Test: Bedste Proteinpulver 2021

Den komplette guide til whey proteinpulver - kom godt fra start
Sidst redigeret september 2021

Bevæger du dig rundt i fitness junglen, er proteinpulver medgaranti ét af de første kosttilskud, du vil støde på, og det er med god grund.Protein er nemlig grundstenen i muskelopbygning, og får man ikke tilstrækkeligtprotein, får man derfor ikke optimalt ud af sin træning. Når man skal udvælge sin foretrukne type proteinpulver, kandet være svært at sortere imellem de hundredvis af forskellige varianter, manfinder via en enkelt google søgning. Proteinpulver er efterhånden let at kommetil, da produktet ikke blot kan købes på nettet, i fitness centre oghelsebutikker, men sågar inden for de sidste par år har fundet plads påhylderne i både Matas og dagligvarebutikker. At udvælge den rette type, der passer til netop din krop ogdine smagsløs, tager ofte både tid og tålmodighed. De fleste udvælger enversion, de har fået anbefalet af deres netværk. I denne artikel dykker vi ned i de mest populære målt påforskellige parametre. Vi kommer til at kigge på bedst i test, bedsteanmeldelser, bedste smag, bedste premium produkt og bedst for pengene.

FitnessFrank er sponsoreret af læsere. Når du køber noget via links på siden, kan vi få en affiliate-kommission. Læs mere.

Hvilket er det bedste proteinpulver?

Her er nogle af de faktorer, vi tog i betragtning, da vi testede, sammenlignede og vurderede de forskellige pulvere for at vælge det bedste proteinpulver:

 • Indholdsværdier (proteinindhold, sukkerindhold osv.)
 • Proteinet (er det et komplet protein osv.)
 • Prisen (er proteinpulveret pengene værd)
 • Smagen (hvor mange varianter er der at vælge imellem, er der nogen varianter, der er særlig gode osv.)

Nedenfor er vores liste over de bedste proteinpulvere:

Sådan testede vi proteinpulver

Først og fremmest har vi valgt at kigge på næringsindholdet, der er tilgængeligt på alle producenternes hjemmesider. Eftersom produktet er et kosttilskud, har vi sat meget stort fokus på dette i testen, hvor lav kalorietæthed og højt proteinindhold har vægtet højt. Dernæst kommer vurderingen af smag, der selvfølgelig er en ganske subjektiv ting. Her forsøgte vi at gøre testen så objektiv og bred som muligt, ved at lade 50 testpersoner smage på hver variant. Vi fik dermed et større indblik i, hvordan vi kollektivt opfatter produkterne. Til slut har vi vurderet udvalget af produkt varianter, brandets værdier (heriblandt miljøvenlighed der vægter højt) og kvaliteten af råvarer. De testede produkter er udvalgt efter nøje research af markedet, men vi er klar over, at vi kun har dækket en brøkdel af de tilgængelige produkter.

 • Bedst i test er kåret som generel vinder af vores testpersoner. Produktet tilfredsstiller derfor den almene danskers værdier, smag og økonomi. Bedst premium er vurderet ud fra produktets næringsindhold og kvalitet.
 • Alle testene er fuldført blindt, så testpersonerne ikke havde mulighed for at danne sig forudindtagede holdninger ud fra emballage, tidligere oplevelser med brandet eller lignende.
 • Vi tester løbende nye produkter og smagsvarianter på markedet for at sikre, at vi altid er i spidsen og følger med i udviklingen.

Testvindere - Bedste Proteinpulver

 • Bodylab Whey 100 (1 kg) - Bedst i test
 • Core Protein Pro - Bedste premium proteinpulver
 • BioTechUSA 100% Pure Whey - Proteinpulver (1 kg) - Bedste smag
 • FitnessGuru One Whey® - Bedste kundeanmeldelser
 • Body science Whey 100% - Bedste billige proteinpulver

De bedste proteinpulver 2021

Vi har testet mange proteinpulver. Nedenfor er de produkter, vi anbefaler fra vores test, hvad der er godt og dårligt med hvert proteinpulver og en gennemgang af hvert produkt.

