Test: Bedste Jordnøddesmør 2021

Sidst redigeret: Januari 2021

Jordnøddesmør er gået fra at have været temmelig upopulært til at blive anvendt af flere og flere mennesker, ikke mindst de, som vil gå op i vægt (øge muskelmasse) samt er ude efter at øge det daglige proteinindtag. Vi har undersøgt og sammenlignet nogle af de mere populære jordnøddesmør. Læs mere om testen neden for og find ud af hvilken jordnøddesmør, som blev bedst i test i 2020.

FitnessFrank er sponsoreret af læsere. Når du køber noget via links på siden, kan vi få en affiliate-kommission. Læs mere.

Hvilken er den bedste jordnøddesmør?

Mange jordnøddesmør er lige gode, men der findes alligevel et par forskellige parametre, som adskiller dem, og som vi har undersøgt. Disse er blandt andet:

 • Prisen: Prisen kan faktisk skille sig ud mellem produkterne trods alt andet er det samme.
 • Indhold: Nogle af de billigere jordnøddesmør har fået tilsat sukker. Disse vil man i  allerhøjeste grad undgå.
 • Øvrigt: Øvrige faktorer såsom om produktet er økologisk, hvad andre tester, og hvad kunder har sagt.

Testvindere - Jordnøddesmør

 • Core Peanut Butter
 • Star Nutrition Jordnøddesmør
 • Kong Markatta Jordnøddesmør med Salt
 • Kung Markatta Jordnøddesmør uden Salt
 • Peanutbutter Crunchy ØKO
 • Bell Plantation PB2 Powdered Peanut Butter

De bedste jordnøddesmør 2021

Vi har testet mange jordnøddesmør. Nedenfor er de produkter, vi anbefaler fra vores test, hvad der er godt og dårligt med hvert jordnøddesmør og en gennemgang af hvert produkt. Hvis du vil se en oversigt over alle de jordnøddesmør, der var inkluderet i testen, kan du gøre det her.

 1. 1. Core Peanut Butter

  9,7/10
  Core Peanut Butter
  Bedst i test
  Størrelse
  1000 g
  Pris / kg
  79,00 kr
  Jordnøddeindhold
  100 %
  Alternativ
  Crunch/Smooth
  Til butik
  79 kr
 2. 2. Star Nutrition Jordnøddesmør

  9,5/10
  Star Nutrition Jordnøddesmør
  Størrelse
  1000 g
  Pris / kg
  75,00 kr
  Jordnøddeindhold
  100 %
  Alternativ
  Crunch/Smooth
  Til butik
  75 kr
 3. 3. Kong Markatta Jordnøddesmør med Salt

  9,1/10
  Kong Markatta Jordnøddesmør med Salt
  Størrelse
  360 g
  Pris / kg
  116,67 kr
  Jordnøddeindhold
  99.5 %
  Alternativ
  Smooth
  Til butik
  42 kr
 4. 4. Kung Markatta Jordnøddesmør uden Salt

  9,1/10
  Kung Markatta Jordnøddesmør uden Salt
  Størrelse
  360 g
  Pris / kg
  108,33 kr
  Jordnøddeindhold
  100 %
  Alternativ
  Smooth
  Til butik
  39 kr
 5. 5. Peanutbutter Crunchy ØKO

  8,9/10
  Peanutbutter Crunchy ØKO
  Størrelse
  230 g
  Pris / kg
  108,70 kr
  Jordnøddeindhold
  99.5 %
  Alternativ
  Crunchy
  Til butik
  25 kr
 6. 6. Bell Plantation PB2 Powdered Peanut Butter

  Bell Plantation PB2 Powdered Peanut Butter
  Størrelse
  184 g
  Pris / kg
  375,00 kr
  Jordnøddeindhold
  85 %
  Alternativ
  Pulver
  Til butik
  69 kr
Se alla produkter
Hvorfor stole på Kosttilskudguiden?

Kosttilskudguiden bruger tusindvis af timer på at undersøge, analysere og teste produkter for at kunne anbefale de bedste valg til vores læsere. Vi køber alle de produkter, vi tester selv, og vi accepterer ikke gratis produkter fra nogen producent. Læs mere

Hvad er jordnøddesmør?

