GABA - for god søvn og rolige nerver

GABA er den betydeligt forenklede forkortelse for gammaaminosmørsyre, som på engelsk hedder Gamma-AminoButyric Acid, og som er en af hjernens og nervernes bedste venner. Hjernen sender konstant signaler til forskellige dele af vores kroppe for at de skal gøre ting, for eksempel tage ting, gå, spise og tale, men også at tænke, huske og resonere. Alt dette styres via elektriske impulser, som sendes i høj hastighed, og mens nogle er bevidste, som at lytte opmærksomt eller at udføre en biceps curl, er andre ubevidste, som hjertets slag. Smerte, når man bliver skadet eller uro, når man føler sig stresset.

Indholdsfortegnelse

For at signalerne skal sendes præcist, hvor de skal, findes den hæmmende substans, GABA, hvis hovedsagelige opgave er at sikre, at nerverne ikke overreagerer, eller at tilstødende nerveceller aktiveres af signalet. Det er, som når man kommer hjem, og tænder for en lampe – det er jo en specifik lyskilde, som skal tændes og ikke alle i rummet eller i hele huset! Skulle det ske en gang, kan der ryge en sikring, og på lignende vis kan hjernen og nerverne få en kortslutning, hvis der ikke findes tilstrækkeligt med GABA-niveauer, som kan bremse signalernes fremgang.

Hvad sker der, når det ikke fungerer?

Healthwell GABA 250

GABA Kosttilskud fra Healthwell

Der findes visse faktorer, som kan få GABA til ikke at fungere ordentligt og dermed tillade, at forkerte eller for mange never aktiveres ukontrolleret. Det resulterer frem for alt i neurologiske problemer, og kan blandt andet påvirke hukommelsen, da det er GABA, der sørger for, at der findes en kobling mellem lang- og korttidshukommelsen. Et sundt menneskes hjerne husker både det, som skete for længe siden, og det, som skete for nyligt, mens et skadet eller fejlernærede kan have alvorligt hukommelsestab eller kun huske ting, der skete for lang tid siden. Hvis GABA-niveauerne er lave, kan man også opleve uro og søvnløshed, da nerverne går amok, hvilket kan føre til forskellige sundhedsproblemer.

På nuværende tidspunkt foregår der forskning om, hvordan GABA som kosttilskud kan hjælpe mennesker, som lider af epilepsi og ukontrollerede spasmer, da disse tilstande der med ”elektriske skæretændinger” i hjernen at gøre, og at nerverne helt enkelt bliver pludseligt overstimulerede. Også personer med kroniske smerter kan drage fordel af stoffet, inklusive menstruationssmerter, ligesom dem der lider af ekstrem overaktivitet og koncentrationsbesvær som ved ADHD.

GABA kan blandt andet hjælpe dig med at falde i søvn lettere og kan modvirke angst.

Påvirker vægt og træningsresultater

GABA påvirker et menneskes nervesystem, men også dets blodtryk og stofskifte. Derfor har man set en sammenhæng mellem GABA og vægt, da mennesker med gode niveauer forbrænder fedt bedre, og desuden kan træne mere optimalt, da muskler og led får præcis de rette nervesignaler.

GABA som kosttilskud

Som et ekstra tilskud har GABA frem for alt beroligende effekter, og er meget godt for mennesker, som lider af søvnproblemer, føler sig sløve eller lidt nervøse. Man kan dog få for meget af det gode, så konsulter en læge inden anvendelse og stop eller formindsk indtaget, hvis du mærker symptomer som en øget puls eller åndenød. Da GABA leder til bedre søvn, er det en god ide at tage midlet om aftenen, og det plejer at være nok at tage kosttilskuddet en gang om dagen. De har produkter fremmer præcis den rolighed og den kvalitative søvn, som alle mennesker behøver.

Spørgsmål og svar

 

Hvor findes GABA?

Der findes kost, som indeholder gode mængder af GABA, og blandt de bedste madvarer er dem, som har fuldkorn i sig ligesom dem, som gror under jorden, som for eksempel kålroer, kartofler og rodfrugter. Andre gode kilder til GABA er frø og bladspinat, ligesom mandler, tomater og forskellige former af bønner og linser.

 

Hvad påvirker GABA negativt?

Eftersom GABA er et signalstof, og påvirker et menneskes hukommelse, temperament og følelsestilstand, er det et stof, som påvirker det centrale nervesystem. Typiske modvirkende stoffer, som saboterer indholdet af GABA i kroppen, er alkohol og forskellige stoffer, hvilket ikke mindst er mærkbart både ved tilfældig forgiftning eller langvarigt misbrug, hvor både hukommelse og motorik forværres på et meget markant vis. Man kan også få forværrede værdier af en mangelfuld kost, og hvis man ikke træner regelmæssigt.

 

Kan man få bivirkninger?

GABA er ansvarligt for, at nervesignalerne ikke går for stærkt, eller spreder sig til forkerte steder, og typiske symptomer på, at man har for høje niveauer af stoffet, er hjertebanken, åndenød og en følelse af hyperaktivitet. Tag det derfor altid roligt, når du begynder at tage kosttilskud og begynd gerne med en meget lav dosis, som du gradvist kan øge efterhånden.

 

Sidst redigeret: 2020-01-06 09:40:51

Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
102 Stemmer, Gennemsnit: 4.4 / 5