Filtrere
Speciel diæt
Proteintyp
Smag
Stäng
 1. 1. Bodylab Whey 100 (1 kg)- Bedst i test

  9,7/10
  Bodylab Whey 100 (1 kg)
  Bedst i test
  Proteinindhold
  70%
  Pris / kg
  189 kr
  Protein g/kr
  3,70
  Sukkerindhold
  4,5%
  Til butik
  189 kr
  Fördelar
  • Udvundet af frisk mælk fra køer
  • valleprotein-koncentrat og isolat
  • Uden tilsat sukker
  Nackdelar
  • Der findes billigere produkter

  Når det kommer til proteinpulver, er det svært at komme udenom, at Bodylab har skabt et på alle måder fantastisk produkt. Proteinpulveret fra Bodylab fås i enormt mange forskellige smage, der sjældent er syntetiske eller har en bismag. Man kan købe 1 kilo for 189,- hvilket er en god pris for kvaliteten, og derudover er det værd at nævne, at de ofte har gratis fragt. Der er ikke tilsat sukker i nogen af deres whey varianter. Pr. 100 gram er der 70 g. protein og 380 kalorier. Varianten, vi har valgt at teste, er en af deres bestsellers: Ultimate chocolate. Smagen er fyldig og smager lækkert af chokolade, og så er den let at ryste sammen uden klumper. Vi vil sågar gå så langt som at sige, at smagen bærer produktet i så høj grad, at denne sagtens kan blandes med vand, hvis man sparer på kalorierne fra mælken eller ikke er i stand til at medbringe mælk, når produktet skal indtages, og dét er et stort kompliment. Derudover egner Bodylabs produkter sig fremragende godt til bagværk, iskaffe, grød m.m

  Läs mer
 2. 2. Core Protein Pro- Bedste premium proteinpulver

  9,5/10
  Premiumproduktet til dig, der har økonomien i orden, og kosttilskud som prioritet
  Core Protein Pro
  Proteinindhold
  89%
  Pris / kg
  324 kr
  Protein g/kr
  2,75
  Sukkerindhold
  0,1%
  Til butik
  259 kr
  Fördelar
  • Unikt protein fra valleprotein-hydrolysat
  • Svimlende højt proteinindhold
  • Shakes let
  Nackdelar
  • Højeste pris i kategorien

  Core Protein Pro valleprotein sætter nye standarder. Det er ikke uden grund, at producenten tager hele 259,- for kun 800 g. Det er heller ikke uden grund, at forbrugerne intet har imod at bruge denne mængde penge. Produktet vinder nemlig stort på samtlige andre parametre end selve prisen. Lad os allerførst kigge nærmere på næringsindholdet, der kan chokere de fleste gængse brugere af proteinpulver. Produktet indeholder nemlig hele 89 g. protein pr. 100 gram! Det lægger sig derfor i spidsen med hele 12 gram protein mere end den næstbedste konkurrent her i testen. Kalorieindholdet lider ikke under dette - tværtimod. Det har lykkedes dem at få det ned på blot 366 kalorier pr. 100 gram. Udelukkende dette burde være nok til at overbevise de fleste forbrugere. Men lad os for en god ordens skyld gennemgå smagen. Dette kan kort opsummeres: smagen lever også op til prisen. Udvalget er ikke enormt, men det gør bestemt intet, når de enkelte smage fungerer så godt. Produktet er så fint og i så høj kvalitet, at det blandes sammen i en shake overraskende let. Har du pengene til det, er der ikke grund til tøven.

  Läs mer
 3. 3. BioTechUSA 100% Pure Whey - Proteinpulver (1 kg)- Bedste smag

  9,5/10
  BioTechUSA 100% Pure Whey - Proteinpulver (1 kg)
  Proteinindhold
  78%
  Pris / kg
  179 kr
  Protein g/kr
  4,36
  Sukkerindhold
  3,8%
  Til butik
  179 kr
 4. 4. FitnessGuru One Whey®- Bedste kundeanmeldelser

  9,4/10
  FitnessGuru One Whey®
  Proteinindhold
  71%
  Pris / kg
  284 kr
  Protein g/kr
  2,46
  Sukkerindhold
  4,4%
  Til butik
  199 kr
 5. 5. Body science Whey 100%- Bedste billige proteinpulver

  9,3/10
  Body science Whey 100%
  Proteinindhold
  75%
  Pris / kg
  149 kr
  Protein g/kr
  5,03
  Sukkerindhold
  4,9%
  Til butik
  149 kr
Hvorfor stole på Kosttilskudguiden?

