Test: Bedste Kollagen 2021

Sidst redigeret september 2021

Kollagen udgør lidt over 30% af alt protein i en menneskekrop og er således en af ​​vores vigtigste byggesten. Alligevel kender mange kun dets funktion i forhold til glattere, sundere og mere smidig hud.

Vi har undersøgt, sammenlignet og testet 5 forskellige kosttilskud med kollagen. Nedenfor kan du læse mere om vores test samt selv sammenligne mellem de bedste kollagentilskud.

FitnessFrank er sponsoreret af læsere. Når du køber noget via links på siden, kan vi få en affiliate-kommission. Læs mere.

Hvilket er det bedste collagentilskud?

Der findes mange forskellige collagenprodukter at vælge mellem, og vi har her nedenfor testet nogle af de mest anvendte og er kommet frem til, at det bedste collagentilskudet er Weight World Marine Collagen. Det, vi har undersøgt i testen, er følgende:

 • Indholdet: Hvor kommer collagenet fra, fisk, kvæg, vegetariskt alternativ?
 • Pris: Hvor meget koster produktet, og hvad bliver prisen per gram rent collagen?
 • Øvrigt: Hvad siger eksterne kunder om produktet, hvad siger eksterne tests om produktet?

Testvindere - Bedste Kollagen

 • Weight World Marine Collagen - Bedst i test
 • Bodylab Collagen Booster (150 g) - Bedstse kollagen pulver
 • Pureviva Marine Collagen (270 kap) - Bedste kollagen til prisen
 • Weight World Bovine Collagen - Bedste bovine kollagen kapsler
 • Matters Multi Collagen - Bedste premium kollagen

De bedste kollagen 2021

Vi har testet mange kollagen. Nedenfor er de produkter, vi anbefaler fra vores test, hvad der er godt og dårligt med hvert kollagen og en gennemgang af hvert produkt.

 1. 1. Weight World Marine Collagen - Bedst i test

  9,7/10
  Weight World Marine Collagen med Hyaluronsyre
  Bedst i test
  Størrelse
  90 kapsler
  Kr/g kollagen
  6,08 kr
  Kollagen kilde
  Marine
  Til butik
  219 kr
 2. 2. Bodylab Collagen Booster (150 g)- Bedstse kollagen pulver

  9,5/10
  Bodylab Collagen Booster (150 g)
  Størrelse
  150 g
  Kr/g kollagen
  2,39 kr
  Kollagen kilde
  Okse
  Til butik
  229 kr
 3. 3. Pureviva Marine Collagen (270 kap)- Bedste kollagen til prisen

  9,3/10
  Pureviva Marine Collagen (270 kap)
  Størrelse
  270 kapsler
  Kr/g kollagen
  2,59 kr
  Kollagen kilde
  Marine
  Til butik
  205 kr
 4. 4. Weight World Bovine Collagen - Bedste bovine kollagen kapsler

  9,1/10
  Weight World Bovine Collagen
  Størrelse
  180 kapsler
  Kr/g kollagen
  3,16 kr
  Kollagen kilde
  Ko
  Til butik
  219 kr
 5. 5. Matters Multi Collagen- Bedste premium kollagen

  8,9/10
  Matters Multi Collagen
  Størrelse
  300 g
  Kr/g kollagen
  0,86 kr
  Kollagen kilde
  4 stk
  Til butik
  259 kr
Hvorfor stole på Kosttilskudguiden?

Kosttilskudguiden bruger tusindvis af timer på at undersøge, analysere og teste produkter for at kunne anbefale de bedste valg til vores læsere. Vi køber alle de produkter, vi tester selv, og vi accepterer ikke gratis produkter fra nogen producent. Læs mere

Hvilken type kollagen skal man vælge?

Kollagen findes i en række forskellige sorter, hvoraf type I, II og III er de mest omtalte i forbindelse med kost og sundhed. De forskellige typer udfører forskellige funktioner, hvorfor kosttilskud med kollagen normalt indeholder forskellige høje koncentrationer af den ene eller den anden type, afhængigt af formålet med tilskuddet.

