Sådan her træner man mavefedtet væk

Mavefedt er ikke ønskværdigt, hverken når man tænker på udseende eller sundhed. Nogle kilder til velvære er ikke en fare, men for meget fedt omkring og i maven kan forårsage skadelige virkninger. Et øget taljemål giver større risiko for forskellige former for kræft. Det kan også få de indre organer til at blive påvirket. Leveren kan f.eks. beskadiges af fedt, så den ikke fungerer ordentligt. Dette kan igen føre til diabetes og hjertesygdomme. Selv blodfedt påvirkes af mavefedt, så der er al mulig grund til at tænke på et fald i taljens størrelse.

At træne når man har en rund mave er næsten altid godt, men af ​​sikkerhedsmæssige grunde, især hvis man er lidt ældre, skal man finde ud af, hvad den store mave forårsages af. En stor talje betyder ikke altid, at man er fed, nogle sygdomme kan forårsage, at maven svulmer eller opbevarer væske. For det store flertal er det imidlertid de mest almindelige årsager, for meget god mad og for lidt motion, som er synderen bag taljemålet. Når man er sikker på at man er sund, er det ellers bare at komme væk fra sofaen og starte kampen mod det høje taljemål, for at blive en slankere, sundere og mere energisk person. 

Hvordan fjerner man mavefedtet?

veluddannet mave

Her er ikke meget mave fedt

En del af at få en smallere talje og en lavere procentdel mavefedt er motion. Det er dog ikke muligt at punktforbrænde fedt på maven ved at lave mange mavebøjninger, træningen skal være både konditions- og styrketræning. Nogle tips om træning og vigtige ting at overveje følger nedenfor.

Konditionstræning

For at få et reduceret taljemål, skal man forbrænde fedt på hele kroppen, så procentdelen af fedt sænkes. Dette gøres for eksempel gennem konditionstræning, der forbrænder kalorier. Man kan starte med lange gåture, hvis man ikke er så veltrænet. En halv times tur om dagen brænder ekstra kalorier, så man langsomt men sikkert bliver slankere på en blid måde. Ved langsomt men sikkert at tabe sig, vil man brænde dele af fedtet, der sidder på din krop, herunder hvad der er omkring din mave. 

Konditionstræning må ikke være i form af at gå, men anden træning, der får pulsen op, fungerer godt, f.eks. løb, cykling, svømning, racket sport, dans eller roning.

Intervaltræning

Når man vil tage et skridt videre fra kun konditionstræning for at få en endnu mere effektiv forbrænding af mavefedt, kan man prøve intervaltræning. Ved intervaltræning menes, at man veksler mellem langsommere intervaller, med hurtige, intense intervaller, mens man f.eks. løber eller går. Så får dels hvilepulsen op og brænder mere, og kroppen bliver vant til et nyt, hurtigere løbe- eller gåtempo.

Men som en nybegynder bør man være forsigtig med ikke at anstrenge sig for hårdt under intervaltræning, fordi hvis man anstrenger sig for meget, uden at have oplært musklerne i benene nok, kan man få skade på knæ og sener, der stopper konditionstræningen.

Styrketræning

Konditionstræning er en vigtig og effektiv dagligdags øvelse for at blive sundere og tabe sig generelt, men for at slippe af med mave fedt er det også vigtigt at hente hele kroppens forbrænding. Dette gøres ved hjælp af styrketræning med vægte. Muskler brænder flere kalorier end fedt og en muskuløs krop får derfor fedtprocenten til at være lavere end hvis man havde mindre muskel. 

Man kan også få nogle synlige forbedringer i området omkring maven, så det ser ud som om noget af mavefedtet er forsvundet, ved at lave øvelser, der styrker både indre og ydre mavemuskler, f.eks. planken, forskellige former for pilates m.m. holder mavemusklerne i maven, som derefter ser fladere ud.

Det er muligt at træne med kun kroppen som modvægt, men for at få endnu bedre resultater er det godt, hvis man træner med f.eks. håndvægte eller maskiner, der dels giver en tungere modvægt og dels hjælper med at udføre bevægelsen korrekt.