Kosttilskudguiden bruger tusindvis af timer på at undersøge, analysere og teste produkter for at kunne anbefale de bedste valg til vores læsere. Vi køber alle de produkter, vi tester selv, og vi accepterer ikke gratis produkter fra nogen producent. Læs mere

Sådan finder du bedste proteinpulver

At finde det helt rigtige proteinpulver til netop dig kan blive en både lang og dyr udfordring, før du har smagt og følt dig igennem de første mange mærker. Du kan dog komme særdeles godt fra start, hvis du har gjort dig visse tanker på formål. Her tænker vi i særdeleshed på formålet med dit indtag af proteinpulver, dine kostpræferencer, dit budget samt din personlige smag. I Danmark gør de fleste producenter heldigvis en dyd ud af at bruge råvarer i høj kvalitet, så hvis man handler nationalt, kan man fokusere på at navigere i de resterende faktorer. Nu vil vi gennemgå de vigtigste ting at have in mente.

 • Kalorietæthed: Først og fremmest skal du tænke over formålet med dit indtag af proteinpulver. Hvis dit mål er at smide fedt, samtidig med du øger din muskelmasse, kan du med fordel vælge en type, der har et lavere indhold af kalorier, så du dermed har plads til mere fast, mættende føde i din kost. Er målet derimod udelukkende at øge muskelmasse, giver du kroppen de bedst mulige betingelser for dette ved at være i et moderat kalorieoverskud. Her kan du derfor vælge en mere kalorietæt variant, der hjælper dig med at nå dit daglige mål.
 • Smag: Mange oplever, at proteinpulver med neutral smag, har en underlig og uønsket bismag. Vi anbefaler derfor, at du vælger en type med en smag, du kan lide – udvalget er enormt. De smager alle forskelligt, og det er ikke alle brands, som har haft held med at udvikle et produkt, som har en god pris, højt proteinindhold og som samtidig smager godt. Det er også sjældent, at man oplever, at den samme smag smager ens fra to forskellige producenter. Man kan vælge at blande pulveret op med enten vand eller mælk, og dette har selvsagt en stor effekt på både smag og konsistent. Hvis smagen i forvejen ikke er fremragende, anbefaler vi på det kraftigste at blande op med kold mælk. Flere brands tilbyder brugerne at købe små poser proteinpulver, så du kan få mulighed for at teste produktet ganske billigt.
 • Vegansk kost: Spiser du vegansk, er konventionelt whey protein ikke noget for dig, da denne variant er produceret af mælk. Her henviser vi istedet til plantebaserede alternativer. Disse findes der heldigvis flere og flere af, men vi vil især henvise til Bodylabs veganske produkter.
 • Sukkerindhold: Forskellige brands har forskelligt indhold af sukker. Når man opbygger eller vedligeholder muskler, er proteinindhold og kalorietæthed i virkeligheden meget vigtigere end selve sukker indholdet. Ønsker man alligevel at holde øje med sit sukkerindtag, kan man lede efter de mange varianter, der er uden tilsat sukker.

Forskellige former for proteinpulver

For at kunne få et pulver af så høj kvalitet som muligt, skal man stille forskellige varianter op mod hinanden og læse korrekt om indholdet. Kvalitet og pris hænger ofte sammen ligesom med så meget andet. De, der er lidt billigere, indeholder normalt meget sukker og fedt og relativt lidt protein, som ikke giver en det resultat, man leder efter.

Læs indholdsfortegnelsen omhyggeligt, inden du anvender det, og vælg kun produkter med mindst 80 gram protein pr. 100 gram. Ud over at se på indholdet bør du også overveje, hvad det egentlig er, du vil få ud af dit proteinindtag. Forskellige proteinpulvere giver forskellige virkninger. Vælg en variant, der passer godt til dine mål og din type træning. Der er flere forskellige varianter af kosttilskud med forskellige kilder til protein. Hvilken variant du vælger, afhænger blot af din livssituation og hvad du foretrækker. Ud over almindelige proteinpulvere er der også alternativer som chlorella og spirulina.

Valleprotein

whey og casein proteinpulver

Whey og Casein er 2 populære proteinpulver

Den mest almindelige form for proteinpulver er helt klart den, der laves af valle, på engelsk kaldet whey. Valleprotein kommer fra komælk og står for omkring en femtedel af dets protein. Kasein står for de øvrige fire femtedele i mælk. Valle er restproduktet, der er tilbage, når der produceres ost. Til ost fremstillet af mælk tilsættes en enzymblanding, der kaldes løbe.

