Æggeprotein

At få tilstrækkeligt meget protein i sig er meget vigtigt. Dette gælder ikke mindst, når man træner og er fysisk aktiv. Det er proteinet, som hjælper os med genopbygning og opbygning af muskler. Der findes mange forskellige måder at få protein i sig på, og et af de mest almindelige og måske bedste måder er ved hjælp af æg. Æg er både gode og nyttige, men måske ikke altid de letteste at have med sig til fitness eller på arbejdet. Heldigvis findes der en løsning! Hvis man vil have første klasses protein fra æg, så kan man i dag spise æggeprotein i form af et pulvertilskud.

Hvad er æggeprotein?

Præcis som det lyder, så er æggeprotein et protein som kommer fra æg. Æg er vigtige for dem, som vil opbygge muskler og leve et sundt og aktivt liv. Dette eftersom æg indeholder mange vigtige aminosyrer. Normalt spiser en dansk person 207 æg om året, og de, som træner hårdt, spiser som regel endnu mere.

En af fordelene ved æggeprotein er, at det er et godt alternativ til mælkeprotein og også sojaprotein, som en del er allergiske over for. Æggeprotein indeholder også en lav mængde kalorier, fedt og kulhydrater med en høj grad af protein.

Æggeproteinpulver

Æggeprotein i pulverform fungerer som alle andre proteinprodukter, med fordelen ved æggeproteinpulver sammenlignet med mange andre proteinpulvere på markedet er, at det optages relativt hurtigt i kroppen. At det optages hurtigt gør, at kroppen får en hurtigere genopbygning efter træning, og det er der, at kroppen behøver første klasses protein.

De fleste æggeproteinpulvere er normalt udvundet af æggehvide, hvor blommen er blevet separeret. Alle de vigtige aminosyrer, som findes naturligt i æg, findes således naturligt i æggeprotein. Pulveret laves af højpasteuriserede hønseæg, som spraytørres og males til et fint hvidt pulver. Æggeproteinpulver er hvidt, og giver en hvid drik, når den blandes med vand.

Normalt blandet man sit pulver med vand, og drikker det direkte efter træning, dette sker også med æggeproteinpulver. Der findes dog visse forskelle mellem æggeproteinpulver og sojaprotein samt mælkeproteinpulver. Drikke, som er lavet på æggeprotein, er som regel noget tykkere i konsistensen, hvilket kan være noget, som ikke alle bryder sig om.

Læs mere: Sammenligning af forskellige proteinpulvere

Helægsprotein laves på hele ægget

Selvom det fleste æggeprotein på markedet er 100 % æggehvide eller æggehvidepulver med smag, så er der begyndt at dukke mere og mere op af noget, som hedder Helægsprotein eller Helægsproteinpulver. Præcis som navnet antyder, så er dette et proteinpulver, som laves på hele ægget og da også blommen.

Dette pulver laves således af hele ægget, og indeholder meget mere omega 3 end almindeligt æggeprotein, men også højere kolesterol. Nu har forskning vist, at man ikke behøver at bekymre sig om kolesterol i æg, som er en af de bedste kilder til såkaldt ”godt” kolesterol.

Præcis som med æggeproteinpulver som kun er lavet på æggehvide, så laves helægsprotein af højpasteuriserede hønseæg. Også her spraytørres æggene, for siden at males til et pulver. Forskellen her bliver farven på pulveret, som i stedet er gult. Dette skyldes den gule farve af blommen. Shaken bliver også gul i farven, hvilket adskiller sig fra den hvide farve, når som kun anvender æggeprotein fra æggehvider.

Sælges normalt ugen smag

Smag er noget, som er uhørt vigtigt, når det kommer til proteinshakes og noget, man skal tænke på er, at hvis noget har en tilsat smag, så indeholder det som regel også flere kalorier på grund af tilsat sukker. Derfor skal man helst indtage så naturlige shakes som muligt for at få den ønskede mængde protein med så lidt sukker og farvestoffer tilsat som muligt. Visse leverandører kan også vælge at køre med sødemiddel i stedet for sukker. Det er altså meget vigtigt, at du læser indholdsfortegnelsen igennem, inden du bestiller et produkt.

