Ashwagandha - den livgivende urt

Kært barn har mange navne! Ashwagandha er en af Skandinaviens hidtil relativt ukendte kartoffelplanter, som virkelig har grund til at være beskrevet som "kær" på grund af sine mange sundhedsmæssige fordele. Det er blandt andet blevet kaldt indisk ginseng, vinterkirsebær og giftstikkelsbær.

Det var allerede vores egen Carl von Linné, der først beskrev væksten af planten overfor planteverdenen, men det var en fransk botaniker ved navn Dunal som i 1800-tallet gav den dens videnskabelige navn Withania Somnifera.

Dette er en plante som i tusinder af år har været brugt i indisk Ayurvedisk tradition, og dette kaldes hesten (ashwa) lugt (gandha) sandsynligvis fordi dens rod har en stærk lugt, som mange synes minder om hest. Den har et stort antal familiemedlemmer, og blandt de mest berømte er chilipeber, tomater, kartofler, auberginer, peberfrugter og belladonna.

Den modne frugt ligner en lille rødlig tomat eller et rundt kirsebær, og den er omgivet af plantens klokkeformede blomst, der minder om næsten papirlignende grøngule blade. Oprindeligt kommer Ashwagandha fra Indien, men det vokser også i Kina, Nepal og flere nordafrikanske lande.

Hvordan anvendes Ashwagandha?

Det er frem for alt den stærkt duftende rod, der anvendes i traditionel indisk medicin, hvor den tørres og pulveriseres og derefter blandes i mad eller drikke, helst baseret på honning og mælk. I den vestlige verden eksisterer den som et kosttilskud i forskellige former, og man kan blandt andet vælge at tage det som et pulver eller som et ekstrakt i kapsler.

Hvilke sundhedsmæssige virkninger har den?

Listen kan gøres enormt over Ashwagandhas mange virkninger på menneskers sundhed, men hvis man skal have et hurtigt overblik, har de fleste at gøre med fysisk og psykisk genopretning, men også med blodsukker og reduktion af stress og bekymring. Ud over henvisningen til hestens duft er der også en teori om, at navnet stammer fra de hestekræfter, som urten kan tilbyde, hvilket mange brugere sikkert kan attestere. Her handler det om at genvinde deres mentale og fysiske styrke, hvad enten det handler om muskler, frugtbarhed eller generel motivation.

Hvordan fungerer Ashwagandha?

I 4.000 år er bær og rødder af Ashwagandhaplanten anvendt for sine beroligende virkninger. Gennem sine anti-inflammatoriske egenskaber i kombination med modvirkning af hævelse i krop og hjerne, giver det folk mulighed for at genvinde deres energi og koncentrationsevne. Inden for Ayurveda-traditionen anvendes medicinen til alt fra stress til astma, søvnproblemer med Parkinsons samt alle former for kronisk smerte.

Sænker kortisolniveauet

Kortisol er et stresshormon, der altid findes naturligt i blodbanen, og på trods af dets dårlige omdømme er det faktisk et stof, som vi ikke kunne undvære. Stress gør det muligt for en person at flygte i en farlig situation og koncentrere sig, når det virkelig er nødvendigt. Har du hørt om historier, hvor det for mødre lykkedes at løfte en hel bil for at redde deres barn, der lå under eller folk, der vandrede gennem ørkenen i adskillige timer til deres redning, selvom de havde en økse i hovedet? De har alle haft kortisol at takke for dette, fordi det er dette hormon, der giver os den ekstra styrke, når det virkelig er nødvendigt. Uden kortisolen ville vi ikke kunne udføre alt fra prøver til krisesituationer.

Problemet er, at folk i dag ofte lever med forhøjede niveauer af stresshormon på permanent basis, da deres liv er hektiske og fyldt med problemer. Hvis du går for lang tid med høje kortisolniveauer, begynder det at overbelaste og nedbryde immunsystemet, muskelvævet og psyken generelt. Man kunne sammenligne det med en førsteklasses bilmotor, som på den ene side giver køretøjet en imponerende hastighed, men hvis den går i fuld tomgang i lang tid, begynder det at nedbryde alle bilens komponenter.