Det er løben der adskiller mælkefedt og kasein fra valle. For at opnå forskellige niveauer af protein kan man derefter tørre og filtrere vallen. Valle optages hurtigt af kroppen, hvilket er en medvirkende faktor til, at den er så populær. På den måde øger man hurtigt aminosyrekoncentrationen i blodet efter at man har trænet og kan få så meget som muligt fra genopbygningeen.

Et valleproteinpulver, som mange forhandlere tilbyder, er Whey 100. Det er et samlet begreb for en bestemt type valleproteinpulver. Den reneste af disse kosttilskud er ved et proteinindhold på ca. 90%. De er særligt velegnede til dem, der virkelig vil bruge deres kalorier på den bedste måde og få så meget protein som muligt.

Læs mere: Alle fordele og ulemper af valleprotein

Kaseinprotein

Ligesom valleprotein ekstraheres kaseinprotein fra komælk. Den eneste forskel er, at i dette pulver anvendes kasein i stedet for valle.
Denne type proteintilskud er godt at tage, før du går i seng, eftersom den absorberes langsommere end valleprotein gør. Den langsomme optagelsesproces hjælper dig også med at føle dig mere mæt.

Læs mere: Langvarig proteinoptagelse med kaseinprotein

Æggeprotein

 • aeg og tomater2

  Æg indeholder både protein og mineraler

  På engelsk hedder ægproteinpulver Egg White Protein Powder, og det er netop det, det er - et proteintilskud indeholdende æggehvide.
 • Det gør det næsten fri for kulhydrater og fedtstoffer.
 • Det er også en god mulighed for dem, der er allergiske over for laktose og for dem, der ønsker at variere eller teste en ny proteinkilde.

Læs mere: Æggeprotein - Et laktosefrit proteinpulver

Isolatprotein

 • Isolat bidrager til en rensningsproces og kan anvendes i forskellige typer proteinpulver. Imidlertid er den mest almindelige valleproteinisolat.
 • Isolat giver et ekstra rent vallepulver med et meget højt proteinindhold.
 • Et isolat indeholder minimale kulhydrater og fedtstoffer, og fordi det i det væsentlige er laktosefri, virker det godt for dem med laktoseintolerans.
 • Den høje renhed betyder, at den hurtigt absorberes af kroppen, og den eneste ulempe er, at det er ret dyrt. Dette skyldes, at det er fremstillet ved avancerede processer.

Oksekødsprotein

Denne type pulver, bøfprotein, er ret nyt på markedet. Det er, som navnet antyder, baseret på oksekød og har fordele som en komplet aminosyreprofil og en høj biotilgængelighed.

Biffproteinet har også en naturligt høj koncentration af BCAA og kreatin. Dette er også et godt alternativ til dem, der er laktoseintolerante, da de er fri for laktose. Hvis du får problemer med maven af almindeligt valleprotein, kan dette også være et godt alternativ til afprøvning. Priserne varierer, men er ikke så dyre som det kan lyde.

Blandingsprotein

I denne variant er der flere forskellige slags proteinkilder, ligesom navnet afslører. Dette er for at opnå en mere skræddersyet effekt. En omhyggeligt fremstillet blanding af kasein og valle er det mest almindelige blandingsprotein. Kaseinet har en langsom absorptionskapacitet, og vallen er hurtig, hvilket giver en længerevarende udskillelse.

Dette er imidlertid ikke det eneste blandingsproteinpulver tilgængeligt. Der findes en række forskellige blandinger. Men hold dog øje med for avancerede blandinger med for mange proteinkilder, der undertiden næsten kan føles som en salgsbase fra virksomhederne. Det vigtigste er altid at læse indholdsfortegnelsen, så du får det ud af dit produkt, du vil have. Kig efter og find et proteinpulver, du virkelig nyder.

Vegansk proteinpulver

I de senere år er også veganske og vegetariske proteinalternativer blevet mere og mere almindelige som kosttilskud. Dette gælder for veganere/vegetarer, der ikke spiser animalske produkter som mælk og kød, hvilket giver dem et øget behov for protein andre steder fra. Derfor er dette marked stort, og det bliver stadig mere almindeligt, at folk vælger en vegansk livsstil, både i skandinavien og i hele verden.