Æggeprotein sælges som regel helt uden smag, og det, mange kan opleve er, at den ikke er lige så god som andre proteinpulvere, som er uden smag. Smagen kan beskrives som kedelig, og en del ville sige lidt ægagtig, hvilket måske ikke er så mærkeligt, da det faktisk er æggeprotein, vi snakker om.

Leder du efter det bedste æggeproteinpulver med smag, så findes det i både chokolade og banan/jordbær. Flere smage er kommet frem, selvom de fleste, som testede æggeproteinpulver med smag, foretrak den naturlige smag. Dette skyldes blandt andet, at æggeprotein smager kedeligt og af æg, og at blande den smag med en anden smag har ikke givet noget ønsket resultat.

Hvis man anvender Helægsprotein, så er der mange, der synes, at smages bliver endnu mere af æg indholdet. De synes da, at det passer endnu dårligere med smagstilsætninger end hvad æggeproteinpulver lavet på æggehvide gør. Det bedste, man kan gøre, er at læse samt teste selv, eftersom vi kan lide forskellige ting. I sidste ende er det ikke smagen, som måske er det vigtigste, men det handler selvfølgelig om at få pulveret i sig.

Et laktosefrit proteinpulver

Der findes flere forskellige fordele ved æggeprotein, og ny forskning har vist, at æggeproteinpulver indeholder præcis alt, som almindelig æggehvide indeholder. Du får store mængder af godt protein og aminosyrer i dig med lidt fedt, kulhydrater og kalorier. Æggeproteinpulver er således flydende æg, som er lettere at tillægge og tage med dig. Holdbarheden er desuden meget længere end almindelige æg.
En anden fordel ved æggeprotein er, at personer, som er allergiske over for mælk og/eller soja, uden problemer kan spise æggeprotein. Dette gør, at de ikke mister noget muskelopbygning efter et hårdt træningspas, hvilket der tidligere ellers måske har gjort.

Mange proteinpulvere på markedet indeholder tilsatte præparater og stoffer såsom aminosyrer, som ikke findes naturligt i mælkeprotein og sojaprotein. Dette behøves ikke med æggeproteinpulver, eftersom æg er en af de bedste naturlige kilder for mange livsvigtige aminosyrer. Når aminosyrerne er naturlige og ikke tilsatte ad kunstig vej, optager kroppen dem lettere, og kvaliteten af aminosyrerne bliver bedre.

Ulemper såsom smag og allergier

Den større ulempe ved æggeprotein er, at personer, som er allergiske eller overfølsomme over for æg, ikke bør spise produktet, da det faktisk er lavet af rigtige æg. Der findes dem, som er allergiske, men stadig kan anvende æggeproteinpulver, da det kun er æggehviden, som pulveret laves af og ikke blommen, hvilket mange flere er allergiske over for. Vi ville dog stadig anbefale at vælge et andet proteinpulver ved eventuelle allergier.
Der findes nogle andre mindre positive ting ved æggeprotein. Dette er blandt andet konsistensen og smagen, som kan være lidt værre end de øvrige proteinpulvere. Den har en tykkere konsistens, og opleves ikke som værende lige så god. Mange vælger også at anvende sig af æggeproteinpulver, da det viste resultat vinder over smag og konsistens i længden.

Eftersom æggeproteinpulver i dag ikke er lige så udbredt på markedet, så kan det være sværere at få fat i forskellige produkter. Produktudvalget er eksempelvis ikke lige så stort som valleproteinpulver. Dette kan man dog løse ved at købe pulveret på en af de mange hjemmesider online. Hvis man sammenligner priserne mellem æggeproteinpulver og andre proteinpulvere, så opdager man, at æggeproteinpulver er noget dyrere end mange andre proteinpulvere. Dette har at gøre med, at det er helt naturligt fra æg. Pulveret plejer desuden at være af høj kvalitet.

Hvad indeholder æggeproteinpulver?

Givetvis kan indholdet af æggeproteinpulveret variere afhængig af mærke, og hvor det er produceret. Det vigtigste indhold i pulveret er æg, dog oftest æggehvide. De fleste naturlige produkter indeholder 100 % æggehvide. Hvis man derimod vælger at købe æggeproteinpulver med smag, så indeholder det en del andre tilsætningsstoffer. Når smag tilsættes, tilsættes der udover smagspulveret også sødemiddel, emulgeringsmiddel og lignende. Dette gøres, for at smagspulveret, som anvendes, bliver blandet med æggeproteinpulveret på en god måde i en shake samt for at øge holdbarheden.

