Test: Bedste Jodtabletter 2021

Sidst redigeret: Januari 2021

Vi har testet og sammenlignet de bedste jodtabletter. Bedst i testen er Healthwell Jod Kelp, hvis jod produceres af algetang. Hver bøtte indeholder 200 daglige portioner og koster mindre end DKK 100. Læs mere om vores test nedenfor og sammenlig selv de forskellige jodtilskud.

FitnessFrank er sponsoreret af læsere. Når du køber noget via links på siden, kan vi få en affiliate-kommission. Læs mere.

Hvilke jodtabletter er bedst?

Flere faktorer påvirkede vores anmeldelse. Det vi har nøje undersøgt er følgende:

 • Indhold: (hvad indeholder hver tablet, er 1 tablet nok om dagen, hvor kommer joden fra?)
 • Pris: (hvad koster en bøtte, pris pr. daglige dosis?)
 • Andet: (eksterne anmeldelser, hvor anerkendt er mærket, miljøvenlig produktion?)

Testvindere - Jodtabletter

 • Healthwell Jod Kelp
 • Alpha Plus TyroPlus
 • Great Earth Kelp
 • Berthelsen Jod 225 mcg (180 tabletter)
 • Verte Nature - Multijod (120 tabs)

De bedste jodtabletter 2021

Vi har testet mange jodtabletter. Nedenfor er de produkter, vi anbefaler fra vores test, hvad der er godt og dårligt med hvert jodtabletter og en gennemgang af hvert produkt. Hvis du vil se en oversigt over alle de jodtabletter, der var inkluderet i testen, kan du gøre det her.

 1. 1. Healthwell Jod Kelp

  9,8/10
  Healthwell Jod Kelp
  Bedst i test
  Pris / dag
  0,43 kr
  Jodmængde
  200 µg
  Piller / dag
  1
  Til butik
  85 kr
 2. 2. Alpha Plus TyroPlus

  9,7/10
  Alpha Plus TyroPlus
  Pris / dag
  3,32 kr
  Jodmængde
  150 µg
  Piller / dag
  1 - 4
  Til butik
  199 kr
 3. 3. Great Earth Kelp

  9,5/10
  Great Earth Kelp
  Pris / dag
  0,53 kr
  Jodmængde
  225 µg
  Piller / dag
  1
  Til butik
  79 kr
 4. 4. Berthelsen Jod 225 mcg (180 tabletter)

  9,3/10
  Berthelsen Jod 225 mcg (180 tabletter)
  Pris / dag
  0,71 kr
  Jodmængde
  225 µg
  Piller / dag
  1
  Til butik
  127 kr
 5. 5. Verte Nature - Multijod (120 tabs)

  9,1/10
  Verte Nature - Multijod (120 tabs)
  Pris / dag
  1,63 kr
  Jodmængde
  150 µg
  Piller / dag
  1
  Til butik
  195 kr
Hvorfor stole på Kosttilskudguiden?

Kosttilskudguiden bruger tusindvis af timer på at undersøge, analysere og teste produkter for at kunne anbefale de bedste valg til vores læsere. Vi køber alle de produkter, vi tester selv, og vi accepterer ikke gratis produkter fra nogen producent. Læs mere

Hvad er Jod?

Denne artikel handler om grundstoffet jod. Jod er et af de få ikke-metalliske grundstoffer. Det tilhører halogen-gruppen, hvilket betyder, at det i ren form både er giftigt og reagerer let og ofte med andre stoffer, hvorved det danner salte. Af alle halogener er det dog jod, som er det mindst reaktive.

Jod findes naturligt i kroppen, og størstedelen (75%) findes i skjoldbruskkirtlen og i musklerne. 10% findes i skelettet og 10% i huden, den resterende mængde findes i det endokrine system, f.eks. i æggestokkene, brystkirtlerne, prostata og i det centrale nervesystem. Den jod, som findes i hjernen, er koncentreret omkring den sorte struktur, der kaldes ”substantia nigra”, hvilket i øvrigt er den del, som nedbrydes, hvis man får Parkinsons sygdom. Det er vigtigt at få tilstrækkeligt med jod, men nogle mennesker lider af jodmangel. Det er bedst at få sit jodbehov dækket gennem den daglige kost, men det kan også gøres ved hjælp af jodtabletter.

Hvordan jod påvirker kroppen

Jod er et af de vigtigste stoffer i vores krop, og det har en række forskellige vigtige funktioner. På den ene eller den anden måde er alle kroppens celler afhængige af jod for at fungere optimalt. Den primære funktion for jod i menneskekroppen er, at det er en af de vigtigste komponenter i de hormoner skjoldbruskkirtlen producerer. Det er skjoldbruskkirtelhormonerne, der styrer den såkaldte cellulære respiration, som er den proces, der får cellerne til at 'ånde' og holder dem i live.

