FitnessFrank er sponsoreret af læsere. Når du køber noget via links på siden, kan vi få en affiliate-kommission. Læs mere.

TEST: Bedste Ginseng 2021

Ginseng er en plante, der hovedsageligt findes i Asien, henunder lande som Indien, Kina og Korea, men den findes også i Nordamerika og har været anvendt i folkemedicin i mange tusinder af år. De vigtigste anvendelser har at gøre med dens energi- og styrkende egenskaber. Som kosttilskud indtages planten oftest i flyende form, såsom te. Vi har sammenlignet nogle af de mest populære kosttilskud med ginseng. Læs mere om testen nedenfor.

Hvilket ginsengtilskud er bedst?

I vores vurdering af ginsengtilskud har vi sammenlignet forskellige parametre. Nogle af disse er følgende:

 • Indholdet – Hvad indeholder produktet, indeholder det noget udover ginseng?
 • Prisen – Er produktet prisen værd?
 • Andre tests – Hvad siger andre tests og kunder om produktet?

Klicka på en rubrik i tabellen för att sortera produkterna. Du kan scrolla tabellen i sidled för att se all data, men det kan vara enklare att hålla mobilen i liggande läge för att jämföra produkterna.

Ginseng Omdöme Pris Storlek Pris / g Typ av ginseng
Healthwell Ginseng Kompleks
Healthwell Ginseng Kompleks
Ratings
9.5 / 10
Bedst pris
129 kr
Til butik
60 pille 3,58 kr Sibirisk/Indisk
Gerimax Rød
Gerimax Rød
Ratings
9.1 / 10
Bedst pris
129 kr
Til butik
60 pille 10,75 kr Koreansk
Solgar Siberian Ginseng
Solgar Siberian Ginseng
Ratings
8.7 / 10
Bedst pris
209 kr
Til butik
100 pille 4,02 kr Siberisk
Hvorfor stole på Kosttilskudguiden?

Kosttilskudguiden bruger tusindvis af timer på at undersøge, analysere og teste produkter for at kunne anbefale de bedste valg til vores læsere. Vi køber alle de produkter, vi tester selv, og vi accepterer ikke gratis produkter fra nogen producent. Læs mere

Hvad er ginseng?

Ginseng har mange navne, og det passer godt til ginseng, som i forskellige kulturer og epoker blev kaldt "mand-rod" eller "livets rod", da dets rødder efterhånden kan ligne et menneske eller et menneskes knogle, såvel som "indisk", "koreansk", "rød", "gul", "kinesisk" og "amerikansk" ginseng afhængigt af hvordan den ser ud, hvilken slags den tilhører og hvor den vokser. Uanset hvilken type plante det er, har den et almindeligt navn, "Panax", indenfor botanik, en titel, den blev tildelt af Carl von Linné, og som betyder helbredende på græsk. Fordi det er nemlig en altmuligplante, ikke mindst når det kommer til immunsystemet men også både fysisk og mental styrke og energi.

Ginseng vokser vildt i naturen, men kan også plantes, og i traditionel medicin er det den koreanske, kinesiske og amerikanske variant, der betragtes som "ægte ginseng". Dens rødder er stærke og kødfulde, og efter at de er tørret, fremstilles forskellige brygge hovedsageligt på dem, der indtages for at fremme fysisk og mental sundhed. Man kan også tage urten i tablet- eller kapselform, samt pulver eller ved at trykke/koge selve rødderne, og kvaliteten anses for at være bedre jo ældre planten - den synes at leve i mindst hundrede år. I nogle tilfælde høstes og tørres dens blade, men de bruges i meget mindre grad.

