Test: Bedste Sømmåtte 2021

Sidst redigeret: Januari 2021

Sømmåtter bruges som en effektiv behandling af helbredsproblemer som smerte, angst og søvnløshed. Fra at blive betragtet som et værktøj til tortur, er det i dag højt værdsat af mange mennesker. Vi har sammenlignet de bedste sømmåtter på det danske marked. Find ud af, hvorfor FitnessGuru Acu Mat var bedst i vores test i 2021.

FitnessFrank er sponsoreret af læsere. Når du køber noget via links på siden, kan vi få en affiliate-kommission. Læs mere.

Hvilken er den bedste sømmåtte?

Når vi har undersøgt og sammenlignet de forskellige sømmåtter, er der en række faktorer, vi har fokuseret på, men også nogle, vi har valgt at ignorere. Blandt andet antallet af pigge på måtterne, fordi forskellige mennesker ønsker forskellige antal pigge. Hvad vi i stedet kiggede ekstra nøje på er:

 • Kvalitet: (hvordan føles måtten kvalitativt? Føles den billig eller luksuriøs?)
 • Pris: (hvor overkommelig er sømmåtten?)
 • Andet: (hvad siger andre kunder om produktet? Har det fået høje karakterer i andre tests? Hvor hurtigt leveres de?)

Testvindere - Sømmåtte

 • FitnessGuru Acu Mat
 • Backcare's Akupressur Måtte
 • Shakti Original Akupressurmåtte
 • Gymstick Active Spike Mat
 • Gymstick Emotion Spike Mat

De bedste sømmåtte 2021

Vi har testet mange sømmåtte. Nedenfor er de produkter, vi anbefaler fra vores test, hvad der er godt og dårligt med hvert sømmåtte og en gennemgang af hvert produkt. Hvis du vil se en oversigt over alle de sømmåtte, der var inkluderet i testen, kan du gøre det her.

 1. 1. FitnessGuru Acu Mat

  9,7/10
  FitnessGuru Acu Mat
  Bedst i test
  Størrelse
  64x40 cm
  Pigge
  6210 stk
  Andet
  Pude medfølger
  Til butik
  399 kr
 2. 2. Backcare's Akupressur Måtte

  9,7/10
  Backcare's Akupressur Måtte
  Størrelse
  64x40 cm
  Pigge
  6210 stk
  Andet
  Pude medfølger
  Til butik
  399 kr
 3. 3. Shakti Original Akupressurmåtte

  9,5/10
  Shakti Original Akupressurmåtte
  Størrelse
  68x42 cm
  Pigge
  6200 stk
  Andet
  Håndlavet
  Til butik
  385 kr
 4. 4. Gymstick Active Spike Mat

  9,3/10
  Gymstick Active Spike Mat
  Størrelse
  64x40 cm
  Pigge
  6210 stk
  Andet
  100 % Bomuld
  Til butik
  279 kr
 5. 5. Gymstick Emotion Spike Mat

  9,3/10
  Gymstick Emotion Spike Mat
  Størrelse
  64x40 cm
  Pigge
  6210 stk
  Andet
  100% Bomuld
  Til butik
  191 kr
Hvorfor stole på Kosttilskudguiden?

Kosttilskudguiden bruger tusindvis af timer på at undersøge, analysere og teste produkter for at kunne anbefale de bedste valg til vores læsere. Vi køber alle de produkter, vi tester selv, og vi accepterer ikke gratis produkter fra nogen producent. Læs mere

Hvad er en sømmåtte?

En sømmåtte er, som ordet antyder, en måtte med hundreder eller endda tusinder af små opadrettede søm. Den "klassiske" model består normalt af et stort træplade, hvor sømmene ofte hamres igennem, og som en fakir derefter lægger sig på. Den moderne model er i stedet en slags tekstilmåtte med masser af små plastikssøm, der er præcis lige høje, som man kan lægge på gulvet, sofaen eller sengen. Der findes sømmåtter i mange forskellige størrelser, farver og designs, men den mest almindelige type er den, som man nemt kan rulle sammen og opbevare, når ikke man bruger den, ligesom med en yogamåtte.

