Test: Bedste Holdningsvest 2021

Sidst redigeret: Januari 2021

En holdningsvest er en specielt designet vest, der hjælper bæreren til at have en korrekt kropsholdning i forhold til hvad han eller hun laver. Det kan dreje sig om arbejde eller hverdagsarbejde, motion eller simpel træning såvel som ting som at løfte børn eller indkøbsposer. Vi har kigget på 5 holdningsvester, der kan bestilles i Danmark. Læs mere om, hvorfor Backcare rygstøtte var den bedste i testen.

FitnessFrank er sponsoreret af læsere. Når du køber noget via links på siden, kan vi få en affiliate-kommission. Læs mere.

Bedste holdningsvesten

Nedenfor viser vi de 5 holdningsvester, som vi synes er bedst på det danske markedet. Blandt andet har vi fokuseret på følgende:

 • Produktets kvalitet
 • Værdi for pengene
 • Tilgængelighed (det skal være muligt at bestille fra seriøse aktører)

Testvindere - Holdningsvest

 • Backcare rygstøtte
 • Swedish Posture Position
 • Swedish Posture Feminine
 • Swedish Posture Flexi
 • Refit Holdningsbandage

De bedste holdningsvest 2021

Vi har testet mange holdningsvest. Nedenfor er de produkter, vi anbefaler fra vores test, hvad der er godt og dårligt med hvert holdningsvest og en gennemgang af hvert produkt. Hvis du vil se en oversigt over alle de holdningsvest, der var inkluderet i testen, kan du gøre det her.

 1. 1. Backcare rygstøtte

  9,7/10
  Backcare rygstøtte
  Bedst i test
  Køn
  Unisex
  Typ
  Rygstøtte
  Område
  Øvre og nedre
  Til butik
  349 kr
 2. 2. Swedish Posture Position

  9,5/10
  Swedish Posture Position
  Køn
  Unisex
  Typ
  Rygstøtte
  Område
  Øvre og nedre
  Til butik
  396 kr
 3. 3. Swedish Posture Feminine

  9,5/10
  Swedish Posture Feminine
  Køn
  Kvinde
  Typ
  Rygstøtte
  Område
  Øvre
  Til butik
  303 kr
 4. 4. Swedish Posture Flexi

  9,3/10
  Swedish Posture Flexi
  Køn
  Unisex
  Typ
  Rygstøtte
  Område
  Øvre
  Til butik
  244 kr
 5. 5. Refit Holdningsbandage

  9,1/10
  Refit Holdningsbandage
  Køn
  Unisex
  Typ
  Rygstøtte
  Område
  Øvre
  Til butik
  195 kr
Hvorfor stole på Kosttilskudguiden?

Kosttilskudguiden bruger tusindvis af timer på at undersøge, analysere og teste produkter for at kunne anbefale de bedste valg til vores læsere. Vi køber alle de produkter, vi tester selv, og vi accepterer ikke gratis produkter fra nogen producent. Læs mere

Købsguide: Hvad man bør tænke på når man køber holdningsvest

Hvis man søger på holdningsvest finder man et hav af produkter, hvilket kan være fint, hvis man ved, hvad man vil have. Ellers kan det let blive overvældende. Inden du bestemmer dig for, hvilken holdningsvest, du skal købe, bør du overveje følgende:

 • muskelMuskelaktivering – Nogle holdningsveste holder ryggen på rette plads med en meget hård støtte. Det kan føre til, at musklerne bliver slappe, og at du får sværere med at opretholde den korrekte kropsholdning, når du ikke har vesten på. I stedet bør du kigge efter en vest med mindre støtte, der minder dine muskler om den korrekte kropsholdning.
 • komfortKomfort – Uanset hvor effektivt produktet er til at korrigere kropsholdningen, vil ingen bruge det, hvis det ikke er behageligt at have på.
 • effektEffekt – Kig efter produkter, som fokuserer på et specifikt område. De er som oftest mere effektive. De vigtigste områder for holdningen er nakken, brystkrumningen og lænden.
 • hallningsvastLet at anvende – Vælg et produkt, som er enkelt at anvende, justerer sig selv og ikke kræver hjælp fra andre for at tage det på korrekt. Man bør også selv kunne justere den let.

