Whey Protein

Proteinpulver er det bedst sælgende kosttilskud i verden, og valleproteinet er det, der sælges mest af alle proteinpulvere. Valleprotein er en almindelig kilde til protein for de fleste atleter, af god grund. Det absorberes hurtigt samt effektivt af kroppen og anses normalt som værende det bedste protein. Hvorfor er det sådan, og er det værd at anvende? Hvad er det bedste valleprotein? Er der nogen forskel mellem de forskellige valleproteinalternativer? Dette er nogle af de spørgsmål, som vi vil gennemgå nedenfor.

Osteproduktionens biprodukt

Valle er en relativt klar væske og et biprodukt af ostefremstilling. Tidligere blev det bortskaffet som affald, men det blev senere opdaget, at det indeholder en imponerende samling af fuldstændige proteiner, der er nødvendige for proteinsyntese og hypertrofi, og således blev valleproteintilskuddet født.

Men hvorfor er valle så stort i sundheds- og fitnessverdenen? Valle er især populært blandt atleter og bodybuildere på grund af sin aminosyreprofil, som er høj i leucin. Leucin er en essentiel aminosyre, der spiller en central rolle i igangsætning af proteinsyntese.

Valle er særlig effektiv, når den indtages efter træning på grund af dens hurtige nedbrydning og overflod af leucin. Simpelt sagt kan man sige, at hvis det brydes hurtigt ned og indeholder en masse leucin, stimuleres muskelvæksten ordentligt. Derfor har forskning vist at valle er et meget effektivt kosttilskud efter træning. Så ja, der er en god grund til, at de fleste proteintilskud der sælges, er valle. Men ikke alle vallepulvere er ens. Så hvad skal man tænke over, når man køber valleprotein?

Tre forskellige former for valleprotein

Der er tre former for valleprotein, der kan købes. Disse er vallekoncentrat, valleisolat og vallehydrolysat. Vallekoncentratet er den mindst forarbejdede form og den billigste at fremstille. Den indeholder noget fedt og laktose. Vallekoncentrat varierer fra 35% til 80% proteinindhold afhængigt af kvalitet.

Valleisolat er en form for valleprotein, der er blevet behandlet for at fjerne fedt og laktose. Isolater er 90% + protein i vægt, og fordi de er dyrere at fremstille end vallekoncentrat, bliver de altså dyrere for forbrugerne.

Vallehydrolysat er en "færdigblandet" form for valleprotein, som er meget let for kroppen at absorbere. Det er også frit for allergifremkaldende stoffer, der findes i mælkeprodukter. Forskning viser også, at hydrolyseprocessen forbedrer opløseligheden og fordøjeligheden. Vallehydrolysat er den dyreste af de tre alternativer.

Hvad skal du købe

Så hvad skal du købe? Jo, når du vælger et valleproteinpulver, har du nogle ting at overveje. Mens isolat og hydrolysat er overlegent i sammenligning med vallekoncentrater med hensyn til renhed og har højere proteinkoncentrationer pr. skefuld, er der ikke direkte bevis for, at disse to er bedre, når de anvendes som en del af en blandet kost.

At vælge billig valle, eller måske er det billigste valleprotein, er ikke altid det klogeste valg. Et vallekoncentrat af god kvalitet indeholder et sted omkring 80% protein. Samtidig kan fattigere koncentrater have så lidt som 30% protein. Og hvis koncentratet kun indeholder 30% protein, skal du desuden kontrollere, hvad de resterende 70% består af.

En væsentlig fordel ved ren valleisolat er fjernelsen af laktose, hvilket betyder bedre fordøjelighed og mindre dårlig mave.

Den generelle regel om valleprotein er, at du får hvad du betaler for. Hvis et produkt koster meget mindre end et andet, er det sandsynligvis fordi det er lavet med ringere ingredienser. Det er dog meget vigtigt at huske på, at høje priser desværre ikke altid er et tegn på høj kvalitet. Enkelte virksomheder forsøger at vildlede kunder på forskellige måder. For eksempel ved at komme små mængder isolat og hydrolysat i et vallekoncentrat, så vær opmærksom på isolater og hydrolysater i deres markedsføring og emballering.

For at beskytte dig som forbruger, bør du altid kontrollere ingredienslister og størrelser samt mængden protein pr. portion, inden du køber proteinpulver. Mere specifikt vil du gerne se på den rækkefølge, hvori ingredienserne er opført (ingredienser i faldende rækkefølge med højeste vægt øverst) og mængden af protein pr. skefuld i forhold til vejeskeens størrelse.

Et valleprotein af høj kvalitet er let at påvise: Vallekoncentrat, isolat eller hydrolysat er opført som de første ingredienser. Størrelsen af en spand er relativt tæt på det faktiske proteinindhold pr. spand (det vil aldrig matche til 100%, da der i hvert fald er sødemidler og aromaer sammen med proteinpulveret i hver servering).

Lav dine lektier for at vælge rigtigt

Som med mange andre ting i verden er valget af valleprotein i sidste ende meget individuelt. Men nogle generelle retningslinjer kan findes efter at have læst denne artikel. Hvis du søger så rent et protein som muligt med så lidt fedt, kulhydrater og andre stoffer som muligt, er det et valleisolat eller hydrolysat, du skal vælge. Ligeledes, hvis du ved, at du har svært ved laktose eller simpelthen er intolerant, bør du også være sikker på at undgå vallekoncentrat og i stedet løbe på et laktosefrit proteinpulver.

Hvis det i stedet er nødvendigt at have noget fedt og nogle kulhydrater og du ikke har nogen konkrete problemer med laktose, kan det i stedet være værd at overveje et vallekoncentrat. Hvis du vælger et koncentrat, er det især vigtigt at undersøge, at det produkt du overvejer at købe, har en god indholdsfortegnelse med en masse protein. Endelig kan det nævnes, at det næsten altid er værd at tilføje nogle ekstra penge til et ordentlig kosttilskud i stedet for at få et supplement, du ikke er tilfreds med i sidste ende.

Priserne er forholdsvis variable, men varierer fra 70 kr. til ti gange og endnu mere afhængigt af kvalitet, størrelse og mærke. Markedsføringsstrategierne for disse produkter varierer meget fra at være fornuftige til rent fyld. Nå, lad os løfte det mystiske slør på valle, så du kan træffe et velinformeret valg og få det rigtige produkt til den rigtige pris. Vi har i hvert fald samlet det mest indkøbte valleprotein øverst på denne side og rangeret dem efter prisværdi, kvalitet og proteinindhold.

Publicerad: 2019-04-10
Senast uppdaterad: 2019-05-15 13:38:39