Ginsenoidernes vidunderlige virkning

Der er mange planter, der ligner og kaldes ginseng, men som ikke er det. Det stof, der gør ginseng til den fantastiske plante, det kaldes, er ginsenosider, og er en slags naturligt steroid, hvis oprindelige opgave har været at forsvare planten mod parasitter. Hvor meget eller lidt af det stof, en plante indeholder, afhænger blandt andet af, hvilken slags ginseng den er, hvor den vokser og hvordan den behandles. Generelt siges det, at den amerikanske version er lidt mildere end den asiatiske, og hovedfunktionerne for ginsenosiderne er at virke som antioxidanter mod de frie radikaler, der udsætter kroppens celler for stress og nedbrydning. Der er også indikationer på, at ginsenosider kan hæmme væksten af ​​nogle celler, hvilket er især interessant i forbindelse med kræft, men også når det kommer til en række neurologiske, degenerative sygdomme, såsom Alzheimers og Parkinsons. Der er i øjeblikket ved at undersøge, om stoffer fra planten kan isolere og modvirke væksten af ​​ondartede celler, men indtil videre er der kun blevet udført forsøg på dyr.

Planterne, der indeholder ginsenosider, hører altid til Panax-familien, og selvom navnet ginseng anvendes til en række andre planter, såsom sibirsk og indisk ginseng. Mellem de ægte typer ginseng er der også forskellige forskelle med hensyn til både styrke og egenskaber. I Kina anses for eksempel den vildtvoksende sort til at være mere potent end den kultiverede, hvilket igen har bevirket, at den næsten er uddød i dag. For eksempel er den koreanske variant især god til at øge stofskiftet, mens den amerikanske anbefales til træthedskuld.

ginseng

Sådan ser ginsengroden ud

 

Foto: National Institute of Korean Language, Wikimedia

Historie

I Kina er ginseng-te blevet drukket i mange tusinder af år, og i dag er det den største producent af planten med hele 44.000 tons om året. Ifølge legenden var det en kinesisk kejser, der opdagede planten og dens helbredende egenskaber i 3000'erne f.Kr. ved at teste det på sig selv. Kejseren fandt ud af, at da han tyggede rødderne, var han fyldt med en følelse af velvære, og han anbefalede det som afrodisiakum. I lang tid blev ginseng betragtet som en kongelig urt, og kun medlemmer af den kejserlige familie fik lov til at bruge den.

I den vestlige verden blev ginseng først hørt fra den venetianske opdagelsesrejsende Marco Polo i det 13. århundrede, og han sagde, at de kinesiske kejsere plejede deres helbred ved at drikke urten som en te. Længe senere, i det 18. århundrede, observerede jesuitiske præster i Nordamerika, at de lokale indianske stammer brugte ginseng, og det interessante var, at de gjorde det på nøjagtigt samme måde som kineserne, selvom de ikke havde nogen kontakt med hinanden.

Mange sundhedseffekter

Selv om ginseng oprindeligt blev brugt til at øge den seksuelle energi og kapacitet hos mennesker, er det længe blevet rost for sine mange egenskaber. I moderne urtemedicin er det en potent promotor for både fysisk og mental sundhed, og det er først og fremmest værdsat for dets opvarmning og energigivende forhold.