Udviklingen af veganske kosttilskud er derfor gået i et hurtigt tempo, og i dag kan du finde mange forskellige muligheder. Hvis du generelt ser på veganske alternativer, producerer de ikke så god en effekt som kilder baseret på klassiske råvarer, som for eksempel mælk. De fremstilles i stedet med vegetabilsk protein, som har en lavere biologisk værdi end sammenlignet med proteiner af animalsk oprindelse.

I nogle tilfælde har de også lavt indhold af eller mangler en eller flere aminosyrer, hvilket betyder, at de ikke anses for at være fuldstændige. Nedenfor er nogle alternativer til veganske suppleringsmuligheder.

Gennemgang af proteinpulver og aminosyrer

Sojaprotein

Sojaprotein ekstraheres, præcis som det lyder, fra sojabønner og er primært designet som et alternativ til vegetarer eller veganere, der ønsker at variere deres proteinindtag. Nogle hævder, at denne type har en vis østrogen effekt, som er noget, du ikke vil indtage, hvis du søger at opbygge muskler. Dog giver soja ikke så stærk en effekt som naturlig østrogen.

Det betyder ingen ulempe, hvis du kun tager det et par gange om ugen, men det bør helst kombineres med andre proteinkilder. Det har dog ofte en gunstig pris i forhold til proteinindholdet, som normalt er omkring 90-95%. Sojaproteinpulver er også en god mulighed for dem, der lider af laktoseintolerans, men bør som nævnt tages i kombination med andre proteinkilder.

Læs mere: Derfor bør du tage sojaprotein

Hampeprotein

Hampeprotein er et godt valg for dem, der er veganere. De store fordele er, at det naturligt indeholder gode fibre, fedtstoffer, mineraler og vitaminer og er et komplet protein. Der er dog nogle ulemper. Det har et lavt proteinindhold på kun 50% og koster en hel del ligesom de andre veganske kosttilskud.

Læs mere: Hampprotein - Et alternativt, fiberrigt proteinpulver

Ærteprotein

En biologisk værdi på 65 betyder, at denne type kosttilskud skal ses som et supplement til andre proteinkilder, såsom sojaproteinpulver og andre veganske kosttilskud. Den består af ærteproteinisolat med et proteinindhold på ca. 75-85%. Det er almindeligt at kombinere ærteprotein med risprotein.

Risprotein

Det dyreste proteinpulver til veganere på det skandinaviske marked er lige nu risproteinpulver. Udover dette er det imidlertid en rigtig god kilde af protein til veganere. Den er rig på vitaminer og mineraler og har en biologisk værdi på ca. 77. Risikoen for allergi er lav, og det er også mildt for maven.

Gainer eller proteinpulver

Hvis du konsekvent har kæmpet for at øge din muskelmasse, uden resultater, selvom du har kørt flere rigtig hårde træningsprogrammer med en proteinrig diæt, kan du måske overveje et mere kalorierigt proteinpulver, der også indeholder en betydelig mængde kulhydrater. Kendt som gainer, omfatter disse produkter forskellige former for protein samt hurtigt og langsomt frigivende kulhydrater for dramatisk at øge dit kalorieforbrug og dermed bidrage til at bøje og bygge mere muskelmasse.

Gainerprodukter bruges normalt af bodybuildere i en bulkfase, når de ønsker at tilføje så meget muskelmasse som muligt, selvom det betyder, at de derefter opbevarer lidt ekstra fedt. Det bruges også af seriøse atleter, der brænder mange kalorier af fra træningen, og som ikke vil være på et dagligt kalorieunderskud (dvs. de brænder mere end de bruger).

Hvis du er en person, der altid har kæmpet for at tilføje muskelmasse og spise rigtigt, men alligevel kun opnår middelmådige resultater, kan du drage fordel af den ekstra energi, disse produkter giver, at kroppen altid har et kalorieoverskud, og så den har brændstoffet den skal bruge for at kunne gro musklerne.

Læs mere: Forøg din muskelmasse ved hjælp af gainer

 

Ofte stillede spørgsmål om proteinpulver

Hvad er proteinpulver?

Proteinpulver er en type kosttilskud i pulverform med et højt proteinindhold. Protein er et stof, der består af lange kæder af aminosyrer, der er nødvendige for at hjælpe dine muskler til at genopbygge og få en chance for at komme sig (2). Det vandopløselige pulver kan blandes med drikke som vand, juice og mælk eller kommes i en smoothie eller grød. Det er populært blandt dem, der dyrker sport og træner meget (3) og fås i en række forskellige varianter. Protein kan for eksempel komme fra soja, mejeriprodukter, hamp eller ris, hvor du selv skal beslutte, hvilken slags der passer dig bedst. Det er også en af de billigste proteinkilder til rådighed og er derfor blevet utroligt populært.