Grundlæggende består et rigtig godt jordnøddesmør kun af jordnødder, der er blevet ristet, skoldet og formalet til en creme med den ønskede konsistens. Nogle foretrækker et homogent smør, kaldet creamet eller glat, mens andre vil have forskellige grader af tyggemodstand, fra crunchy (sprød) til chunky (med stykker). De engelsk-lydende navne er baseret på populariteten af jordnøddesmør i engelsktalende lande, især USA.

Fakta om jordnødder

Jordnødden stammer fra Sydamerika og er trods sit navn slet ikke en nød, men en bælgplante. I modsætning til ærter, bønner og linser modnes jordnøddeplantens frø i underjordiske kar, hvilket forklarer den første halvdel af det danske ord jordnød, mens den engelske peanut gennem sin første stavelse afslører dens beslægtelse med ærten.

Jordnøddedyrkning kræver mindst fem måneders varmt vejr i kombination med regelmæssig regn eller kunstvanding for at få en god høst. Planterne vokser bedst på sandig, næringsrig jord, hvor de begynder at blomstre med gule blomster cirka en måned efter plantning. Det, der adskiller jordnøddeplanten fra andre bælgplanter, er, at blomsten, når den er visnet, udsender en stængel, der vokser i jorden, hvor selve jordnøddebælgen dannes og jordnødderne modnes. Blomstringen fortsætter, indtil planten har skabt omkring 40 jordnødderør, hvilket tager mellem tre og fire måneder.

Ved høsten løftes hele planten fra jorden, rystes for at fjerne løs jord, lægges tilbage for at jordnødderne skal tørre et par dage udendørs. De frigøres derefter fra resten af ​​planten og tørres yderligere i maskine. Hvad der er tilbage af planten, når jordnødderne fjernes, bruges i vid udstrækning som gødning og dyrefoder.

I dag dyrkes de fleste jordnødder i Kina, efterfulgt af Indien, Nigeria og USA. På eksportsiden er Indien den største, efterfulgt af Argentina, USA, Kina og Malawi, hvor EU, Indonesien, Mexico og Rusland er de lande, der importerer mest.

Historien bag jordnøddesmør

jordnötter med skal

Jordnødder har eksisteret og blevet brugt af mennesker i tusindvis af år

Jordnødder og endda jordnøddesmør har en lang historie. Der er fundet billeder af jordnødder på 3500 år gamle sydamerikanske gryder, og de fandt, at Inkaerne ofrede jordnødder til guderne, begravede dem sammen med deres mumier og blandede jordnødder med majs til en drik. Der er også henvisninger til jordnøddesmør fra både Inkaerne og Aztekerne, hvor begge folkeslag malede ristede jordnødder til en creme.

Spanske opdagelsesrejsere bragte senere jordnødder med tilbage til Spanien, hvorefter de gennem handel og opdagelsesrejser spredte sig til Afrika og Asien. Gennem denne omvej kom de til sidst fra Afrika til Nordamerika i det 18. århundrede og begyndte at blive dyrket kommercielt i USA i løbet af det 19. århundrede. Populariteten steg i slutningen af ​​det århundrede og tog yderligere fart i det 20. århundrede, da maskiner overtog arbejdet med høst, rengøring og tørring. Imidlertid var det ikke kun industrialiseringen, der bidrog til populariteten af ​​jordnøddeprodukter i USA i denne periode. En mand ved navn George Washington Carver spillede også en vigtig rolle ved at opfinde over 300 måder at anvende jordnødder på. De produkter, der hovedsageligt var efterspurgt på det tidspunkt, var ristede og saltede jordnødder, jordnøddeolie, jordnøddesmør og slik, det vil sige stort set de samme produkter, der stadig er populære i dag.

Carver var imidlertid ikke den første med den nutidige type jordnøddesmør. I stedet kan det primært knyttes til tre andre mennesker. Marcellus Gilmore Edson fra Canada, der i 1884 patenterede et jordnøddesmør lavet af malede ristede jordnødder, John Harvey Kellogg, som i 1895 patenterede en proces til fremstilling af jordnøddesmør, og Ambrose Straub, der i 1905 patenterede en jordnøddesmørmaskine.

Er jordnøddesmør sundt?

Man kan både svare ja og nej på det spørgsmål, og det har blandt andet at gøre med hvor meget du spiser.

