vitaminer og mineraler. Blandt andet vitamin C, zink og selen, som alle er nyttige emner, som kroppen behøver. Maxosol kan anvendes året rundt. En tablet om dagen anbefales, og er især godt, hvis man bliver meget i solen.

Læs mere:

Hvordan påvirkes kroppen af C-vitamintilskud?

Styrk immunforsvaret med zinktabletter

Smukkere hud med selen

 

Forbedre dit hudsundhed med betakaroten

Udover at give solbrændtheden et løft, virker Maxosol også som en solbeskyttelse indefra. Tilskuddet er rigt på antioxidanter, hvilket kræves, når huden udsættes for meget UV-stråling. UV-strålerne tømmer kroppens depoter af antioxidanter. Med et tilskud fyldes disse hele tiden, og gør, at huden kan beskytte sig fra UV-strålerne længere. Det giver en mere jævn og brun solbrændthed. Husk på at hvis du skal være ude i stærk sol over længere tid, skal du altid komplimentere med almindelig solcreme. Selvom Maxosol giver huden ekstra beskyttelse, er det altid let at brænde sig, når solen er stærk over længere tid, og det kan kun solcreme beskytte imod. Smør dig ind ofte med solcreme, som har en høj solbeskyttelsesfaktor.

Findes i flere forskellige former

Betacaroten findes foruden i mad også som tilskud både i form af kapsler og tabletter. Det er svært, for ikke at sige umuligt, at overdosere betacaroten, og derfor kan alle mennesker med fordel anvende dette tilskud. Betacaroten som kosttilskud bør tages dagligt for at holde et jævnt flow i kroppen. Tabletter og kapsler findes, og plejer at indeholde 50 mg. Forskning og studier viser, at cirka 30 - 180mg/dagligt er et normalt indtag for et voksent menneske. 1-3 tabletter eller kapsler/dagligt er derfor anbefalet. Mange vælger at spise en højere dosis i sommerhalvåret, da kroppen udsættes for stærkere sol og flere soltimer. Betacarotenet kan da hjælpe huden med at beskytte sig fra de farlige UV-stråler. Vil man ikke spise rent betacarotentilskud, kan man i stedet spise chlorella, som også indeholder mængder af emnet.

Eftersom betacaroten er fedtopløseligt, er det anbefalet at spise tabletterne eller kapslerne sammen med et måltid. Hvis du glemmer det, eller ikke tager dem i forbindelse med et helt måltid, er det også fint at sluge dem med lidt olivenolie, nødder eller andre fede madvarer. Fedtet gør, at betacarotenet optages hurtigere af kroppen, og giver en bedre effekt.

1. Healthwell Betakaroten

Healthwell Betakaroten
Healthwell Betakaroten
Bedst i test
Styrke 9.5
Kvalitet 9.4
Pris 9.9
Totalt 9.7
Bedst pris
105 kr

På førstepladsen placerer vi Healthwell Betacaroten. Dette er et naturligt kosttilskud med høj koncentration af betacaroten fra grønne mikroalger. Takket være at kapslerne også indeholder solsikkeolie, kan kroppen lettere absorbere dette betacaroten. Healthwell Betacaroten er et af de mest populære kosttilskud med betacaroten i, og det er også vores personlige favorit.

Betacaroten fra mikroalger

Det, som særligt fangede vores interesse for Healthwell Betacaroten, er deres oprindelse. Dette naturlige betacaroten udvindes nemlig af en grøn mikroalge, som hedder Dunaliella saline. Denne alge giver en bedre antioxidantbeskyttelse end syntetisk betacaroten, noget som ellers er meget normalt på markedet. Desuden er biotilgængeligheden i kroppen bedre end for tilsvarende syntetiske alternativer.