Læs mere: Aminosyrer og deres virkning på kroppen

Hvilken virkning har proteinpulver?

Der er faktisk en grænse for, hvor meget muskelmasse kroppen kan danne. Bare fordi du er begyndt at bruge proteinpulver betyder det ikke, at dine muskler bliver større og stærkere. Det giver kun en ekstra hjælp på den stabile proteinsyntese, der opstår, når du træner. Proteinsyntese er et navn på processen, der opstår, når der udvikles ny muskelmasse i din krop (4). Styrketræning øger omsætningen af proteiner i kroppen, og denne proces starter i løbet af den aktuelle øvelse og fortsætter i op til 48 timer efter du er færdig. Derfor, hvis du får nok protein, enten før eller efter sessionen, reducerer du både nedbrydning og forbedrer proteinsyntesen i disse timer.

Når du drikker proteinshakes, får du en større mængde protein, som absorberes gennem din mave-tarmkanal, som derefter øger aminosyrekoncentrationen i blodet og øger muskelopbygningen (5).

Hvorfor ikke spise mad i stedet for proteinpulver?

Mange siger, at at spise en banan efter træning er lige så godt som at drikke proteinpulver, men det er ikke sandt. For at du virkelig skal kunne stimulere proteinsyntese efter at du har styrketrænet, skal du indtage omkring 20 gram protein af høj kvalitet. Et normalt stor banan består af ca. 1 gram protein, hvilket er langt fra det, der kræves (6). Hvis du spiser en sandwich med en masse ost og skinke, kan du få en god mængde proteiner, men det er ikke altid økonomisk forsvarligt og kan være svært at få ind for nogle mennesker. Så er det nemmere og mere overkommeligt at få en form for proteintilskud i stedet. Afhængigt af hvilket mærke du køber, kan en dosis koste så lidt som under 3,5 kroner. Det er også mere praktisk at transportere det end for eksempel en stor sandwich. Efterlad en shaker i træningstasken og fyld bare på med vand, der er normalt et specielt rum til shakeren. Der er ikke noget, der skal afkøles hvilket gør det muligt for dig at gå direkte fra arbejde eller skole til træningen.

Fødevarer består af forskellige typer af aminosyrer, dvs. proteinblokke. Den type aminosyrer, som har den største stimulerende virkning på proteinsyntese, er dem, der kaldes essentielle aminosyrer, undertiden forkortet EAA. Der er mange af dem i f.eks. æg, kød, fjerkræ, fisk og valle (mælkeprotein). Et proteinpulver bestående af valleprotein er derfor meget gavnligt for væksten af dine muskler (7). Derudover kan det være lettere for kroppen at absorbere end normale kostvaner, når det bryder ned hurtigere, især hvis det indeholder valleprotein. Kostholdigt protein behøver lidt længere tid til at bryde ned, før det går ind i dit blod. Det gør nok ikke stor forskel på dine træningsresultater, men det er en god ting at vide.

Hvor meget proteinpulver er nødvendigt?

 

For at opnå en optimal stimulering af proteinsyntese bør du få ca. 10 gram essentielle aminosyrer (8). Afhængigt af proteinpulveret du bruger, har du brug for forskellige mængder pulver for at få nok. For eksempel, med et valleproteintilskud er ca. 30 gram pulver nok til at få nok protein. Det er vigtigt, at du holder styr på dit daglige indtag af protein, så du får gavn af så meget af din styrketræning som muligt. Proteinkravene stiger som din muskelmasse og nedbrydning af muskelprotein øges. Det er også nødvendigt at reparere den skade, der opstår, når du træner, og fordi protein omdannes til glukose, hvis du ikke får nok energi fra andre kostvaner (9).

Sveriges olympiske komité, SOK, anbefaler dem, der udøver styrkesport at få et proteinindhold på op til 1,7 gram pr. kg legemsvægt pr. dag. Hvis du vejer 80 kg, skal du da have 136 gram protein hver dag. I stedet anbefaler International Society of Sports Nutrition op til 2 gram protein pr. kg kropsvægt pr. dag, hvilket betyder at du skal have 160 gram med en kropsvægt på 80 kg. Hvis du ikke træner så hårdt, kan du sænke dosen lidt, men stadig holde dig i trim.