Jordnøddesmør har tidligere haft lidt ufortjent dårligt omdømme i Skandinavien, da det både er fedt og kalorierigt. I de senere år er det imidlertid vist, at det er en god ernæringskilde, der giver langvarig mæthedsfornemmelse og ved moderat indtag reducerer risikoen for både hjerte-kar-sygdomme og type 2 diabetes. Dette er fordi det indeholder masser af umættede fedtsyrer, og det er også en god kilde til protein, kostfibre, vitaminer og mineraler.

To spiseskefulde jordnøddesmør af god kvalitet er en anstændig daglig mængde, der indeholder ca. 7 gram protein, 15 gram fedt, hvoraf det absolutte flertal er umættet, samt 2 gram fiber. Blandt de vigtigste mineraler, der findes i jordnøddesmør, findes blandt andet fosfor, som bidrager til kroppens energiproduktion og sammen med calcium danner og styrker knogler, og jern, som er nødvendigt for kroppens ilttransport. Det indeholder også magnesium, som hjælper med proteinproduktion og normal nerve- og muskelfunktion, og selen, der beskytter celler mod oxidation og hjælper immunsystemet. Endelig indeholder jordnødder også zink, som er en del af hundredevis af enzymer, der påvirker stofskiftet af ​​fedt, proteiner, kulhydrater, nukleinsyrer og visse vitaminer, og det er også nødvendigt for immunsystemet.

I tilfælde af vitaminer kan nævnes E-vitamin, der beskytter væv, niacin, riboflavin og thiamin, som i forskellige omfang påvirker stofskiftet af ​​fedt, proteiner og kulhydrater, og vitamin B6, som er nødvendigt for kroppens proteinomsætning og nervernes funktion. Det kan derfor siges, at jordnøddesmør er en ret nærende mad.

Det är jätteenkelt att göra ditt egna jordnötssmör, allt du behöver är jordnötter, lite olja och en mixer

Ikke udelukkende sundt

kvinna med allergi snyter sig

Jordnøddeallergi kan være dødelig for nogle mennesker. Derfor bør man tænke over, før man tager jordnødder med, på et offentligt sted

Som nævnt tidligere er jordnøddesmør ikke udelukkende sundt. Da det har et højt kalorieindhold, skal du holde mængden nede, ellers er risikoen for, at du får problemer med overvægt og hjerte-kar-sygdomme større. Derudover er alt jordnøddesmør ikke så sundt som det, der fremstilles på jordnødder alene. Nogle varianter indeholder ingredienser som sukker, hærdet fedt og vegetabilsk olie, hvor sukkeret risikerer at bidrage til vægtøgning, og hærdet fedt indeholder transfedt, der kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Nogle typer olie, såsom ucertificeret palmeolie, er også en medvirkende årsag til regnskovsrydning. Det er derfor vigtigt at læse ingrediensfortegnelsen, inden du tager dit købsvalg.

Det kan også være godt at være opmærksom på, at jordnødder, ligesom mange andre nødder, kan indeholde aflatoksiner, som er en form for gift, der kan dannes af skimmelsvampe, når de vokser på grøntsager og andet organisk stof. Imidlertid er risikoen for at blive udsat for en skadelig mængde relativt lille, da mængden af nødder man indtager ofte ikke er så stor, og da niveauet af aflatoxin i de produkter, der kan sælges, er under grænseværdien.

Noget, som også er vigtigt at huske, er, at jordnødderallergier kan have store udfordringer med både jordnøddesmør og alt andet, der indeholder jordnødder. I deres tilfælde kan jordnøddeprodukter være forbundet med alt fra mavesmerter og opkast til astma og eksem. For dem, der er hårdest ramt, kan det endda udgøre en livstruende fare, hvis nogen så meget som åbner en beholder med jordnøddeindhold i deres nærhed.

Nogle tips til anvendelsen

Jordnøddesmør har mange anvendelser i madlavning og bagning. Nedenfor er nogle gode eksempler.