Forskellige slags holdningsveste

Holdningsveste fås i mange forskellige materialer, hvoraf de mest almindelige er strækbare, såsom spandex og gummi. Men der findes også nogle, der er lavet af ikke-elastiske materialer såsom bomuld. De fås også i mange forskellige størrelser og udformninger:

 • ryggstodRygstøtte – Den almindeligste type af holdningsvest. To bånd som går hen over skuldrene og presser rygraden fremad for at rette ryggen ud. Kan være lidt ubekvem i begyndelsen, og det kan tage lidt tid at vænne sig til den.
 • holdningstrojeHoldningstrøje – En trøje som trykker på de vigtigste muskelgrupper for at rette ryggen ud. Fås mest i elastiske materialer.
 • KønKønsspecifikke – Mandlige holdningsveste er oftest større mens kvindelige er tilpassede til at støtte busten med tykkere stropper og separate skåle.
 • Holdningsbælte Holdningsbælte – Et stort bælte, som retter ryggen ud nede fra bunden af rygsøjlen. Er godt til at at ændre dårlige vaner, men ikke så godt mod skader.
 • bhHoldnings-bh – Bh og holdningsvest i et. Anvendes især af kvinder med smerteproblemer i overkroppen.

Symptomer forårsagede af dårlig holdning

kvinde med holdningsvest

Holdningsveste har mange fordele, og er gode at bruge i mange situationer

Hvis du kan genkende et eller flere af de her symptomer, så kan det skyldes, at din kropsholdning ikke er helt god. Selvfølgelig kan det også skyldes andre årsager, men i mange tilfælde kan de faktisk afhjælpes med noget så enkelt som en rankere ryg eller mere afslappede skuldre:

 • Hovedpine
 • Smerter i skuldre og ryg
 • Skader ved træning og løft, især rygskader og forstrækninger
 • Søvnbesvær
 • Irritabelt humør

Der findes også andre, knap så almindelige symptomer, som alligevel er værd at være opmærksom på, for eksempel smerter under ribbenene i højre side. Dette kan skyldes flere ting, for eksempel galdesten eller luft i maven, men kan også være forårsaget af, at en nerve klemmes af ribbenene, hvis du ikke har tilstrækkelig rank ryg når du sidder. På samme måde kan dårlig kropsholdning også belaste fordøjelsesorganerne og lungerne samt modvirke korrekt blodcirkulation i forskellige dele af kroppen.

FAQ – Spørgsmål & Svar

Nedenfor har vi samlet de spørgsmål, vi oftest får tilsendt

Hvad er en god holdning?

Ser man på balletdansere i deres almindelige dagligdag, når de ikke står på scenen er det slående, så speciel kropsholdning og gang de har. Årsagen er, at de fra en tidlig alder har trænet hårdt i altid at holde kroppen i så korrekt en stilling som muligt for at undgå skader og nedslidning. Netop klassisk ballet er rent fysisk et vældigt hårdt arbejde for kroppen, og især leddene og knoglestrukturen bliver udsat for hård belastning. Ligeledes anbefales mennesker, der skal stå meget for eksempel korsangere, vagter og tjenere, ofte at øve sig i at gøre det på den bedste måde, det gælder også personer, som løfter meget i hverdagen for eksempel byggearbejdere, sundhedspersonale og småbørnsforældre.

Ældre generationer, især kvinder, skulle opøve en god holdning med den gennemprøvede metode at gå med en bog balancerende på hovedet. På den måde var man tvunget til at holde nakken og ryggen så rank som muligt, og kontrollere hele kroppen, så man ikke vaklede eller slingrede. Balanceevnen og den ranke holdning opøvedes maksimalt, og dermed fik mange generationer en god holdning.

Så hvordan skal man holde kroppen? Tricket er at finde balancen mellem at holde ryggen så rank som muligt, samtidig med at man ikke spænder nogen steder. Hovedet skal være hævet med rank nakke, skuldrene skal være afslappede men holdt en smule bagud, og ryggen skal være stabil og rank uden svaj. Hvis man ikke rigtigt har stået sådan førhen, kan det føles lidt kunstigt eller ligefrem anstrengende, men man vænner sig hurtigt til det, for det er den stilling, som kroppen har det bedst med. Hvis man vil afprøve sin holdning, så virker det gode gamle bog-trick stadigvæk!

Den del af kropsholdningen, som folk sjusker mest med, er skuldrene, og det gælder både folk, som sidder meget ned, og dem som træner ofte. Uanset om man er kontornusser eller bodybuilder, så bør man aldrig glemme skuldrene: de skal være afslappede og let bagudrettede! Det gælder både under træningen og på konferencen, og med en holdningsvest bliver man mindet om det hele tiden!