Disse anbefalinger er til dem, der får nok energi i sig. Hvis du for en eller anden grund får for lidt kalorier, for eksempel når du ”cutter”, skal du få en endnu større mængde proteiner. Én shake om dagen kan være nok til at øge dit proteinindtag og dermed opbygge flere muskler og forbedre dine træningsresultater. Husk dog, at en maksimal proteinsyntese finder sted med ca. 20 gram protein, så det er unødvendigt at drikke større mængder end det. Dette betyder dog ingen fare, hvis du drikker en større mængde, end du har brug for. Du kan dog tage på i vægt, da pulveret også indeholder nogle kalorier.

Hvilken tid på døgnet skal proteinpulver tages?

Det første spørgsmål du bør spørge dig selv er - hvilken tid på dagen træner du? Dette er for at kunne maksimere dit proteinindtag, når du faktisk har brug for det. En proteinshake nedbrydes hurtigere af kroppen end for eksempel jordnødder eller kylling, eftersom det er i pulverform. Hvis kosten også indeholder fedt, tager det endnu længere tid for kroppen at tage sig af det. Det er en stor fordel, at det bliver håndteret af kroppen meget hurtigere end det protein, du får i din kost. Dette fremskynder kroppens optagelse af proteiner og giver derfor en positiv effekt, når den tages i forbindelse med træning. Det giver dig en genoprettet balance af kroppens blodsukker, som er lav i slutningen af træningen.

Takket være disse positive virkninger kan shaken absorberes bedre før og efter træning i forhold til en del ris og kylling - måske især bagefter, da kroppen hurtigt ønsker brændstof til musklerne. Protein, der er naturligt til stede i maden, nedbrydes langsomt og er derfor ikke så vigtigt at få tæt på træningen, men giver en positiv effekt mange timer bagefter. Så uden for timen før og efter træningen er det bedre få proteiner fra almindelige kostvaner. En lille smule ekstra protein i en grød eller en smoothie kan dog gøre dig mæt længere, hvilket giver andre positive effekter.

BCAA og kreatin er andre kosttilskud, der kan hjælpe dig med at tabe sig og øge fedtforbrændingen. Det handler simpelthen om, hvad du foretrækker. Hvis du søger et maksimalt resultat, vil det have en positiv effekt at forsøge at isolere indtagelsen af kosttilskud med både proteiner og kulhydrater op til træningen. At forsøge altid at have en proteinshake klar i træningstasken er en god vane, der gør at du altid får nok protein under træning. Dette er når din krop har brug for det mest, og det er også der, du bruger mest energi i løbet af dagen.

Kan proteinpulver give nogen bivirkninger?

Hvis du for eksempel er allergisk over for laktose, bør du vælge et proteinpulver uden laktose eller med så lavt indhold som muligt, afhængigt af hvor følsom du er. Laktosefrie alternativer kan være at investere i et protein baseret på for eksempel soja eller at tage BCAA efter træning, hvilket også er et supplement, som stimulerer proteinsyntese. Det vigtigste for at minimere risikoen for bivirkninger er at købe kun tilskud af høj kvalitet fra etablerede og velkendte virksomheder i skandinavien.

Derefter kan du være sikker på at de har gennengået sikre tests og holder et bestemt niveau. Hvis du køber varer fra udlandet, er det ingen sikkerhed, og de behøver ikke at have samme kontrol som dem der sælges her i skandinavien.

Læs mere: Kosttilskudsguidens test af laktosefri proteinpulver

At tage kosttilskud er ikke noget for alle og hænger ikke automatisk sammen med gode træningsresultater. De, der er aktive på et normalt niveau, kan kun modtage en tilstrækkelig høj dosis protein ved at spise en varieret og næringsrig diæt. Kosttilskud er frem for alt som nævnt ovenfor hovedsagelig for dem, der træner på eliteniveau, eller som udøver styrketræning mange gange om ugen og vil hjælpe musklerne til at blive genopbygget efter et hårdt arbejde.

Men det er dog ikke et krav for at opbygge muskler. Derfor er der for den regelmæssige træner ikke nogen særlig grund til at drikke proteinshakes. For ældre kan det også give en appetitreducerende virkning, hvilket betyder, at de heller ikke bør bruge kosttilskud med protein.

Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
90 Stemmer, Gennemsnit: 4.3 / 5
Valgte emner