 • Forøget energi:  Det er primært som en energigivende ingrediens, at ginseng er blevet værdsat i mange tusinder af år, og i kinesisk folkemedicin beskrives det at have evnen til at kanalisere energi til de forskellige dele af kroppen. Hvis man er en atlet, kan man få et ekstra løft under træningen, hvis man er kronisk træt, og man er i bedring og kommer sig efter en operation eller sygdom, får man et ekstra skub på vejen. En yderligere fordel er, at ginseng er et såkaldt adaptogen, og det betyder, at man ikke kan blive afhængig af at indtage det.
 • Styrker immunsystemet: At regelmæssigt tage ginseng anses for at have en styrkende effekt på immunsystemet, og derfor er ginseng populært at tage både for at forhindre ting som forkølelse og infektioner, men også ved de første symptomer for at forkorte sygdomsforløbet. En kop ginseng i dage, hvor man føler sig en smule sløj, kan forbedre den generelle tilstand og lindre hovedpine, og mange mennesker føler, at de ikke føler sig så dårlige bagefter. I undersøgelser af effekterne af ginseng på alvorlige sygdomme som influenza har det vist sig, at personer, der tager ginseng, ikke kun har et bedre forsvar, men også kan drage fordel af influenzavacciner, da urten ser ud til at forstærke dens virkning.
 • Sænker blodsukkeret:  Ginseng har længe været værdsat af mennesker, der lider af højt blodsukker, men også blandt folk, der vil tabe sig. Dette skyldes, at begge dens energigivende egenskaber får stofskiftet op og kører, men også fordi det hjælper med at holde blodsukkerniveauet lavt og jævnt. Der har været undersøgelser af, om ginseng med fordel kan bruges af diabetikere, men endnu er der ikke nået nogen endelige resultater.
 • Lindre stress:  En aromatisk kop ginseng-te er ikke kun god til forkølelse, men fungerer også ved at lindre stressede nerver. Inden for folkemedicinen er urten blevet givet til mennesker, der lider af depression og stress, men også til at handle for at lindre angst. Når man føler sig trist eller generelt håbløs, er det ofte energien, der forsvinder, og med ginseng får man et lille skub for at komme i gang igen. Da urten også kan øge den seksuelle energi, fungerer den som en slags drivkraft, og mange føler motivationen til at komme tilbage med et regelmæssigt indtag.
 • Psykisk opmærksomhed:  At tage ginseng giver ikke kun kroppen styrke og energi, men også hjernen. Hvis man studerer til en test, hvis man har mange opgaver eller har brug for at lære noget nyt, er dette en urt, der kan hjælpe, da det øger både udholdenheden til at fortsætte og fokusere på at opretholde koncentrationen. man bør dog ikke tage ginseng for sent på dagen, da det kan føre til søvnproblemer, hvilket igen kan gøre at man ikke er frisk eller kan arbejde næste dag.
 • Øger styrken:  En af de ældste anvendelser af ginseng er at fremme seksuel lyst hos både mænd og kvinder. Ved at kanalisere deres energi mod kønsorganerne har ginseng en stærk effekt på mænd og øger generelt udholdenheden. I traditionel medicin gives ginseng til par, der har vanskeligheder med at få børn, og selvom der ikke er noget, der tyder på, at frugtbarhed påvirkes af urten, kan den øgede seksuelle lyst have noget at gøre med det og føre til flere "befrugtningshændelser".
 • Mod kræft:  Ginseng har længe været betragtet som at arbejde mod visse former for kræft i traditionel medicin, dels fordi urten styrker immunforsvaret, dels fordi det øger energiniveauet for patienter, der har mistet energi på grund af deres sygdom og dets forskellige behandlingsformer. Et af de mest interessante træk ved ginseng-urten er, at det ser ud til at være i stand til at modvirke spredning af ondartede celler, og derfor har den fået en masse opmærksomhed i forskningen, men indtil videre har det ikke givet endelige resultater. Det skal heller ikke overses, at den energigivende kvalitet kan give en syg person lidt mere modstandsdygtighed rent mentalt, hvilket er guld værd i mange tilfælde.
 • Styrker lungerne:  Årsagen til, at ginseng er særlig populær blandt atleter og mennesker, der træner eller generelt er meget fysisk aktive, er, at urten styrker lungerne og dermed forbedrer konditionen og iltoptagelsen. Jo større lungekapacitet man har, jo mere er man i stand til at gøre dette, og dette er især velkommen af ​​mennesker, der arbejder i forskellige udholdenhedsport, såsom løb, svømning og cykling.
 • Lindrer overgangsalderen: Mange kvinder har svært ved at gennemgå overgangsalderen, både mentalt og fysisk. Ginseng kan styrke både krop og sjæl ved at give ekstra energi og modvirke mange af de symptomer, som overgangen ofte medfører. Også her hjælper den mentale styrke i vid udstrækning, og det er ikke kun ginsengs beroligende effekter på overgangsalderen, der hjælper, men også den energigivende egenskab.

En oversigt og gennemgang af ginseng

Ud over den amerikanske og koreanske ginseng fra Panax-familien er der en række andre sorter, der ikke indeholder de naturlige steroider, der kaldes ginsenosider, men som stadig kan indtages med fordel. En af de mest populære sorter er sibirisk ginseng, som er en type busk, der også går under navnene Wild Pepper og Devil's Bush, men som i videnskaben kaldes Eleuthero, det græske ord for frihed.

