Sundhedsmæssige fordele ved konditionstræning

Dybest set vil vi alle føle os friske og forblive sunde. Gennem tiderne har mennesker bevæget sig for føle sig godt tilpas og få et bedre helbred. Menneskekroppen er designet til at leve et liv i bevægelse, og kroppen skal derfor arbejde fysisk for at fungere optimalt. Forskerne er kommet frem til dette, og hvis du vil forbedre din sundhed og fitness, så er det konditionstræning, som du skal vænne dig til.

Konditionstræning

Men hvad er konditionstræning egentlig for noget? At træne din kondition betyder, at du laver en aktivitet, der kræver, at du bruger store muskelgrupper i din krop. Du bør gøre det regelmæssigt og uafbrudt. Dette fører til at hyppigheden af ​​dit hjerteslag øges, så den er mellem 60 og 85 procent hurtigere i forhold til antallet af hjerteslag du normalt har. Blandt de mest almindelige måder at få en bedre form på er at gå kapgang, gå, cykle, jogge, løbe, aerobics og ro. Træning af disse typer er den bedste måde at træne din kondition på.

Hjertet

mand som konditionstraener

Cardio udendørs

For at træne din fitness kan du i virkeligheden se som at du træner din vigtigste muskel, nemlig dit hjerte. For at du skal føle dig godt tilpas og få et bedre helbred, skal dit hjerte arbejde. Det siger sig selv, fordi hjertet er en muskel og musklerne skal arbejde for at føle sig godt tilpas. Dit hjerte bliver bedre til at pumpe blod rundt, selv ved færre slag, men med samme mængde blod som normalt. For at sige det simpelthen, jo bedre formen er, des mere effektivt bliver dit hjerte. Praktisk talt kan man sige, at konditionstræning er en måde for kroppen at forbedre kroppens evne til at transportere og absorbere ilt i menneskekroppen.

Sundhedsmæssige fordele

Fordelene er mange for dit helbred, hvis du starter på eller laver konditionstræning. Mange undersøgelser er blevet udført af forskere på dette område.

Nogle af de sundhedsmæssige fordele, forskerne er kommet frem til, er:

  • Energi til din krop. Ved jævnligt at træne din kondition får du mere energi til din krop, samtidig med at du bliver mere udholdelig og i stand til at gøre mere. Dette gælder især i forbindelse med fysisk aktivitet. Du får ikke bare mere energi til din krop, men du får også bedre søvn, og på den måde reducerer du din træthed på samme tid.
  • Forhindrer visse sygdomme. Ved konditionstræning kan du undgå hjertekarsygdomme. Derudover er der store chancer for at stoppe sygdomme som diabetes, kræft, højt kolesterol og svær fedme. Dette skyldes, at denne type træning styrker både dit hjerte og dine lunger. Det er nok for eksempel at gå en hurtig tur eller at jogge regelmæssigt. Mens kroppens immunsystem forbedres.
  • At holde styr på vægten er alfa og omega for at du kan få et bedre helbred. Ved at træne din kondition kan du brænde et stort antal kalorier ved hver træning, og dermed taber dig. Når du er gået ned til din sunde vægt, gør din konditionstræning dig i stand til at opretholde vægten lettere.
  • Fysisk aktivitet som konditionstræning modvirker depression og sikrer, at de positive virkninger forbliver i lang tid. Ved at træne, slipper du kedsomheden i livet. Desuden reduceres dit stressniveau, hvilket gør du føler dig roligere og kan klare, hvad livet tilbyder på en helt anden og mere åben måde.
  • At få en bedre hukommelse er en af ​​fordelene ved at træne din kondition og er perfekt for ældre mennesker. Dette skyldes, at volumenstab af hippocampus stiger med alderen. Hippocampus, som er en del af det limbiske system i hjernen, giver dig mulighed for at lokalisere hvor du er og modtage impulser fra dine sanseorganer og arbejde som en koblingsstation, der forbinder veje mellem forskellige dele af vores hjerner.
  • Skelettet bliver stærkere med konditionstræning og reducerer risikoen for at lide af knogleskørhed. Mens dine muskler bliver stærkere og dit blodtryk sænkes, forebygges også risikoen for at få forskellige former for betændelse. Endvidere bliver næringsstofforsyningen til cellerne i kroppen bedre, da blodcirkulationen øges.

Læs mere:

Start din konditionstræning

Det er vigtigt at træne din kondition, hvis du vil forbedre dit helbred. Men det er vigtigt at begynde at træne i et langsomt tempo ved at træne omkring 30-45 minutter tre til fem dage om ugen. Men hvis du vil forsøge at tabe dig, skal du træne fem dage om ugen. Fordi jo mere du bevæger dig, desto større er chancen for at tabe sig. 

Men det er vigtigt at undgå at anstrenge dig for meget i starten af ​​din konditionstræning, maksimum 45 minutter pr. lejlighed. Dette er for at undgå overanstrengelse og frem for alt fordi det ikke skal være kedeligt. Hvis det bliver kedeligt, er det nemt at miste motivationen til at bevæge sig.

Det er nok at tage en cykeltur rundt i kvarteret og sætte mål med små undermål, hvilket gør det lettere at klare det store mål på lang sigt. Hvilket får dig til at blive glad og frem for alt føle at du kan lykkes med noget. En stor fordel at tænke på, som du begynder med at træne din kondition, er også at begynde at tænke på, hvad du spiser og ændre dine spisevaner.

Når din form er begyndt at forbedres, er det tid til næste trin. Det gør du ved at gøre nogle dele i din træning mere intens. Hvis du f.eks. jogger, kan du køre lidt hurtigere et til to minutter, tage en pause og gentage hvert femte minut. Dette bidrager til at øge pulsen, giver dig mere energi og får musklerne til at fungere ordentligt.

Variation er vigtigt

Mens du konditionstræner, er det vigtigt at have variation i dine fysiske aktiviteter. Fordi det er sådan, at kroppen til sidst vænner sig til bevægelsesmønstrene, intensiteten og belastningen, den bliver udsat for. Derfor er det vigtigt, at kroppen får nye udfordringer gennem variationen i din træning. På den måde får du så gode resultater fra din træning som muligt.

Det er sådan, at din krop bliver afspændt så snart den registrerer og bemærker et mønster i din træning og på den måde stopper alle resultater for at blive holdt på flammen. Et godt eksempel på, at du kører din træning i samme mønster, er, hvis du jogger samme runde, med samme hastighed, hver anden dag. Det betyder, at der ikke sker så meget med din kondition.

Men når du tænker over det, er det virkelig ikke så mærkeligt, fordi menneskekroppen har brug for udfordringer og forskellige belastninger for at have det godt. Derfor er det vigtigt, at du har variation i din konditionstræning for at fremme dit helbred i det lange løb, hvilket nøglen til at komme i form.

Ved at begynde at have alle disse ting og faktorer i tankerne og begynde at træne din kondition, vil du langsomt men sikkert forbedre din form. Samtidig med at dit helbred bliver bedre. Hvilket betyder at du vil få en bedre livskvalitet og måske endda leve længere!