Test: Bedste Balancebræt 2021

Sidst redigeret: Januari 2021

Balancebræt (eller balance boards som de også kaldes) er et værktøj, der kan forbedre din balance og koordination, og som ikke koster meget at købe. Derudover kan de hjælpe dig med at rehabilitere dine muskler gennem statisk balance træning. Vi vil se på, hvad balanceplader er, hvordan de bruges, og hvorfor vi valgte Rehband Balanceplade som den bedste i vores test.

FitnessFrank er sponsoreret af læsere. Når du køber noget via links på siden, kan vi få en affiliate-kommission. Læs mere.

Hvilken er den bedste balancebræt?

Vi på Kosttilskudguiden har gennemgået, testet og sammenlignet 11 kvalitative og overkommelige balancebræt. De fleste af disse er de runde, mere traditionelle fliser, mens det ene er mere for begyndere, der kan have problemer med at balancere. Vi har blandt andet foretaget vurderingerne baseret på pris, kvalitet og holdbarhed, men også ved hjælp af eksterne faktorer som andre hjemmesider og folks anmeldelser.  

 • Holdbarhed: Hvor høj en kropsvægt/belastning kan den klare? Er balancepladen følsom over for at blive tabt?
 • Kvalitet: Føles den robust i konstruktionen eller mere som plastik?
 • Pris: Hvad koster balancebræt i forhold til kvaliteten?
 • Størrelse: Hvor stor er diameteren? Hvor høj er den? Er højden/sværhedsgraden justerbar?

Hvad er et balancebræt?

Et balancebræt  er et lille stykke træningsudstyr, der bruges i sportstræning til at træne koordination og balance. Den mest populære variant ser ud som en disk med en lille sfære under sig. Den mest almindelige er, at man står på balancebrættet og forsøger at holde balancen, så kanterne af brættet ikke rør gulvet.

Balancebrædder bruges ofte til behandling af sportsskader og andre lidelser. Balancebrættet hjælper med at opbygge alle de små muskler og led i benene, så de fungerer som de skal.

Balancebrættet kan med fordel anvendes til forebyggende formål. Især hvis du spiller sport som boldsport, cykling, hockey, skiløb, skøjteløb og lignende sport, hvor du bruger dine ben intensivt. Ved hjælp af et balancebræt reducerer du risikoen for skader og øger nøjagtigheden af dine muskler.

Ældre mennesker kan også drage fordel af at bruge balancebrættet. Muskler og led svækkes over tid, men dette kan bremses og forsinkes ved hjælp af motion. Ved at træne på et balancebræt forbedres ikke kun muskler, men også balancen, som kan forhindre unødvendige ulykker, der kan forårsage skade.

Forskellige typer af balancebræt

balanceplade

Der er mange forskellige typer af balanceplader

Der findes en bred vifte af balancebrædder online. Nogle er virkeligt dyre og er lavet til professionelle. Faktisk behøver et balancebræt ikke at koste så meget, men man bør undgå de billigste modeller.

Der findes flere forskellige typer af balancebrædder på markedet. Forskellene ligger i alt fra størrelse og form til hældningsvinkel og fremstillingsmateriale.

Wobble Board – Rundt balancebræt med fast kugle

Dette balancebræt har en halv kugle/kuppel under pladen, som du forsøger at balancere på. Dette er den mest almindelige type af balancebræt, der sælges i Skandinavien. Materialet er som regel plastik, men de fås også i metal og træ.

Rocker Board – Vippende balancebræt

Gyngende balancebrædder består af en flad plade, der er afrundet for neden. Din opgave er at balancere på det og holde det lige. Du kan vippe sidelæns eller dreje pladen og vippe frem og tilbage. Den mest almindelige form er rektangulær, men der findes også runde rocker boards. Dette balancebræt passer ekstra godt til ældre mennesker, fordi det ikke kræver så god en balance som et wobble board.

Roller Board – Vippende rullende balancebræt

Rullende balancebrædder ligner vippende balance boards (rocker boards), men i stedet for en solid afrunding, balancerer man på en bevægelig cylinder, hvad gør det lidt sværere. Hvis du surfer eller snowboarder, kan denne type balancebræt være perfekt til at træne balancen og velværen!

Justerbart balancebræt

Nogle balancebrædder er justerbare. Ved at justere højden, kan du variere sværhedsgraden. Jo højere den er hævet, jo sværere vil det være at holde balancen.