Ved første øjekast kunne man måske tro, at det gør ondt at lægge sig på en måtte fuld af søm, men faktisk er de så talrige og tæt placeret, at kropsvægten fordeles jævnt på alle hoveder. Dette betyder, at huden udsættes for tryk på hvert punkt, men ikke så koncentreret, at overfladen trænger igennem, hvilket ville være sket, hvis der kun var nogle få negle, eller hvis den ene var længere end alle de andre. Du kan sammenligne det med at holde i et søpindsvin: Mens det gør virkelig ondt at støde imod eller træde på en eller to pigge med fuld vægt, kan du samtidig samle en op og holde den i dine hænder uden problemer.

Hvordan bruges den?

Hvis man ikke er vant til at bruge en sømmåtte, kan man få gode tips online, ikke mindst videoer, hvor instruktører viser, hvordan man gør. Det er egentlig ikke så mærkbart at ligge sig på den, men det er snarere selve tanken om at lægge på noget ondt, der kan være lidt frastødende. Der er dog nogle tips, du skal huske på.

Jævnt og langsomt

Når man lægger sig på en sømmåtte for første gang, er det vigtigt at gøre det langsomt og forsigtigt, så vægtfordelingen er så jævn som muligt. Kun at sidde på yderkanten kan føles ubehageligt, og at lægge hånden på den kan lede til skade, så i stedet skal du placere dine hænder på hver side af måtten og sænke dig langsomt ned til den. På nøjagtig samme måde skal man rejse sig op igen, når man er færdig.

Når man ligger godt på måtten, er det bedst at starte med at ligge helt stille, men med tiden kan man langsomt vippe lidt frem og tilbage for at give ekstra vægt på sømmene langs siderne. Nogle vælger også at ligge på maven et stykke tid, og andre vælger endda at stå på måtten. Ved at tage det meget roligt og forsigtigt kan man selv afprøve sine grænser og se, hvilke situationer man føler sig bedst tilpas i.

Få hjælp af en T-shirt

Mens mange erfarne brugere ligger sig direkte på måtten med bar overkrop, foretrækker begyndere normalt at have en T-shirt på i starten. At have et tyndt stykke tøj ændrer ikke så meget på, hvordan det føles at ligge på sømmåtten, men det handler mere om at komme over selve tanken om, hvad man laver.

Forskellige farver, forskellige stemninger

Moderne sømmåtter findes i forskellige farver, og selvom de ikke påvirker måttens effektivitet og brug, føler mange, at de påvirkes af farverne. Den naturelskende person, der nyder alt naturligt, foretrækker ofte mere jordnære farver som grøn og blå, mens en person, der ønsker at fokusere på glæde og energi, måske bedre kan lide rød, gul eller orange.

Hvordan føles det egentlig?

Når man har lagt sig på måtten, har man et stort antal små spidser, der trykker mod ryggen, som i første omgang kan føles lidt sært eller endda ubehageligt, men efter et par minutter kan man begynde at slappe af og faktisk sætte pris på følelsen. Fordi sømmene føles mange steder på huden, stimuleres blodforsyningen, og man oplever snart en varm og behagelig følelse, der spredes over hele ryggen. Brugere har sammenlignet følelsen med det, at ligge på en varm sandstrand, få akupunktur eller en dejlig massage.

Det vigtigste er at indse, at det ikke skader at ligge på en sømmåtte, og at sømmene ikke går gennem huden. På den anden side skal man være forberedt på, at det tager ca. fem til ti minutter, før den behagelige følelse indtræder, og for virkelig at drage fordel af måtten, anbefales mindst femten minutters daglig brug.

Gennemgang på svensk af, hvordan et par mennesker har det efter at have prøvet en sømmåtte.

Hvordan hjælper en sømmåtte?