Høj koncentration

En pakke med Healthwell Betacaroten har 30 kapsler, som hver indeholder 50 mg naturligt betacaroten. Dermed er det et af de mest koncentrerede kosttilskud for betacaroten. For de fleste rækker det derfor med en enkelt kapsel per dag. I egenskab af provitamin A svarer det til over 3000 procent af RDI for vitamin A uden de risici, som forbindes med et højt indtag af rent A-vitamin.

Bedre optagelse

For at maksimere kroppens evne til at optage betacarotenet har Healthwell valgt at pakke sine kapsler med solsikkeolie. Betacaroten er nemlig fedtopløseligt, og hvis det indtages sammen med fedt, øger det kroppens evne til at udnytte betacarotenet hurtigt. Man kan tage Healthwell Betacaroten enten i forbindelse med måltid eller på tom mave, hvilket også er positivt.

2. Better You Betakaroten

Better You Betakaroten
Better You Betakaroten
Styrke 9.6
Kvalitet 8.8
Pris 9.7
Totalt 9.5
Bedst pris
155 kr

På andenpladsen finder vi Better You Betacaroten. Det er et 100 procent naturligt betacaroten med meget høj koncentration. De vegetabilske kapsler gør, at kroppen lettere kan absorbere betacarotenet. Der findes mange ligheder med Healthwell Betacaroten, men det blev en andenplads for Better You, eftersom det er noget dyrere.

100% naturligt betacaroten

Better You Betacaroten fremstilles af Dunaliella Salina. Denne alge vokser naturligt på saltfelter. Det er få organismer, som kan overleve i et sådant miljø. Hemmeligheden ligger blandt andet i algens evne til at fremstille betacaroten som beskyttelse mod det stærke sollys. Det har vist sig, at det, som er godt for algen, også er godt for os. Ved at spise Dunaliella Salina øger vi kroppens chance for at bibeholde en normal hud.

En kapsel om dagen

Kapslerne fra Better You indeholder en høj koncentration af betacaroten. Hver kapsel indeholder 50 mg betacaroten sammen med en vegetabilsk olie, som forbedrer optaget i kroppen. Der findes mange kosttilskud på markedet med kapsler på 50 mg, men ofte er mængden af betacaroten mindre end det. Resten udgøres da af andre tilskud. Sådan er det ikke med Better You Betacaroten. Den anbefalede dosis er en kapsel om dagen. Vil du forhøje dit indtag af betacaroten, for eksempel før ferien, kan dosen øges med en kapsel uden bivirkninger.

Et svensk produkt

Better You Betacaroten er et svensk produkt, som fremstilles under HACCP- og GMP-standard. Det føles trygt. Produktet er vegansk godkendt. En anden fordel ved dette kosttilskud er, at pakken indeholder 50 kapsler, hvilket gør, at det rækker i næsten to måneder ved normal dosering.

3. Maxosol

Maxosol
Maxosol
Styrke 8.8
Kvalitet 9.7
Pris 9.1
Totalt 9.3
Bedst pris
105 kr

Maxosol er en storfavorit blandt soldyrkere i hele Danmark. Særlig populær er Maxosol før sommerferien. Vi har valgt at sætte dette betacaroten højt på listen på grund af sin alsidighed. Maxosol indeholder nemlig også selen, zink, C-vitamin og E-vitamin for en maksimal beskyttelse mod solens negative påvirkning. Dette kosttilskud er perfekt for dig, som skal opholde sig i solen, og du får desuden meget værdi for pengene. 

Mange beskyttende vitaminer og mineraler

Betacaroten er stort set det ultimative kosttilskud for dig, som vil opbygge en naturlig beskyttelse mod solens stråler. Samtidig finder der andre mineraler og vitaminer, som sammen med betacaroten kan øge beskyttelsen yderligere. I Maxosol Betacaroten finder vi selen, som blandt andet beskytter mod frie radikaler, og styrker immunforsvaret. Zink styrker immunforsvaret, og beskytter cellerne mod oxidation. E-vitamin kaldes også ”reparationsvitaminet”, eftersom det styrker hudens fugtbarriere, og mindsker antallet af frie radikaler i huden. C-vitamin kender vi også som et immunforstærkende vitamin, men det hjælper også med at danne kollagen, som behøves for en smuk hud. Desuden indeholder Maxosol vitamin B3, B6, B7, lycopen, liponsyre og kobber.