Hvad sker der når man har en god holdning?

Ved at holde kroppen på den bedst mulige måde aflaster man led og muskler på en markant og positiv måde. Spændinger og nedslidning modvirkes og forsvinder, musklerne holdes i god form, men er samtidigt afslappede, og især ryggen bliver fredet. De indre organer kan også arbejde frit, fordi man ikke klemmer dem ved at sidde eller stå på en forkert måde, og ingen nerver kommer i klemme.

En god kropsholdning er også vigtig ved fysiske anstrengelser, for eksempel når man træner eller skal løfte noget tungt. Hvem kan ikke huske, hvordan gymnastiklærere før i tiden sagde, at man altid skulle løfte med ret ryg? Det var præcis det de mente! Med den rette kropsholdning kan man undgå alt fra lette forstrækninger til alvorlige rygproblemer, og det eneste, det kræver, er at man tænker lidt over hvordan man bevæger sig.

Hvis du beskytter din krop med en god kropsholdning, påvirker det ikke kun led og muskler, men forbedrer også dit helbred generelt, for eksempel gennem bedre søvn, bedre blodcirkulation og mindre stress. At gå rundt med permanente smerter er også svært mentalt og kan føre til dårligt humør, manglende koncentration og nedsat hukommelse. Det påvirker igen både det sociale liv og præstationerne på arbejdet eller i skolen og kan hurtigt blive en ond cirkel. Og endelig må man ikke glemme endnu en grund til at have en god kropsholdning: det er pænt!

Hvem har brug for en holdningsvest?

Hvis du ikke er professionel danser, er det ganske sandsynligt, at du kan have brug for lidt hjælp til din holdning, uanset om du allerede har problemer med ryggen eller ej. At bruge holdningsvest et par timer hver dag er en simpel måde at forebygge eller afhjælpe problemer, og jo mere du vænner dig til den desto bedre holdning får du automatisk med – selv når du ikke bruger vesten.

For dig som træner meget er en god kropsholdning utrolig vigtig, og som alle personlige trænere og fysioterapeuter påpeger igen og igen, så er din form vigtigere end hvor hårdt du træner. Det er lige meget hvor mange kilo man løfter, hvis man ikke løfter rigtigt. Hvis man løber med dårlig holdning, kan det føre til alvorlige problemer med ryggen, og hvis man danser eller træner aerobics med bøjet ryg kan det føre til nedslidning og forstrækninger.

Især når det gælder styrketræning er kropsholdningen ekstrem vigtig fordi man udsætter enkelte muskelgrupper for tunge vægte og desuden løfter meget. Et meget almindeligt prolem er at personen, som træner, ikke holder skuldrene lave og afslappede, men i stedet for skyder dem frem, eller hæver dem. Ved hjælp af en holdningsvest kan man få maksimalt udbytte af sin træning uden at skade sig selv eller træne de forkerte muskler.

Endvidere er det ret almindeligt, at høje mennesker har tendens til at lude mere med skuldrene end korte, og det kan ofte ses i en ung alder. Med tiden kan det føre til en permanent tilstand, så hvis du er over gennemsnitshøjde, er det ekstra vigtigt, at du ranker ryggen.

Hvad er en holdningsvest?

Til forskel fra hvad mange tror, så er en holdningsvest hverken stor eller klodset; der er slet ikke tale om et korset eller noget i nærheden af en redningsvest, i virkeligheden ligner den mest en sele. Når man tager den på, kan man justere trykket ved hjælp af enkle stropper eller velcrobånd, og den fungerer, ved at trække skuldrene tilbage og får bæreren til at rette ryggen.

Man kan lude med skuldrene, selvom man har vesten på, men ikke uden modstand, og derfor hjælper den bæreren med at sidde eller stå med rank ryg i alle situationer. Man regulerer selv hvor stramt vesten sidder ved at regulere stropperne, og i begyndelsen er det bedst at lade vesten sidde relativt løst. Der findes flere forskellige størrelser, og hvis man er usikker på hvilken størrelse, der passer ens krop, så er det en god tommelfingerregel at bruge samme størrelse, som man sædvanligvis bruger i sit tøj.

Eftersom mænd og kvinder har forskellige former, og kvinder desuden ofte bruger bh eller tyndere materialer, så er der også kropsveste, der er specielt designet til kvindelige brugere.

Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
14 Stemmer, Gennemsnit: 4.3 / 5