I sundhedsmæssig sammenhæng tages stoffer fremstillet af buskens bær, blade eller rødder, og de indeholder blandt andet calcium, kalium og magnesium såvel som antioxidanter, og inden for folkemedicinen er de værdsatte for deres antibakterielle egenskaber og anvendes på sår. Blandt folk, der træner, er sibirisk ginseng især populært, da det giver bedre iltoptagelse og udholdenhed, og planten kan hæve blodtrykket hos mennesker, der har for lavt. Af denne grund bør folk med højt blodtryk ikke tage denne type ginseng.

Nogle ord bør også vies Ashwagandha, somme tider kaldet indisk ginseng, selvom den ikke hører til Panax-familien. Dette er en utrolig populær urt, der også værdsættes for dens energigivende effekter, og sommetider fremstilles produkter, hvor man blander den med "ægte" ginseng-typer som den koreanske eller amerikanske. Ashwagandha er længe blevet brugt i folkemedicin til bekæmpelse af træthed, stress, depression og forstoppelse. Da det også har antiinflammatoriske egenskaber, betragtes det som et smertestillende middel, og i mange kulturer tager det derfor vidt forskellige ting, såsom slidgigt, hovedpine og angst.

En oversigt og gennemgang af ginseng

Forskellige produkter

Ginseng kan tages som te, pulver, kapsler eller i energidrikke og multivitaminkurer, og det er først og fremmest dens styrkende og energigivende egenskaber, der gør urten så populær. Der er et stort antal produkter, der indeholder ginseng, men man kan også købe det som et koncentrat.

 • Te:  En af de mest almindelige måder at tage ginseng på er gennem te, hvor urten ofte blandes med andre næringsrige og gavnlige stoffer. En kop ginseng-te giver en blid, men dejlig følelse af energi og motivation, og er især dejlig, hvis man føler sig lidt træt og vred.
 • Ekstrakt:  Hvis man vil styrke sit immunforsvar og øge sin energi generelt, kan et ekstrakt være det bedste produkt, så man får ren ginseng i enten flydende form eller som tabletter, når man føler sig lidt træt, eller alle omkring en føles kolde. Man kan tage en eller to doser om dagen, helst i forbindelse med måltider, men det er altid bedst ikke at tage ginseng for sent, da det kan være svært at falde i søvn om aftenen.
 • Tabletter med ekstra høj dosis:  Før træningen eller en eksamensperiode kan det være velkommen med et ekstra energikick, og så kan man tage ginseng-tabletter i højere koncentrat, helst med lidt koffein for virkelig at få din krop og hjerne i gang. Dette er noget, man helst ikke bør tage i lange perioder og er at foretrække ved brug af og til.
 • Tyggegummi:  Et forfriskende tyggegummi med ginseng og andre vitaminer er et fremragende alternativ for dem, der ikke ønsker at tage stærkere kosttilskud eller få ekstra koffein før træning. Virker stimulerende og giver udholdenheden lidt ekstra.
 • Cremer og kosmetik:  Takket være ginsengs antibakterielle og immunforstærkende egenskaber er der også et antal kosmetiske produkter, der modvirker hudinflammation og rødme og giver en blød og frisk hud. Der er cremer til ansigt, krop, hænder og trætte øjne og fødder, og produkterne er alle naturlige.

 

Bivirkninger

Da ginseng har kraftfulde og energigivende egenskaber, er dette en urt, der kan forårsage nogle, ofte milde, bivirkninger såsom forstyrret søvn eller hovedpine. Ginseng anbefales ikke, hvis man tager blodfortyndere eller medicin mod diabetes, metaboliske eller mentale sygdomme, eller hvis man er gravid. Nogle kritikere har også været rettet mod nogle ginsengprodukter ikke på grund af selve urten, men mod andre stoffer, der forurenede produkterne under fremstillingsprocessen. Ginseng bør ikke gives til børn eller unge teenagere. Som med alle kosttilskud er det altid godt at konsultere sin læge, før man introducerer et nyt stof til sin kost.

Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
10 Stemmer, Gennemsnit: 4.5 / 5
Sidst redigeret: 2021-01-17 20:45:32

Testvindere - Bedste Ginseng

 • Healthwell Ginseng Kompleks
 • Gerimax Rød
 • Solgar Siberian Ginseng