Hvis man sammenligner kalorieindholdet og mængden af sukker og kulhydrater i de smagstilsatte varianter med den naturlige, ser man, at den naturlige indeholder meget mindre unødigt tilsat sukker og færre unødigt tilsatte kulhydrater.

Hvis man sammenligner æggeproteinpulver lavet på æggehvide med helægsprotein, så er der en lille forskel mellem dem, da den, som laves på æggehvide alene, har noget færre kalorier og fedt. Det er dog ikke en stor forskel. Proteinmængden er mere eller mindre den samme, men det kan skifte lidt afhængig af, hvilket mærke man vælger. Den store forskel er mængden af omega 3 og mængden af kolesterol, man får i sig. Derudover er det også en smagssag, hvad det er, man anvender, og hvad man behøver at få mere af. Der findes dem, som varierer, og spiser helægsproteinpulver, men under visse dele af træningen går over til kun æggehvidepulver.

Flere forskellige købssteder - Både online og i butik

Der findes flere forskellige steder, man kan købe æggeprotein og helægsprotein. I større byer og i visse butikker, som er fokuserede på træning og helsekost, kan man finde æggeprotein. Det bedste sted at købe æggeprotein er online. Da æggeprotein regnes som et kosttilskud, er der mange butikker, som fokuserer på kosttilskud, som sælger æggeprotein. Givetvis sælges det også i de fleste online butikker, som fokuserer på træning og muskelopbygning. Også butikker, som fokuserer på kosttilskud til vegetarer, er begyndt at tage æggeprotein ind, da det anvendes som et supplement til en vegetarisk kost i visse tilfælde.

Man køber æggeprotein på præcis samme måde som andre proteiner. Det er et pulver, som er pakket i enten en pose eller en bøtte afhængig af, hvilken mængde man ønsker at købe. Priserne varierer afhængig af butik samt mærke. Hvis man er ude efter et godt æggeprotein til en god pris, kan det kræve, at man bruger lidt tid med at sammenligne priser, men også indhold på de forskellige produkter. Også mærkerne kan være forskellige, så tænk over hvad det er, du vil have ud af dit æggeprotein. Leder du efter noget, der udelukkende har et højt proteinindhold, så kig efter produkter med høj proteinværdi per 100 gram indhold.

Sammenfatning

Æggeprotein findes i to former - et med 100 % æggehvide og et, som er lavet af hele ægget. Begge pulversorter er lavet af højpasteuriserede hønseæg, som er spraytørrede, og siden malet til et fint pulver. Dette pulver blandes siden med vand, og drikkes ved behov eller ved træning.

Flere fordele ved æggepulveret er, at det har et højt proteinindhold med et lavt indhold af fedt, kulhydrater og kalorier. Omega 3 og alle vigtige aminosyrer, som findes i æg, findes også i begge varianter af æggeproteinpulver.

Anledningen til, at mange vælger at anvende æggeproteinpulver er, at det optages hurtigt af kroppen, hvilket hjælper genopbygningen og muskelopbygningen. Prisen er noget dyrere for æggeproteinpulver sammenlignet med andre proteinpulvere, men dette har at gøre med, at man da får et produkt af høj kvalitet, som giver gode resultater. I sidste ende får man meget for sine penge, hvilket måske er det vigtigste.

Man skal være bevidst om, at æggeprotein smager anderledes end andre proteinpulvere på markedet, og at også konsistensen adskiller sig noget. Der findes æggeprotein med smag, men disse er ikke lige så nyttige. Mange synes heller ikke, at smagene passer sammen med æggesmagen, som naturligt findes i æggeprotein. Det er dog op til enhver at skabe sig en opfattelse af dette. Der findes mange fordele ved at spise æggeprotein, eftersom det er nyttigt, indeholder høje mængder af protein men få kalorier. Æg er naturligt rige på omega 3 samt vigtige aminosyrer, som vores kroppe behøver. Vi anbefaler æggeprotein ved træning eller som et generelt kosttilskud.

 

Udgivet: 2019-04-12
Sidst redigeret: 2019-05-15 13:44:39
Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
51 Stemmer, Gennemsnit: 4.6 / 5