Fordele ved at bruge et balancebræt

Et balancebræt er perfekt til at forbedre dine atletiske præstationer, men også hverdagsaktiviteter. Her er fire grunde til, at balancebrættet er sundt.

 • Forbedrer din balance og finmotoriske færdigheder: Balancen spiller en vigtig rolle i alt, hvad vi gør i hverdagen. Forbedring af dette kan forbedre din præstation i forskellige sammenhænge. Hvis du spiller sport er det især nyttigt at have en god balance. Det øger din præcision og dine finmotoriske færdigheder i alt, hvad du gør. For eksempel kan en fodboldspiller, der træner med et balancebræt, opleve en bedre præcision i sine spark.
 • Forbedret reaktionsevne: Reaktionsevnen er en refleks, der kan trænes. Ved at bruge et balancebræt regelmæssigt, kan du skærpe dine sanser og reducere reaktionstid. Hurtigere reflekser kan hjælpe dig med at blive bedre til sport, men også i hverdagen.
 • Hurtigere heling af skader: Ved at træne med et balancebræt hjælper du musklerne, der stabiliserer de større muskelgrupper til at udvikling. Det forhindrer skader og fremmer helbredelse, hvis du er ramt af en skade.
 • Udjævning af ubalancer: Hvis du træner i fitnesscenter og de fleste bruger vægte, kan et balancebræt hjælpe dig til at udligne eventuelle ubalancer i din krop. Dette vil forbedre din finmotorik, hvilket kan føre til forbedret ydeevne efter noget tid.

En række sundhedsmæssige fordele ved at bruge et balancebræt på kontoret

Sådan vælger du det rette balancebræt

Sværhedsgraden varierer mellem forskellige balancebrædder. Hvis du lige er startet, ønsker du måske at prøve et wobble board (rund balanceplade med sfære under, den mest udbredte variant på markedet). Når din balance er bedre, kan du fortsætte med lidt mere krævende brædder.

Vælg venligst et balancebræt med en lidt større diameter, hvis du er nybegynder. De er lettere at holde balancen på. Så når din balanceevne forbedres, kan du købe mindre og mindre balanceplader for at øge sværhedsgraden gradvist.

Sikker brug

For de fleste mennesker er det relativt risikofrit at bruge et balancebræt. Vi ønsker dog stadig at dele nogle sikkerhedstips, det kan være en god ting at huske på, når du arbejder ud med en balance plade.

 1. Brug sko, der giver dig et stabilt fæste på underlaget, så du ikke glider af brættet.
 2. Sørg for, at der ikke er mange ting omkring det sted, hvor du bruger dit balancebræt. Nogle vælger at have en form for træningsmåtte som underlag.
 3. Hvis du er lidt ældre og bruger en balanceplade, eller hvis du lider af osteoporose, det kan være en god idé at bruge beskyttende tøj.
 4. Der er ikke noget problem for børn at bruge en balanceplade. Giv dem de rette anvisninger og se gerne efter dem, når de bruger balancebrættet.

Ofte stillede spørgsmål om balancebræt

Kan et balancebræt give en bedre styrke i maven og ryggen?

Et balancebræt er meget godt som et supplement til andre øvelser af mave og ryg. Det aktiverer alle vigtige muskler, herunder stabiliserende muskler omkring maven og i ryggen.

Er et balancebræt godt at tabe sig med?

Du brænder ikke mange kalorier ved blot at bruge et balancebræt. Men, der er en indirekte effekt på stofskiftet af fedt. Ved hjælp af et balancebræt kan du gradvist øge sværhedsgraden af den øvrige træning. Det giver dig mulighed for at få bedre præcision, større udholdenhed og dermed forbrænde flere kalorier.

Er et balancebræt skadeligt for knæ og fødder?

Nej. Et balancebræt er fantastisk til at styrke knæ og ankler med. Hvis du har knæproblemer eller problemer med dine ankler, bør du stadig konsultere din læge eller fysioterapeut, så du kan få hjælp til at lave de øvelser, du får mest gavn af.

Er et dyrt balancebræt bedre?

Der er en stor variation i prisen mellem forskellige producenter. Dybest set er de fleste balancebrædder ganske enkle konstruktioner. Du behøver ikke at investere en formue i at få et godt balancebræt. Tag udgangspunkt i de funktioner, du ønsker. Undgå de billigste producenter for at finde en kvalitet, der er god nok.

Bedøm denne artikel
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
Ratings
10 Stemmer, Gennemsnit: 4.5 / 5