Andre vigtige egenskaber ved jod er:

 • Jod bruges i produktionen af alle kroppens hormoner.
 • Jod påvirker kroppens iltforbrug og den primære kropstemperatur.
 • Jod styrker kroppens forsvar mod radioaktivt affald og tungmetalforgiftning fra metaller som bly, kviksølv og aluminium.
 • Jod bidrager til, at tyndtarmen får lettere ved at optage kulhydrater.
 • Jod er slimløsende.
 • Jod er vigtigt for væksten af hår, negle og tænder.
 • Sammen med enzymerne myeloperoxidase og hydrogenperoxid har jod bakteriedræbende egenskaber.

Får du i deg nok jod?

Jodmangel og dets symptomer

kvinde med hartab

Jodmangel kan føre til hårtab

Verdenssundhedsorganisationen WHO har anslået, at jodmangel er en af de største faktorer i udbredelsen af intellektuelle handicap på verdensplan. Ca. 25% af jordens befolkning lever i områder med lav naturlig adgang til jod, og omkring 75% af alle voksne har en eller anden lidelse i større eller mindre grad pga. jodmangel. Ofte får voksne med jodmangel knudestruma, hvilket indebærer at skjoldbruskkirtlen vokser. Symptomer på dette er blandt andet skrøbelige negle, hårtab, hård hud, opsvulmet nakke eller udbulende øjeæbler.

I 1800-tallet og tidligt i 1900-tallet var der mangel på jod i Danmark. Det førte til, at netop knudestruma blev en almindelig folkesygdom i Danmark helt frem til 1920-erne. Man introducerede så almindeligt bordsalt med tilsat jod, hvilket øgede svenskernes jodindtagelse og reducerede antallet af strumatilfælde.

Småbørn og fostre er særligt følsomme overfor jodmangel. Især fordi de ikke kan påvirke deres kost i samme udstrækning som voksne. I ekstreme tilfælde kan børn rammes af jodmangel pga. et for lavt jodindtag hos moderen. Det kan betyde at barnet får kretinisme. Hvilket kan lede til begrænset udvikling både fysisk og psykisk, og kan resultere i misformede knogler og/eller udviklingsforstyrrelser. Jodmangel hos moderen kan føre til øget risiko for, at spædbarnet pådrager sig en dødelig lidelse.

Almindeligere og mildere konsekvenser af jodmangel kan blandt andet være følgende: vægtforøgelse, nedsat immunfunktion, tør hud, kolde hænder og fødder, forstoppelse, hårtab og depression. For at beskytte sig mod jodmangel bør man fokusere på, at ens kost indeholder jod, men også overveje at benytte sig af jodtilskud eksempelvis tabletter, hvis man har svært ved at nå op på det anbefalede daglige indtag.

Overdosering, dagligt behov og fødevarer

Overdosering af jod kan forstyrre skjoldbruskkirtlens funktion, hvilket kan forårsage hormonelle lidelser og et unormalt lavt stofskifte. Gravide og ammende kvinder bør være særligt varsomme, da et stort jodoverskud kan skade fostrets eller spædbarnets mentale og fysiske udvikling. For meget jod kan også give Jod-Basedows syndrom og Wolff-Chaikoffs effekt.

Almindeligt bordsalt er vores vigtigste kilde til jod, da jodberiget salt indeholder 50 mikrogram jod per gram salt. Tilføjelsen af jod i salt fungerer så godt, at Livsmedelverket (den svenske Fødevarestyrelse) opfordrer restaurantbranchen til kun at anvende jodberiget salt.

Andre fødevarer med jod er blandt andet fisk og skaldyr, æg og visse kosttilskud som indeholder forskellige algeprodukter.

Anbefalet dagligt indtag

 • Mænd: 0,15mg
 • Kvinder: 0,15mg
 • Gravide: 0,175mg
 • Ammende: 0,2mg
 • Børn: 0,04-0,12mg

Jodtilskud som et supplement?

Hvis man spiser en varieret og sund kost, får man størstedelen af det jod, man har brug for, gennem kosten. Men indimellem behøver man lidt ekstra tilskud, for at klare perioder hvor man har brug for ekstra mineraler, hvis man eksempelvis går på diæt, har mange allergier, eller hvis man er vegetar eller veganer.Så kan det ske, at man ikke får så meget, som man behøver, og så kan jodtabletter gøre en stor forskel.

Det kan også være nødvendigt med ekstra tilskud, hvis man træner meget hårdt. Når man vælger kosttilskud, er det værd at overveje hvilket jodtilskud, der passer bedst, til det behov man har. I dag findes der mange forskellige tilskud og tabletter. For eksempel har en gravid kvinde og en aktiv ældre mand ikke det samme behov for jod, hvilket man bør huske på, når man skal vælge det rigtige kosttilskud.

 

Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
77 Stemmer, Gennemsnit: 4.5 / 5