At ligge på en sømmåtte betyder, at blodcirkulationen virkelig går i gang, hvilket er sundt for hele kroppen. Mere specifikt betyder det, at alle musklerne i rygsøjlen får en god gennemstrømning af blod, og at de mange små trykpunkter stimulerer nerverne og deres kommunikation med hinanden og hjernen. Dette tillader så muskler og led at slappe af og styrke deres reparations- og gendannelsesproces, hvilket så betyder modvirkning af smerter og ubehag. Rygsmerter er noget, som mange mennesker lider af, og det kan stamme fra alt fra et stillesiddende job til træning eller regulære kvæstelser.

Hvad disse rygproblemer har til fælles, er, at de påvirker den berørte person meget negativt, da de lever med smerter og ofte ikke kan gennemføre enkle hverdagsopgaver som indebærer at man bøjer sig ned eller løfter tunge ting. Rygsmerter er også noget, der kan fortsætte ind i nattetimerne og kan alvorligt påvirke en persons søvn.

Spænding og smerter i nakken

Udover rygproblemer, oplever mange mennesker desuden også nakke- og skuldersmerter, og også her fungerer sømmåtten ekstremt godt. Man kan enten lægge sig på måtten som sædvanligt eller rulle den sammen og derefter bare læne sin hals mod den. Jo oftere du gør det, des mere almindeligt bliver det for kroppen, og du føler hurtigt, hvordan alle nakkemusklerne slapper af og varmen spreder sig. Mange føler også, at det er effektivt mod hovedpine, især den type, der er forårsaget af stress og spændinger.

Afstressende og meditativt

Spikar fran en spikmatta

En sømmåtte har flere fordele, men husk, at den kan føles lidt ubehagelig, når du begynder at bruge den

Måtten har også en generelt afslappende effekt på den, der regelmæssigt ligger på den. Dette sker på flere niveauer, dels når sømmene giver en varm og behagelig følelse, og dels når man ligger stille på måtten, hvilket igen "tvinger" brugeren til at slappe af. Da sømmåtten er designet som den er, skal du ligge lige på den og ikke hele tiden vende og dreje. Med andre ord, skal man helst ikke ligge og læse på måtten, det bedste er, hvis du bare tager det roligt og lader alt være i nogle minutter. Effekten af ​​at gøre dette regelmæssigt kan sammenlignes med meditation; Først er det en smule vanskeligt at komme ind i den rette sindstilstand, men til sidst slipper alt, og du kan bare "være", ligesom for eksempel et dejligt varmt bad.

Stress er en af ​​de største plager i moderne tid og fører til mange fysiske og mentale problemer. Spænding, hovedpine, mavesmerter, dårligt humør og søvnmangel er nogle af de mange konsekvenser, som kronisk stress kan føre til, og her kan en sømmåtte være til stor gavn. Stadigt flereforskere påpeger, hvor vigtigt det er at sove godt, og at kronisk søvnmangel er forbundet med alvorlige sygdomme som diabetes, hjerte-kar-sygdomme samt visse kræftformer. Hvorfor det er sådan, vides ikke med sikkerhed, men den herskende teori er, at kroppen reparerer sig selv, når den er i dyb søvn, og det er blevet observeret i mange lande, at mennesker, der sover godt, har en lavere risiko for alle ovenstående problemer. Derudover giver god søvn bedre hud og færre rynker, hvilket altid er en velkommen bonus!

Det er noget befriende ved at stoppe med at kæmpe imod, bare at ligge stille og lade tankerne flyde og slippe op, og hvis man gør en sømmåtte til en del af sin daglige rutine, vil man snart mærke resultaterne. Hvis man tror, ​​det vil være lidt langtrukkent bare at ligge i total stilhed, er der gode måder at tilpasse miljøet til at gøre det mere behageligt. Nogle foretrækker at sætte noget dejlig, afslappende musik eller en lydbog på, mens andre tænder nogle duftlys eller brænder røgelse. Det betyder ikke noget, hvordan du vælger at bruge din daglige tid på måtten, så længe det føles behageligt, og du kan slappe af.