Højere koncentration af betacaroten?

Mængden af naturligt betacaroten er 15 mg, hvilket er ret lidt i forhold til de to betacaroten, som vi placerede højest på vores liste. Vi havde nok ønsket, at Maxosol indeholdt noget mere betacaroten. Samtidig retter de andre vitaminer og mineraler denne mangel op ved tilsammen at skabe en bred beskyttelse mod solens farlige stråler. Eftersom der findes så mange forskellige emner i Maxosol, anbefales det ikke at den daglige dosis overskrides. Muligvis kan man tænke sig at komplimentere Maxosol med et rent betacaroten for maksimal effekt.

Stor pakke

En pakke indeholder 60 tabletter. Hvis du følger det anbefalede indtag af en tablet per dag, rækker pakken altså til to måneder. Rådet er at begynde at anvende Maxosol to uger, inden ferien begynder. Da når kroppen at opbygge reserverne af betacaroten og de andre vitaminer, som findes i tabletterne, så beskyttelsen bliver så god som mulig. 

4. Core Betacaroten

Core Betacaroten
Core Betacaroten
Styrke 9.2
Kvalitet 8.6
Pris 9.1
Totalt 9.1
Bedst pris
95 kr

På fjerdepladsen på vores liste finder vi en svensk fremstillet betacaroten. Core betacaroten indeholder foruden betacaroten en stor mængde nyttige mineraler og vitaminer, som hjælper med at holde huden sund, også når den udsættes for sollys. Dette kosttilskud kan derfor ses som et alternativ til Maxosol. Selv om det slet ikke er dyrt, er det stadig noget dyrere per dosis end Maxosol, hvilket gør, at Core må nøjes med denne placering.

Betacaroten fra svamp

Betacaroten kan udvindes fra en række kilder i planteriget. Dette kosttilskud anvender den lille svamp, Blakeslea trispora, som vokser i det sydlige USA og sydlige Asien. Den blev opdaget af en botanist allerede i 1914. Snart fandt man frem til, at denne svamp indeholder høje doser af betacaroten og lycopen. Lycopen, som også findes i tomater, har gode antioxidative egenskaber. Mængden af betacaroten i Core betacaroten er 50 mg. For vores skyld skulle koncentrationen af betacaroten gerne have været noget højere.

Bredt spektrum kan give øget beskyttelse

Core betacaroten indeholder foruden betacaroten et stort antal vitaminer og mineraler, som tilsammen hjælper huden med at modstå solens farlige stråling. Her finder vi antioxidanterne E-vitamin og C-vitamin - begge hjælper med at opbygge hudens beskyttelse. Mineralerne zink og selen styrker huden og immunforsvaret. Forskellige B-vitamin bidrager blandt andet til en sundere hud, smukkere hår og hårdføre negle. En fordel ved Core betacaroten sammenlignet med Maxosol er, at den indeholder sort peber ekstrakt. Derimod savnes liponsyre og kobber. Vi noterer også, at mængden af selen er lavere i Core betacaroten end hos konkurrenten.

5. Naturens Apotek Betakaroten

Naturens Apotek Betakaroten
Naturens Apotek Betakaroten
Styrke 8.2
Kvalitet 9.0
Pris 8.3
Totalt 8.5
Bedst pris
85 kr

Til femtepladsen på vores liste har vi udvalgt Naturens Apotek Betacaroten. Dette er et kosttilskud for dig, som er ude efter en middelstor daglig dosis af betacaroten uden nogle ekstra vitaminer eller mineraler. Naturens Apotek Betacaroten kan være godt for dig, som vil holde omkostningerne nede. Dette er nemlig det betacaroten, som er billigst per vægtenhed!