Vedvare i træningen

En kombination af styrke- og konditionstræning er effektiv til at træne mavefedtet væk, men man bør ikke forvente en magisk forvandling om en eller få uger. Bugfedme tager et stykke tid at bygge op og tager derfor tid at slippe af med. Hvis man starter ud for hårdt og forsøger at træne for intensivt, vil man ofte ikke være i stand til at holde disciplinen og hele projektet for at fjerne mavefedtet ender med nederlag.

Det er vigtigt at finde en træningsmetode, der virker for ens egen  hverdag. Langsomt men sikkert er nøgleord, når det kommer til at træne mavefedt væk. Start let med letvægtstræning og gå, og øg derefter træningen langsomt, når kroppen er blevet vant. Motion giver en positiv spiral. Når man føler sig stærkere og mere energisk og måske lidt slankere omkring sin talje, kan klare endnu mere, og derefter fortsætter faldet i mavefedt. 

De dage, man ikke har lyst til at tage ud og løbe eller gå i fitnesscenter, er helt OK, så kan man gøre noget mere roligt, man kan i stedet for tage en omgang træning foran TV'et eller måske bare tage en langsom tur. Alt er bedre end ingenting.

Daglig motion

En måde at opnå kontinuitet i træningen er at tænke meget om daglig motion, når man forsøger at slippe af med mavefedt. Den daglige øvelse betyder, at man lægger i noget træning, når man "stadig" vil gøre noget. Man kan tage en tur i stedet for bilen, når man handler for mad, begynder at cykle til arbejde, tage trappen i stedet for rulletrapper eller elevatorer osv. Man kan også prøve at lægge en kort gåtur til frokost, når man arbejder. Specielt i vintermånederne har dette gode sundhedseffekter, da der i tillæg til brændende kalorier også bliver vigtigt sollys, der gør det muligt for en person at klare det.

Kost

Selv om denne artikel handler om at fjerne mavefedt gennem træning, skal også indflydelsen af ​​kosten på mavefedt nævnes. Det er en uhyre vigtig del af at sænke bugens volumen. At træne for eksempel en kage væk kræver at man holder ud i meget lang tid. Den hurtige og lange gåtur man tog, blev modvirket ret effektivt af chips og småkager. En sundere kost, mens man fedtet væk fra maven, er en vigtig kombination. 

Udover chips, slik og kager samt søde sager, bør andre former for kulhydrater også undgås, hvis man forsøger at fjerne fedt omkring taljen. Gå efter en kost baseret på en masse protein og grøntsager, der giver mæthed uden at give en masse kalorier.

En anden vigtig del af kosten er fiber, som også giver mæthed, men som kan give en synlig forskel i taljen med det samme. Det er ikke fedt, der er brændt, men hvis man spiser for lidt fiber, kan man få forstoppet og få oppustet mave af den grund. 

Man bør heller ikke erstatte de søde sager med lightprodukter. Forskning har vist, at lightprodukter hæver blodsukkeret og sænker tolerancen for glukose, hvilket får kroppen til at opbevare fedt. Dette gælder for alle produkter med sødestoffer som f.eks. light-sodavand, sukkerfrit tyggegummi og lignende.

"Øl byggede denne smukke krop", som det står spøgende på t-shirts, der er til for at takke den velkendte ølmave. Der er noget sandhed i det. Foruden kulhydraterne i øl lægger kalorierne i alkohol sig også på maven. Man bør derfor også reducere alkoholindtager, når man forsøger at reducere mavefedt.

Stress mindre og sov mere

Sidst men ikke mindst er det også vigtigt at tænke på søvn og psykisk helbred for at reducere mængden af ​​fedt i maven. De, som sover dårligt, brænder færre kalorier. Selv stress fører til lavere forbrænding og fremkaldelse af skadelige stresshormoner, hvilket gør det lettere at opbevare fedt netop på maven.