Da kortisol hjælper leveren med at producere glukose, påvirker stoffet også blodsukkerniveauet, og derfor kan for meget kortisol føre til ujævnheder, hvilket igen kan påvirke en persons vægt. Det er normalt sagt, at det hovedsageligt er kortisols skyld, at man tager det farlige abdominalfedt på, og det er vigtigt ikke at have for meget af stresshormonet.

Giver energi og et bedre sexliv

Stress får mange mennesker i dag til at gå rundt og føle sig trætte og generelt udkørte. Antallet af skandinavere, der lever med angst og uro, depression og fordøjelsesbesvær øges med skræmmende hastighed, og det bliver desværre nemt en ond cyklus. Hvis du er bekymret, sover du dårligt, og du sover dårligt, præsterer du dårligere, hvilket igen fører til frustration og angst. Sexliv er et af de første ofre for træthed, da al energi går til at klare de mange behov i hverdagen, og her kan Ashwagandha være lige hvad du har brug for. Ved på naturlig vis at lade din egen energi komme tilbage kan du bryde den onde cyklus og dermed forbedre din ydeevne både på arbejdspladsen og i soveværelset. Hvis det er det øgede sexliv, eller om det har med urten at gøre er endnu ikke fuldt dokumenteret, men der er tegn på, at kvinders frugtbarhed også påvirkes positivt, hvis de tager Ashwagandha regelmæssigt.

Stærkere muskler og antiinflammatoriske egenskaber

Hvis du jævnligt tager Ashwagandha, vil energien snart komme tilbage, og dermed vil præstationsevnen på mange niveauer stige. Undersøgelser har vist, at folk, der tager urten, får øget muskelmasse, i noget højere grad mænd, og det skyldes hovedsagelig, at man simpelthen har mere energi. Der synes også at være en vis antiinflammatorisk effekt på kroppen, hvilket er vigtigt, hvis man vil komme i form.

Styrker sindet

Det er ikke kun bekymringer der mindskes, og den fysiske styrke der stiger, hvis du tager Ashwagandha; Der er også meget som tyder på, at hjernen også får et betydeligt boost. Ved at give urten til eksperimentelle grupper, der er sat til at løse opgaver, har det vist sig, at koncentrationen og hukommelsen forbedres betydeligt såvel som evnen til at være lydhør.
At kunne lytte og indhente vigtig information er en ret overset evne i vores tid, men faktum er, at det er en af de vigtigste måder, hvorpå vi indsamler information. Den generelle energi gør det også lettere at klare ting som læring og den tid, du bruger til en opgave mindskes. Hvem har ikke sat sig for at studere til kørekort eller forberede den vigtige præsentation og næsten faldet i søvn i øjeblikket eller straks fundet andre distraktioner, der ikke har noget med den pågældende opgave at gøre?

Bivirkninger

Man har ikke dokumenteret nogen bivirkninger af dette fantastiske naturlige middel, men som altid bør man konsultere en læge, inden man ændrer sin kost. Særligt gravide og ammere bør ikke tage tilskuddet uden at få grønt lys fra deres læge. Der er nogle tegn på, at Ashwagandha kan hæmme visse lægemidler, ligesom Johannesjurt, så det er vigtigt først at tale med en læge for at se, om de lægemidler, du allerede tager, er kompatible med urten. Sundhed er ikke noget at lege med, og det er bedre at være på den sikre side!

Ashwagandha som kosttilskud

I dag er det nemt at få adgang til Ashwagandhas mange positive sundhedseffekter ved at tage kosttilskud i forskellige former. Vi har samlet nogle af vores yndlingsprodukter til dem, der har brug for ekstra energi, et roligere liv eller en øget præstations- eller koncentrationsevne, og du kan vælge hvilken af dem der passer bedst til dig. Fra stærkt koncentrerede doser til lettere blandinger med andre urter kan du finde det bedste af det bedste fra en urt, der har hjulpet mennesker i tusinder af år.

Udgivet: 2019-04-11
Sidst redigeret: 2019-10-10 17:19:30
Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
74 Stemmer, Gennemsnit: 4.4 / 5
Ge din syn på Ashwagandha
Comments

No one has commented on this page yet.