Intet besvær

Der findes flere betacaroten på markedet, som forsøger at stå ud fra mængden på den ene eller den anden måde. Naturens Apotek Betacaroten gør præcis det modsatte. Dette er et betacaroten, som ligesom andre betacaroten hjælper kroppen med at opbygge en beskyttelse mod solstråling. Huden bliver mere hårdfør, immunforsvaret styrkes, og øjnene påvirkes positivt. Gennem at frie radikaler bekæmpes, kan tidligere aldringstegn modvirkes. Alt dette gælder for Naturens Apotek Betacaroten præcis som for andre helsetilskud med betacaroten. Hvorfor skal man så vælge lige dette kosttilskud? Den store fordel ved dette betacaroten er prisen. Hver pakke indeholder 90 tabletter. Det er flere end hos de fleste konkurrenter, samtidig med at prisen er nogenlunde det samme per pakke. Med lidt enkel matematik regner vi ud, at Naturens Apotek Betacaroten giver markedets absolut bedste pris for betacaroten.

Er det lige så godt?

Hvordan kan det være så billigt? Der findes to store forskelle sammenlignet med de lidt dyrere kosttilskud. Først og fremmest specificerer man ikke, hvor betacaroten kommer fra. Konkurrenterne anvender betacaroten enten fra gulerødder, alger, svampe eller palmeolie. Sandsynligvis fremstilles dette betacaroten på syntetisk måde. Konkurrenterne mener, at naturligt betacaroten giver en bedre antioxidantbeskyttelse, mindsker risikoen for toksicitet, og giver et bedre optag. Det er gode argumenter. Der findes også forskning, som peger på, at naturligt betacaroten er bedre for kroppen. Vi synes, at kosttilskudsproducenten bør angive, hvorfra betacarotenet kommer. Derfor havner Naturens Apotek Betacaroten ikke højere oppe end på en femteplads.

Tørre kapsler

Den anden forskel sammenlignet med premiumproducenterne er, at kapslerne ikke indeholder vegetabilsk olie. Olie hjælper kroppen med at optage betacarotenet. Derfor havde det givet pluspoint, hvis kapslerne indeholdt olie. Samtidig kan du let løse problemet selv ved at have lidt ekstra olie på salaten eller i maden.  

Få kendt bivirkninger

Der findes få kendte bivirkninger fra betacaroten, men selvfølgelig skal ingenting misbruges eller overdoseres. Mange spiser betacaroten eller Maxosol for at blive brune og få en jævnere solbrændthed. Da kan det være godt at være bevidst om, at en højere dosis ikke automatisk giver en bedre solbrændthed. Læs på folderen om anbefalet dagligt indtag, og følg dette. Selvom det ikke er direkte farligt med en for stor dosis, så er det samtidigt helt unødvendigt at spise for mange tabletter unødigt.

En kendt bivirkning ved betacaroten er, at man kan få en gul eller orange nuance i huden. For dem, som anvender betacaroten i form af Maxosol, og vil have en bedre solbrændthed, er dette dog snarere en fordel end en ulempe. Men for dem, som er vældigt lyse i huden, og spiser meget betacarotentilskud, eller får det i sig på anden vis, gennem for eksempel gulerodsjuice, kan huden få en lidt mere unaturlig nuance. Uanset er dette helt ufarligt. Der kræves høje doser, før man mærker til det, og det forsvinder igen hurtigt, når man mindsker indtaget.

Betacaroten omdannes til Vitamin A i kroppen i den mængde, det behøves. Når alle depoter i kroppen er fyldt, og der findes et overskud af betacaroten, lagres det i leveren og fedtvævet. Der kræves en ekstremt stor dosis af Vitamin A eller betacaroten, før det begynder at blive farligt for kroppen. Det, som kan ske ved et særdeles for stort indtag er, at leveren skades, eftersom den ikke klarer at lagre så meget Vitamin A.  

Hvornår kan jag spise betacaroten?