 • Lav en vidunderlig nærende salatdressing ved at hælde dressingingredienserne direkte i et næsten tomt glas med jordnøddesmør, luk låget og ryst.
 • Lav en rigtig god jordnøddesauce med inspiration fra det asiatiske køkken til kød eller kylling. Ud over jordnøddesmør kan populære ingredienser være løg, hvidløg, olie, karry, kokosmælk, sambal oelek, ingefær, soja og brunt sukker.
 • Lav en klassisk jordnøddesmørs- og syltetøjssandwich ved at smøre en skive brød med jordnøddesmør og en med et godt lag marmelade, for så at klappe dem sammen. Afslut eventuelt med at skære kanterne af og dele dobbeltstykket på skrå.
 • Top grød med jordnøddesmør og frugt, eller bland jordnøddesmør i smoothies og pandekagedej for at gøre dem fyldigere og få en længerevarende methed.
 • Brug jordnøddesmør på pandekager, tallerkener, vafler og dessertpizza, for at undgå, at det man kommer på, løber af. Kombiner med frugt, bær og andre godbidder for at skabe den perfekte smagskombination.

 • Lav s'mores med jordnøddesmør ved at smøre jordnøddesmør på kiksene før du tilsætter chokoladen og skumfiduserne.
 • Bag klassiske "peanut butter cups", som er uimodståelige små godbidder af jordnøddesmør og chokolade, eller kraftige snickers, fulde af jordnøddesmør, chokolade, karamel, skumfiduser, fløde og jordnødder.

Lidt flere uventede anvendelser

Fisk friteras i stekpanna

Jordnøddesmør siges at være i stand til at neutralisere lugten af fisk i en stegepande efter tilberedning

Den ovennævnte måde at anvende jordnøddesmør på, kan betragtes som ganske traditionel, mens følgende er mere ukonventionelle. I de fleste tilfælde er det mest hensigtsmæssigt at bruge den glatte type kaldet "smooth" eller "creamy".

 • Reparer ridser i træ ved at smøre jordnøddesmør på ridsen, lad det virke i en time, tør derefter og poler. Olien i jordnøddesmøret går ned i træet og fugter og fylder det op, så ridsen repareres.
 • Blød læder op, hvis det er blevet tørt og revnet ved at smøre det med jordnøddesmør i cirkulære bevægelser. Poler så indtil overfladen er blank og tør. Virker med alt fra møbler og tasker til sko og tøj.
 • Fjern tyggegummi fra tøj, hår, møbler, tæpper og gulve ved at gnide tyggegummiet med jordnøddesmør, lad det virke i et par minutter og tør det derefter af. Jordnøddesmør opløser tyggegummiet og gør det let at fjerne det.
 • Fjern lim fra dine hænder ved at smøre dem med jordnøddesmør. Det opløser limen og gør det let at få af. Det samme gælder klisterrester efter prismærker og lignende.
 • Fjern døde insekter fra forruden på bilen ved at gnide jordnøddesmør på hele ruden, vent et par minutter og skyl derefter af.
 • Brug jordnøddesmør i stedet for balsam til at gøre tørt og kruset hår blødt og behageligt. Olien i jordnøddesmøret indeholder vitaminer, der gør håret sundt og stærkt.
 • Fjern lugt efter tilberedning af fisk og skaldyr ved at opvarme en klat jordnøddesmør i panden, når den er tømt for indholdet.

En kort sammenfatning

Jordnødder er blevet dyrket i lang tid og kan, som den første form for jordnøddesmør, spores til Sydamerikas azteker- og inka-stammer. Imidlertid stammer det moderne jordnøddesmør fra Nordamerika, hvor tre vigtige patenter blev taget i slutningen af ​​1800-tallet og begyndelsen af ​​1900-tallet, og produktet har siden da spillet en vigtig rolle der.

Takket være at jordnøddesmør af høj kvalitet, der kun er lavet af ristede og formalede jordnødder og muligvis et gnidningssalt, er både mættende og fuld af al slags anvendelighed, er det også blevet populært i Skandinavien i de senere år. Det er dog vigtigt at være opmærksom på mængden, da produktet er meget kalorierigt.

Jordnøddesmør- og syltetøjssandwiches kan være den mad, jordnøddesmør oftest indgår i, men der er masser af andre opskrifter at prøve, både hvad angår madlavning og bagning. Andre anvendelser, såsom reparation af ridser og opløsning af klæbemidler, er muligvis ikke så velkendte, men er gode at være opmærksom på. Det er også et alternativ, der er mere miljøvenligt end nogle træolier og stærke vaskemidler.

Ligegyldigt hvordan du vil bruge dit jordnøddesmør, er det en god ting at have derhjemme.

Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
10 Stemmer, Gennemsnit: 4.2 / 5