 • Type I: Kollagen type I svarer til så meget som 90% af alt kollagen i menneskekroppen og findes hovedsageligt i hud, negle, hår, knogler, sener og ledbånd. Type I kollagen findes også i vævsvæske og tænder. Det er vigtigt for blandt andet hudens elasticitet samt stærke negle og sundt hår, hvorfor kosttilskud med fokus på hår, hud og neglesundhed normalt hovedsageligt indeholder kollagen type I.
 • Type II: Hovedprotein i ledbrusk og ledvæske. Bidrager til bedre sundhed i ledene med mere elasticitet og fleksibilitet. Hvis du har problemer med dårlige, ømme, knækende og stive led, er det kosttilskud med kollagen type II, du skal sigte mod.
 • TYPE III: Den tredje mest almindelige type kollagen findes ligesom type I i hud, hår og negle. Men derudover findes kollagen type III også i muskler og på indersiden af ​​blodkarrene, hvorfor denne type er særlig vigtig at få, hvis du har brug for at forbedre din muskelsundhed og vaskulære sundhed.
 • TYPE IV: Den fjerde type kollagen findes hovedsageligt i bindevæv.
 • TYPE V: Kollagen type 5 - findes hovedsageligt i fostervæv og vævsvæske. Lignende struktur som type I.
 • TYPE VI: Den sjette type kollagen findes ligesom type 5 hovedsageligt i vævsvæske.

Derudover kan kollagentilskud købes som både kapsler og pulvere. Kapsler er lette at indtage, men hvis du har svært ved at sluge, kan pulver i stedet være at foretrække. De fleste kollagenpulvere har en neutral smag og opløses let i varme eller kolde drikke, smoothies og yoghurt.

Hvorfor indeholder de fleste kollagentilskud også C-vitamin?

En af de vigtigste og centrale funktioner i C-vitamin er at stimulere normal kollagenproduktion. Af denne grund indeholder næsten alle kollagentilskud på markedet af god kvalitet også vitamin C. Alvorlig vitaminmangel er ualmindelig i dag, men kan manifestere sig som symptomer forbundet med kollagen - for eksempel stive og ømme led, osteoporose, livløst hår, skøre negle og mat hud. Dagligt indtag af frugt, bær og grøntsager, der er særligt rige på C-vitamin, er derfor godt for både at optimere optagelsen af ​​et muligt kollagentilskud og sikre, at kroppens egen produktion er så god som muligt.

Hvad er kollagen?

Kollagen er et såkaldt fiber protein, der forekommer naturligt i alle pattedyr - deriblandt mennesker. Selve proteinet er opbygget af aminosyrer (som alle andre proteiner), hvoraf den mest almindelige, herunder arginin, alanin, prolin, glutaminsyre og glycin. Forstadiet til det færdige kollagen - såkaldt prokollagen - er dannet af kroppen selv inde i cellerne, mens de færdige kollagenfibre derefter dannes ekstracellulært, dvs. uden for cellekernen. Optimal kollagenproduktion har man op til omkring 25 eller 30 år. Så produktion falder langsomt, hvilket normalt er mest mærkbart i huden med rynker, fine linjer og andre tegn på ældning.

Kollagen findes hovedsageligt i såkaldt understøttende væv - dvs. hud, knogler, sener og brusk - men forekommer også i blodkar, hår, negle, muskler, ledbånd, bindevæv og led. Hele 70% af hudens struktur er opbygget af kollagen.

Hvad er kollagen godt for?

Kollagen udfylder en række meget vigtige funktioner i kroppen, hvoraf de fleste dog er ukendte for mange. Stoffet har primært en central rolle for:

 • Fleksibilitet i led og ledbånd.
 • Hudens struktur og dens elasticitet, holdbarhed og glans.
 • Kvaliteten af hår og negle.
 • Elasticitet af blod- og lymfekar. Gode ​​kollagen-niveauer kan reducere risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.
 • Synet - kollagen kan forbedre øjets sundhed på grund af dets indvirkning på især hornhinden.
 • Skelettets opbygning og modstandsdygtighed. For lav kollagenproduktion kan øge risikoen for osteoporose (skøre knogler) og knoglebrud.
 • Muskelopbygning og restitution efter træning og fysisk aktivitet. Risikoen for at lide af træningsrelaterede skader falder, fordi kollagen gør muskelfibrene både stærkere, mere elastiske og mere modstandsdygtige.