Mange undrer sig over, om de kan spise betacaroten som gravid eller ved indtag af anden medicin. Der findes ingen enkle svar på dette spørgsmål udover, at det bedste er at rådføre sig med lægen. Både gravide og alvorlig syge anbefales at rådføre sig med lægen inden indtag af betacaroten præcis som ved andre kosttilskud. I enkeltstående tilfælde har det vist sig, at skader på fostret er sket i forbindelse med et meget højt indtag af Vitamin A. derimod findes der ingen studier lavet på bare betacaroten, og man kan derfor ikke applikere disse studier direkte på tilskuddet. Vigtigt for gravide er, ikke at overdosere noget kosttilskud og holde sig til lægens anbefalinger.

Samme sag gælder de, som regelmæssigt spiser anden medicin, eller lider af kronisk sygdom. Eftersom betacaroten lagres i fedtvævet og leveren, er det vigtigt, at det ikke forhindrer funktionen for anden medicin. I øjeblikket er der intet, der tyder på, at Vitamin A kan være skadeligt i en moderat stor dosis, men en læge kan bedømme i hvert tilfælde. Personer, som udsættes for høje niveauer asbest, skal ikke tage betacaroten eller andet tilskud af Vitamin A, eftersom det kan være farligt for leveren.  

To andre udsatte grupper er de, som ryger, og de som drikker meget alkohol. Forskning har vist, at disse to grupper løber en højere risiko for at udsættes for kræft og hjerte- og lungesygdomme, hvis de regelmæssigt spiser betacaroten. Dette gælder kun for dem, som ryger og drikker meget, og på et niveau som ellers også kan være skadeligt for sundheden. Dem, som bare drikker en gang imellem, eller ryger nogle enkelte cigaretter, kan altså spise betacaroten og Maxosol uden nogen fare for bivirkninger.

Bemærk at det aldrig anbefales at spise kosttilskud, hvis man samtidigt ryger vældigt meget, eller har alkoholproblemer, i det mindste ikke uden at have fået det udskrevet af lægen. Giftstofferne, som kommer ind i kroppen ved rygning eller et for stort alkoholindtag, kan være ødelæggende, hvis det blandes med kosttilskud. Hvis du overvejer at begynde med Maxosol eller betacarotentilskud, men stadig ryger eller drikker meget alkohol, findes der god hjælp at hente. Hos dit lægehus kan du få hjælp med at bryde dårlige vaner og blive fri fra nikotin- eller alkoholafhængigheden. Betacaroten bliver direkte ufarligt igen, så snart du slutter med cigaretterne eller alkoholen, og kan begyndes at indtages med anbefalet dosis.  

Køb betacaroten og Maxosol i Danmark

Betacaroten og Maxosol kan købes i de fleste helsekostbutikker, samt hos visse apoteker og supermarkeder. De findes på samme hylde som øvrige kosttilskud. Maxosol sælges ofte på apoteket under foråret og sommeren, da det giver en god beskyttelse mod solen, og desuden giver en ekstra fin farve. Betacaroten findes i både tabletter og kapsler, og plejer at indeholde cirka 50 mg. Ofte sælges de i 30, 60, og 90-tak, hvilket rækker til 1-3 måneder. Maxosol sælges i pakker af 60 tabletter. Disse tabletter indeholder udover betacaroten også zink, selen og Vitamin C. En pakke rækker i 1-2 måneder, os koster bare over hundrede kroner i de fleste butikker.

For at give huden en så god beskyttelse som muligt og samtidigt få en jævn og fin solbrændthed, bør Maxosol og betacaroten indtages regelmæssigt. Det er fint kun at spise det under foråret og sommeren, når solen er stærkest eller hele året rundt. Betacaroten i multipakninger sælges ofte til bedste pris online, i nogen af alle de apoteker og helsekostbutikker, som findes på nettet.

 

Sidst redigeret: 2020-02-13 12:05:41

Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
100 Stemmer, Gennemsnit: 4.3 / 5