Naturlig akupunktur

I dag anvendes akupunktur til behandling af forskellige sundhedsmæssige problemer hos både mennesker og dyr, og hovedformålet er ofte behandling af forskellige typer smerter. Den gamle behandlingsmetode er baseret på den antagelse, at kroppen indeholder et stort antal punkter, der giver forskellige virkninger, hvis de stimuleres med en nål. En dygtig akupunktør kender alle disse steder til punkt og prikke, men da en sømmåtte indeholder så mange spidser, kommer du naturligvis til flere af disse punkter. Metoden er ikke så målrettet, som når man modtager akupunktur, men den er dokumenteret til fordel for mennesker, der lider af alle mulige slags smerter.

Undersøgelser har vist, at personer, der lider af forskellige smertetilstande, føler, at måtten næsten øjeblikkeligt fjerner smertens "kant". Det er således ikke et om en komplet smertestillende middel, men snarere en måde for kroppen at mindske smertens bid og gøre den smerte, man lider af, mere udholdelig. Hjernen er en mystisk og vidunderlig "maskine", og en af ​​dens mange funktioner er netop at behandle kroppen og give den værktøjer til at overleve under forskellige forhold. Når du ligger på en sømmåtte, udsender den øjeblikkeligt naturligt smertestillende neurotransmittere som en slags forsvar, hvilket har en generelt bedøvende effekt på ømme kropsdele.

Genopbyggelse for dem, der træner

Hvis du træner meget, er en stor del af selve muskelopbygningen genopbyggelsen. Det er netop mellem træningspassene, at kroppen reparerer alle de små skader, der opstod under træningen, og led og muskler styrkes derefter, så de kan klare det bedre næste gang. Ved at ligge på en sømmåtte vil blodet tilføre ekstra ernæring og ilt til de dele af kroppen, der er i reparationsfasen, og det er en velkommen hjælp i processen.

Træning kan også betyde, at man føler sig lidt træt eller har smerter her og der, og i disse tilfælde fungerer en sømmåtte stimulerende, både fysisk og mentalt. Uanset hvor meget du træner, er det ekstremt vigtigt, at du også tager pauser, her kan en sømmåtte kan være ligeså behagelig som en tiltrængt massage eller en muskelvarmende creme. Trætte muskler er også nødt til at slappe af.

Trætte fødder

Ved at stå på en sømmåtte giver man en meget hurtig og øjeblikkelig stimulering af fodsålene, ligesom den man oplever, hvis man går på en strand rig på grus. Blodcirkulationen, der startes, giver fødderne, benene og hele kroppen et stormløb af energi, og mange sammenligner det med at tage en hurtig lur eller drikke en energidrik. Da fodsålene er meget følsomme, skal du i begyndelsen være ekstra forsigtig, men med lidt tålmodighed bliver de hurtigt vant til det.

Mod mavesmerter og menstruationssmerter

Hvis man har kramper i sin mave eller regelmæssige menstruationssmerter, kan et øjeblik på sømmåtten være virkelig lindrende. Alt hvad man skal gøre er at lægge sig blidt ned på måtten og lade sin mave hvile mod sømmene, og snart dukker der en dejlig varme op, som lindrer en vidunderligt.

Appelsinhud afhjælpes

Selvom der ikke er nogen dokumenterede undersøgelser på dette, hævder mange brugere, at deres appelsinhud er blevet bedre efter en periode med brug af en sømmåtte. Hvis dette er tilfældet, kan det skyldes den øgede blodcirkulation, der hjælper huden med at holde sig i topform, og ligesom man kan tørbørste, massere og smøre huden både for at reducere og modvirke appelsinhud, kan måtten være et våben i kampen mod de små huller, eksempelvis i lår og bagdel såvel som maven, hvis du vælger at vende dig om.

Opsummering

Ud over det meditative ved regelmæssigt at bruge en sømmåtte, er den velegnet til mennesker, der lider af smerter og spændinger rundt om i kroppen. De vigtigste fordele er følgende:

 • Mod smerter
 • Mod muskelspændinger
 • Mod stiv og spændt nakke
 • Forbedrer søvnkvaliteten
 • Giver energi
 • Modvirker stress

Sømmåtten er bestemt kommet for at blive, og alt, hvad vi kan gøre, er at være taknemmelige for fakirerne, der allerførst begyndte at bruge den.

Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
19 Stemmer, Gennemsnit: 4.3 / 5