Yderligere har kollagen også en helbredende og cellefornyende virkning, som blandt andet er særlig god til forebyggelse og reduktion af ardannelse forårsaget af for eksempel acne eller andre hudproblemer.

Smuk hud og spændstigt bindevæv med kollagen

Hvor meget kollagen skal du have om dagen?

Da kollagen er et kropsspecifikt stof, der produceres i tilstrækkelige mængder op til omkring 25 år, har børn ikke behov for at indtage ekstra kollagen. Et bestemt tilskud tilføres altid kroppen eksternt via kosten, men derudover anbefales det ikke, at børn tager kollagen i form af kosttilskud.

Når det kommer til daglig indtagelse for mænd og kvinder, er der ingen forskellige anbefalinger imellem dem. En moderat mængde, og den, der normalt anbefales, er omkring 5-10 gram om dagen. Dette svarer til ca. 1-2 teskefulde pulvertilskud. Hvis du bruger kollagentilskud, er det vigtigt altid at læse emballagen og følge den anbefalede daglige dosis for det specifikke produkt.

Hvordan får man kollagen naturligt?

Kosttilskud kan tjene som et udmærket supplement til den sædvanlige mad du spiser, men er det muligt, er det naturligvis det allerbedste at tilføre kroppen ekstra kollagen naturligt. Med andre ord, ved at spise fødevarer rige på kollagen. Det vigtige protein forekommer naturligt i en række forskellige fødevarer, omend i forskellige niveauer.

Nogle af de bedste kilder til naturlig kollagen er:

 • Oksekød, kylling, svinekød og vildt
 • Bouillon af knoglemarv
 • Fisk
 • Sojaprodukter og tofu
 • Spinat
 • Kål
 • Aubergine
 • Nødder
 • C-vitamin rige frugter som kiwi, appelsin, mango, grapefrugt og hyben
 • Røde frugter, bær og grøntsager - herunder jordbær, kirsebær, rød peber, røde æbler og rødbeder.

Kollagen kan hjælpe med smerter i blandt andet knæled

Fordi kollagen dybest set er et animalsk protein, er kød, knoglemarvs bouillon og sojaprodukter de fødevarer, der indeholder de højeste niveauer af kollagen. Mange af de andre produkter på ovenstående liste er ikke rige på kollagen i sig selv, men indeholder stoffer, der stimulerer kroppens egen kollagenproduktion - herunder lycopen og forskellige svovlforbindelser.

Gennem en bestemt diæt kan du stimulere din egen produktion af kollagen, herunder hvis du spiser avocado, hvidløg, mandler, bær, røde frugter og mørkegrønne grøntsager samt fisk med høje niveauer af Omega-3 såsom laks, makrel og tun.

Kan det være farligt at tage kollagen kosttilskud?

Er der nogen bivirkninger, hvis du tager for meget kollagen? Ikke hvad man kender til. Kollagen er et kropsspecifikt protein, der findes naturligt i den menneskelige krop, så indtagelse af kollagen kan ikke forårsage nogen form for toksicitet eller lignende. Når det er sagt, er det selvfølgelig vigtigt at lytte til kroppen og føle selv, hvordan du har det, hvis du starter med kollagentilskud. At tage mere end den anbefalede dosis bør også undgås. Ikke fordi det kan være sundhedsfarligt, men fordi du simpelthen ikke får en bedre effekt af at tage mere end nødvendigt.

Sammenfatning

Kollagen markedsføres ofte som et mirakelstof, der glatter og forynger huden. Og selvfølgelig opfylder det en vigtig funktion der, men kollagen er også meget vigtigt for en række andre organer i kroppen. Forskningen om, hvorvidt kollagentilskud virkelig gør en stor forskel, er stadig tvetydig, men det kan stadig være en god ide at prøve at spise en mere kollagenrig diæt eller supplere med kosttilskud efter du er fyldt 30 år.

Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
161 Stemmer, Gennemsnit: 4.3 / 5
Valgte emner